Costești (Hunedoara)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Costești (unk. Kosztesd) on kylä Hunedoaran piirikunnassa, Transilvaniassa, Romaniassa lähellä Orăștien kaupunkia. Alueella sijaitsee arkeologisesti merkittävän daakialaisen linnoituksen rauniot, jotka ovat yksi Orăștie-vuorten kuudesta antiikin aikaisesta linnoituksesta.

Linnoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Costeștin linnoitus sijaitsi 518 metriä korkean Cetățuian kukkulan huipulla. Se koostui pääasiassa kahdesta kalkkikivestä rakennetetusta tornista, joissa oli majoitustilat, sekä varasto kellarissa. Kalkkikivitornien ympärille rakennettiin vielä neljä vartiotornia, jotka oli yhdistetty toisiinsa kivimuurilla.[1] Ulkopuolelle oli pystytetty kaksinkertainen paaluaita vaikeuttamaan hyökkäystä linnoitukseen. Linnakkeen kaakkoispuolelle oli rakennettu jykevä kiviaita, mutta muualla miltei pystysuorat rinteet suojasivat tehokkaasti hyökkäyksiltä. Arkeologit ovat löytäneet alueelta myös ainakin neljä alttaria.[2]

Linnoitus rakennettiin ensimmäisellä vuosisadalla eaa. tai jaa. daakialaisten kuningas Burebistan ja Decebaluksen aikana. Se oli yksi tärkeimmistä linnoituksista Daakian puolustuslinjassa ja se suojasi Daakian pääkaupunkia Sarmizegethusaa koillisesta. Mutta huolimatta puolustusjärjestelmien vahvuudesta, roomalaiset onnistuivat valtaamaan ja tuhoamaan sen Daakian sotien aikana 100-luvun alussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Area of Orestie mountains (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Lino Rossi: Trajan's column and the Dacian Wars, s. 222-223. Thames and Hudson Ltd, 1971. ISBN 0-500-40016-4. (englanniksi)
Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.