Corin sykli

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Corin sykli eli maitohappokierto tarkoittaa aineenvaihdunnan kiertoa, jossa lihaksessa anaerobisen glykolyysin tuottama laktaatti kuljetetaan maksaan syntetisoitavaksi uudelleen glukoosiksi ja edelleen takaisin lihaksiin pilkottavaksi takaisin pyruvaatin kautta laktaatiksi. Kierto on nimetty löytäjiensä Carl Ferdinand Corin ja Gerty Corin mukaan.

Corin sykli

Kun voimakkaassa rasituksessa työskentelevällä lihaksella ei ole käytössään riittävästi happea, tarvittavaa energiaa tuotetaan anaerobisesti. Maitohappokäymisessä laktaattidehydrogenaasi pelkistää syntyneen pyruvaatin laktaatiksi hapettaen samalla NADH:ta NAD+:ksi, mikä on välttämätöntä glykolyysin toimimiseksi. Syntynyt laktaatti siirtyy verenkierron kautta maksaan glukoneogeneesiin.

Kierron glykolyysiosuus lihaksessa tuottaa kaksi ATP:ta mutta kuluttaa maksan glykoneogeneesissä kuusi ATP:ta, joten kierron kokonaiskulutus on yhteensä 4 ATP:ta. Tämän vuoksi Corin sykliä ei voida ylläpitää loputtoman kauan ilman sen ulkopuolelta tulevaa energiaa. Kierron merkitys onkin aineenvaihdunnan rasituksen jakaminen lihaksilta maksalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Murray R, Bender D, Botham K, Kennelly P, Rodwell V, Weil A: ”20”, Harper's Illustrated Biochemistry, s. 192. , 2012. (englanniksi)