Nuppikanukka

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Cornus capitata)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nuppikanukka
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Cornales
Heimo: Kanukkakasvit Cornaceae
Suku: Kanukat Cornus
Laji: capitata
Kaksiosainen nimi

Cornus capitata
Wall.

Katso myös

  Nuppikanukka Wikispeciesissä
  Nuppikanukka Commonsissa

Nuppikanukka (Cornus capitata) on kanukkakasvien (Cornaceae) heimoon kuuluva kasvilaji. Se on ainavihanta pensas tai puu. Puumaisena se voi kasvaa korkeimmillaan noin 15 metriä korkeaksi, mutta tavallisesti se jää matalammaksi, noin 6–9 metriä korkeaksi. Rungon kuori on ruskeaa tai mustanharmaata. Lehdet sijaitsevat vastakkaisesti ja ovat ehyitä, 5–12 cm pitkiä sekä muodoltaan soikeasta suikeaan. Yläpinnoiltaan lehdet ovat tummanvihreitä ja alapinnoiltaan harmaanvihreitä sekä tiheäkarvaisia. Syksyisin lehdet muuttuvat punaisiksi tai purppuranvärisiksi. Kukat ovat pieniä sekä väriltään valkoisia ja niiden ympärillä on neljästä kuuteen kukkiin nähden isoa tukilehteä. Tukilehdet ovat 4–8 cm pitkiä ja halkaisijaltaan 2–4 cm sekä väriltään kermanvärisestä vaaleankeltaiseen tai joskus valkoisia. Hedelmät ovat meheviä, muodoltaan pyöreitä tai mansikkamaisia ja halkaisijaltaan 2,5 cm. Aluksi hedelmät ovat vihreitä, mutta muuttuvat kypsyessään kirkkaanpunaisiksi. Hedelmät saattavat olla syötäviä.

Nuppikanukka kasvaa luontaisena Aasiassa ainavihannissa sekä osittain kausivihannissa metsissä 1000–3200 metrin korkeudessa. Lajia tavataan luontaisena Intiassa, Nepalissa, Bhutanissa, Myanmarissa sekä Lounais-Kiinassa Guizhoun, Sichuanin ja Yunnanin maakunnissa sekä Tiibetin autonomisella alueella.

Nuppikanukkaa voidaan kasvattaa koristekasvina täydessä auringon valossa tai puolivarjossa. Kasvatettuna nuppikanukka alkaa kuitenkin kukkia vasta noin 8–10 vuoden ikäisenä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ye, J., Qin, h., Botanic Gardens Conservation International (BGCI) & IUCN SSC Global Tree Specialist Group: Cornus capitata IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-2. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 28.2.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]