Concetta Antico

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Concetta Antico on Australian Sydneyssä[1][2] kasvanut impressionistisella tyylillä maalaava taidemaalari[3][4], jolla on tetrakromaattinen värinäkö[5] eli hänellä on verkkokalvoillaan neljäntyyppisiä, eri aallonpituusalueille herkkiä tappisoluja, kun useimmilla ihmisillä on vain kolmentyyppisiä. Hän on työskennellyt 20 vuotta Salon of Art -koulussa San Diegossa[6]. Tetrakromaattisen värinäkönsä ansiosta hän pystyy näkemään 100 miljoonaa väriä, kun normaali ihminen näkee miljoona[7]. Päiväkoti-ikäisenä hän maalasi vanhan puuaidan vedellä, jossa hän pystyi valon heijastuessa siitä näkemään supernäkönsä ansiosta niin paljon värejä, että se tuntui hänestä "ikään kuin maalaisi sateenkaaria"[8]. Hän sai seitsemänvuotiaana ensimmäiset öljyvärinsä, minkä jälkeen taide on ollut osa hänen elämäänsä.[1] Hän on myös kertonut pystyvänsä näkemään tyttärensä ihon pienistä värimuutoksista, onko hän sairas.[8]

Ennen diagnoosia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiemmin kun Antico vei oppilaitaan puistoon, hän saattoi kysyä heiltä esimerkiksi: "näetkö punaisen tuon lehden reunalla", mihin oppilaat vastasivat myöntävästi silkkaa kohteliaisuuttaan. Vuosia myöhemmin hänelle selvisi, etteivät oppilaat oikeasti nähneet mitään sellaista, vaan Anticolla itsellään oli poikkeuksellinen värinäkö, minkä vuoksi hän ainoana näki ne värit.[5]

Maalarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalauksissaan Antico tuo esiin tetrakromaattisen näkönsä aistimuksia.[5][9] Hän maalaa taulunsa yhdeltä istumalta, ja ne ovat tyypillisesti luontoaiheisia. Luonnossa Antico näkee enemmän värejä kuin ihmisen tekemissä esineissä.[9] Anticoa laajasti tutkinut[5] Kimberly Jameson Kalifornian yliopistosta[9] on epäillyt, että Anticon geenit ovat parantaneet hänen hämärävärinäköään, ja hän perusteli epäilyään sillä, että Antico maalaa aamunkoittomaalauksiinsa paljon värejä. Sellainen hämärä saa normaalinäköiset näkemään vain harmaan sävyjä, ja Antico väittääkin näkevänsä ne värit, eli maalausten värikkyys ei ole pelkkää taiteellista vapautta.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b David Wagner: San Diego Artist Could Be Seeing An Extra Dimension Of Color KPBS Public Media. Viitattu 4.5.2021. (englanniksi)
  2. What is it like to see the world in 100 million colours? www.9news.com.au. Viitattu 4.5.2021.
  3. Tapio Ikkala: Supernäkö on värien ilotulitusta: Tämä nainen näkee sata kertaa enemmän värejä kuin muut Tekniikkatalous. Viitattu 5.5.2021.
  4. NEW! Super Vision Magic! Sacred Spectra Masterpieces by Concetta Antico - Saturday, April 7th 2018 static.concettaantico.com. Arkistoitu 4.5.2021. Viitattu 4.5.2021.
  5. a b c d e David Robson: The women with superhuman vision www.bbc.com. Viitattu 4.5.2021. (englanniksi)
  6. Concetta Antico - YouTube www.youtube.com. Viitattu 4.5.2021.
  7. BBC: Seeing colours nobody else can - Incredible Medicine: Dr Weston's Casebook | Episode 2 - BBC Two youtube.com. 2.3.2017. Viitattu 4.5.2021.
  8. a b New York Magazine: What It's Like To See 100 Million Colors youtube.com. 27.12.2018. Viitattu 4.5.2021.
  9. a b c Genius: How a Brain Injury Made Me a Mathematical Marvel, Author: How a Rare Vision Condition Helps One Artist See Colors Like Few Can HuffPost. 17.9.2014. Viitattu 4.5.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]