Cornwallisinsaari (Nunavut)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Cornwallisinsaari
Cornwallis Island.png
Maantiede
Muut nimet Cornwallis Island
Sijainti 75°05′N, 95°00′W
Saariryhmä Kuningatar Elisabetin saaret
Kanadan arktiset saaret
Pinta-ala 6 995 km²
Korkein kohta nimeämätön huippu 359 m
Valtio
Valtio Kanada
Territorio Nunavut
Alue Qikiqtaalukin alue
Väestö
Väkiluku 229 (2006)
Asutuskeskukset Resolute

Cornwallisinsaari (engl. Cornwallis Island) on saari Pohjois-Kanadassa Nunavutissa Qikiqtaalukin alueella. Saaren pinta-ala on noin 6 995 km².[1] Se on 96. suurin saari maailmassa ja 21. suurin Kanadassa. Saarella on 229 asukasta, jotka kaikki asuvat saaren ainoassa kylässä Resolutessa.[2]

Cornwallisinsaaren itäpuolella sijaitsee Wellingtoninkanava ja Devoninsaari, eteläpuolella Parrynkanava ja Somersetinsaari, luoteessa McDougallinsalmi ja Bathurstinsaari sekä joukko pienempiä saaria joista suurin on Pieni Cornwallisinsaari. Pienehkö Griffith Island sijaitsee alle 3 km Resoluten kylän rannasta lounaaseen.[3] Resolute on Kanadan toiseksi pohjoisin siviiliasutuskeskus.

Saaren löysi tutkimusmatkailija William Edward Parry vuonna 1819 ja nimesi sen Britannian laivaston amiraalin William Cornwallisin mukaan.

Cornwallisinsaarella ja Devoninsaarella elää erikoisia ekstremofiilejä hypoliittieliöitä, jotka ovat sopeutuneet paikalliseen ilmastoon ja elävät läpikuultavien kivien, kuten kvartsin, alla ja reunoilla. Auringonvalo läpäisee kivet, jotka kuitenkin suojaavat organismeja auringon ultraviolettisäteilyltä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sea Islands Natural Resources Canada (englanniksi), (ranskaksi)
  2. 2006 Community profiles Statistics Canada (englanniksi), (ranskaksi)
  3. Pharand, Donat ja Legault, L. H.: The Northwest Passage: Arctic Straits, s. 7. Martinus Nijhoff, 1984. ISBN 9024729793. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  4. Charles S. Cockell ja M. Dale Stokes: Hypolithic Colonization of Opaque Rocks in the Arctic and Antarctic Polar Desert. Arctic, Antarctic, and Alpine Research, 2006, nro August, s. 335–342. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)