CoRoT

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo satelliitista. Hakusana Corot voi viitata myös ranskalaiseen taidemaalari Jean-Baptiste Camille Corot'hon
CoRoT
CoRoT-satelliitin malli
CoRoT-satelliitin malli
Alkuperäinen nimi Convection, Rotation et Transits planétaires
COSPAR ID 2006-063A
Organisaatio CNES
Valmistaja ESA
Tehtävätyyppi Eksoplaneettatutkimus
Laukaisu 27. joulukuuta 2006
Baikonur
Laukaisualus Sojuz-Fregat
Tehtävän kesto 2,5 v
Massa 650 kg
Kiertorata
Viitejärjestelmä Maakeskeinen
Eksentrisyys 8,269
Inklinaatio 90,0
Kiertoaika 103,0 min

CoRoT on Ranskan avaruusjärjestön (CNES) tiedesatelliitti, joka kartoittaa tähtitaivasta ja etsii eksoplaneettoja. Satelliitin nimi on akronyymi sanoista "Convection, Rotation et Transits planétaires". Satelliitin suunnittelun aloitti Saint-Malon tekemä tutkimus vuonna 1993. Satelliitin toteutukseen osallistuvat Ranskan lisäksi Espanja, Brasilia, Saksa ja Belgia. Euroopan avaruusjärjestö teki satelliitin ionimoottoreiden testauksen.

Satelliitti laukaistiin 27. joulukuuta 2006 kello 15:23 CET Baikonurin kosmodromilta Sojuz-Fregat-kantoraketilla. CoRoT kiertää Maata polaariradalla, jonka korkeus on 827 kilometriä.

CoRoT'n tehtävä on tutkia tähtien valossa tapahtuvia muutoksia. Eniten julkisuutta saanut osa CoRoT'n tutkimuskohteista on eksoplaneettojen aiheuttamien ylikulkujen aiheuttamat tähden himmenemiset. Se kykenee kuitenkin havaitsemaan myös tähdenjäristyksissä syntyvien akustisten aaltojen aiheuttamia kirkkaudenmuutoksia ja näin tuottamaan tietoa tähtien sisäisestä rakenteesta. Samalla saadaan määritettyä tarkasti myös tähtien massoja ja kemiallisia koostumuksia. Astroseismologia olikin satelliitin alkuperäinen tehtävänkuva, kun sen suunnittelu aloitettiin ennen ensimmäisten eksoplaneettojen löytymistä.

Planeettalöydöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CoRoT'n ilmoitettiin löytäneen ensimmäisen eksoplaneettansa CoRoT-1b:n 3. toukokuuta 2007[1] ja toinen planeettalöytö CoRoT-2b julkaistiin samana vuonna 20. joulukuuta[2]. Toukokuussa 2008 ilmoitettiin kahdesta uudesta planeettalöydöstä (CoRoT-4b ja CoRoT-5b) sekä noin 20 Jupiterin massaisen ruskean kääpiötähden (CoRoT-3b) löytymisestä[3]. Helmikuussa 2009 julkaistiin tieto CoRoT-6b:n ja CoRoT-7b:n löytymisestä. Näistä jälkimmäinen on läpimitaltaan korkeintaan kahden Maapallon kokoinen planeetta, joka kiertää äärimmäisen lähellä keskustähteään[4].

Satelliitin havaintolaitteiden on raportoitu toimivan merkittävästi suunniteltua paremmin ja tulevaisuudessa CoRoT tullee ennakko-odotuksista poiketen havaitsemaan jopa lähes Maan kokoluokkaa olevia planeettoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta CoRoT.