Cornwallisinsaari (Nunavut)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cornwallisinsaari
Cornwallis Island, Île CornwallisView and modify data on Wikidata
Muut nimet
Cornwallis Island
Sijainti
Saariryhmä
Vesialue
Korkein kohta
nimeämätön huippu 359 m
Pinta-ala
6 995 km²
Väestö
Asukasluku
229 (2006)
Asutuskeskukset
Kartta

Cornwallisinsaari (engl. Cornwallis Island) on saari Pohjois-Kanadassa Nunavutissa Qikiqtaalukin alueella. Saaren pinta-ala on noin 6 995 km².[1] Se on 96. suurin saari maailmassa ja 21. suurin Kanadassa. Saarella on 229 asukasta, jotka kaikki asuvat saaren ainoassa kylässä Resolutessa.[2]

Cornwallisinsaaren itäpuolella sijaitsee Wellingtoninkanava ja Devoninsaari, eteläpuolella Parrynkanava ja Somersetinsaari, luoteessa McDougallinsalmi ja Bathurstinsaari sekä joukko pienempiä saaria joista suurin on Pieni Cornwallisinsaari. Pienehkö Griffith Island sijaitsee alle 3 km Resoluten kylän rannasta lounaaseen.[3] Resolute on Kanadan toiseksi pohjoisin siviiliasutuskeskus.

Saaren löysi tutkimusmatkailija William Edward Parry vuonna 1819 ja nimesi sen Britannian laivaston amiraalin William Cornwallisin mukaan.

Cornwallisinsaarella ja Devoninsaarella elää erikoisia ekstremofiilejä hypoliittieliöitä, jotka ovat sopeutuneet paikalliseen ilmastoon ja elävät läpikuultavien kivien, kuten kvartsin, alla ja reunoilla. Auringonvalo läpäisee kivet, jotka kuitenkin suojaavat organismeja auringon ultraviolettisäteilyltä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sea Islands (Arkistoitu – Internet Archive) Natural Resources Canada (englanniksi), (ranskaksi)
  2. 2006 Community profiles (Arkistoitu – Internet Archive) Statistics Canada (englanniksi), (ranskaksi)
  3. Pharand, Donat ja Legault, L. H.: The Northwest Passage: Arctic Straits, s. 7. Martinus Nijhoff, 1984. ISBN 9024729793. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  4. Charles S. Cockell ja M. Dale Stokes: Hypolithic Colonization of Opaque Rocks in the Arctic and Antarctic Polar Desert. Arctic, Antarctic, and Alpine Research, 2006, nro August, s. 335–342. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)