Clock Tower: The First Fear

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Clock Tower
Kehittäjä Human Entertainment
Julkaisija Human Entertainment
Säveltäjä(t) Kouji Niikura
Kaori Takazoe
Julkaisuaika
Lajityyppi selviytymiskauhu
seikkailu, hiiviskely
Pelimuoto yksinpeli
Alusta SNES, PlayStation, WonderSwan, Microsoft Windows, Virtual Console
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Clock Tower on Human Entertainmentin kehittämä ja vuonna 1995 julkaisema selviytymiskauhu-,seikkailu- ja hiiviskelypeli. Peli on Clock Tower -pelisarjan ensimmäinen osa.

Peli julkaistiin aluksi vain Super Nintendo Entertainment System -pelikonsolille, mutta se julkaistiin myöhemmin Japanissa myös PlayStationille nimellä Clock Tower: The First Fear. Peli julkaistiin myöhemmin myös Windows 95:lle uudella nimellä.[1] PlayStationille ilmestynyt jatko-osa julkaistiin Euroopassa ja Yhdysvalloissa nimellä Clock Tower, mutta Japanissa se julkaistiin nimellä Clock Tower 2.[2]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sijoittuu vuoden 1995 syyskuuhun. Pelin päähenkilö, Jennifer Simpson, on Granite Orphanage-nimisestä orpokodista kotoisin oleva 14-vuotias tyttö. Hänet on kutsuttu muuttamaan kolmen muun orpokodissa asuvan tytön, Laura Harringtonin, Annen ja Lotten kanssa asumaan heidän opettajansa Mary Barrowsin kartanoon. Sinne saavuttuaan, Mary jättää uudet asukkaansa yksin eteisaulaan kun hän menee hakemaan herra Barrows'ia. Kun Lotte huolestuu siitä, että Maryllä on kestänyt kauan palata, hän harkitsee menevänsä etsimään Maryä, mutta Jennifer menee hänen sijastaan. Ei kestä kuin hetki, kunnes kuuluu kirkaisu aulasta ja kun Jennifer palaa tarkistamaan tilanteen, hänen ystävänsä ovat kadonneet ja valot ovat sammuneet.

Etsiessään Maryä ja ystäviänsä, Jennifer tapaa Scissorman-nimisen tappajan, epämuodostuneen nuoren pojan, joka käyttää valtavan kokoisia saksia tappoaseenaan. Jennifer tapaa pojan ensin, kun hän näkee tämän tappavan joko Lauran tai Annin. Juostessaan poikaa karkuun, Jennifer alkaa selvittää monia kamaluuksia Maryn ja jopa hänen omasta menneisyydestään. Jennifer voi löytää oman isänsä, Walter Simpsonin ruumiin huoneesta, joka on peitetty seinän taakse. Isänsä viimeisen kirjeen lukiessaan Jenniferille selviää, että hän auttoi Maryä synnyttämään epämuodostuneet kaksoset, Bobby ja Dan Barrowsin. Walter näki nämä lapset demoneina sen jälkeen kun he hyökkäsivät miehen kimppuun ja söivät hänen oikean kätensä. Walter yritti tappaa vastasyntyneet, mutta Mary pysäytti hänet ja sinetöi huoneen, jossa Walter kuoli hapenpuutteeseen. Vuosien kuluessa, Mary loi kauhistuttavan rakkauden lapsiaan kohtaan, joten hän alkoi tuoda nuoria ihmisiä kartanoonsa, jossa hän opasti Bobbyn (eli Scissormanin) tappamaan nämä nuoret ja käytti heitä syöttämään myös Bobbyn sekä hänen veljensä Danin satanistista uhraushenkeä. Heidän isänsä, Simon Barrows yritti kauan ennen pelin tapahtumia pysäyttää Maryn tekemästä näin tappamalla hänet, mutta Mary lukitsi hänet kartanon pihalla sijaitsevaan hökkeliin (Simonin voi tavata pelin aikana täällä).

Loppujen lopuksi Jennifer löytää joko sauvan tai satanistisen patsaan talosta ja käyttää sitä päästäkseen kartanon alla sijaitsevaan luolaan. Vahtikoiran ohittamisen jälkeen, Jennifer voi mahdollisesti löytää ystävänsä Lotten täältä, joka kertoo ennen kuolemaansa hänelle vihjeitä miten toimia. Luolaa tutkiessaan Jennifer lopulta löytää Bobbyn valtavan veljen Danin, joka lähtee jahtaamaan Jeffineriä. Jahdin aikana Jennifer onnistuu pudottamaan Danin päälle kerosiiniä, joka peittää hänet ja leimahtaa seinällä olevasta kynttilästä liekkeihin, polttaen Danin kuoliaaksi... osittain (tästä lisää pelin jatko-osassa).

Loppu-skenaariot:[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin loppuratkaisu vaihtelee pelaajan tekojen myötä. Tiettyjen asioiden tekeminen ja tiettyjen tapahtumien kokeminen kartanossa voi rajusti vaihtaa pelin loppuratkaisua. Ratkaisuja on 9, jotka ovat luokiteltu aakkosilla A-H (+ extra "S" tason loppu). Tapahtumat menevät seuraavasti:

Skenaario S: Pelin paras mahdollinen lopputulos. Saadakseen tämän; Jenniferin täytyy vapauttaa kartanossa sijaitsevat naakka-linnut, joita Mary uhrasi Danille nuorten tappamista odotellessa, hänen on täytynyt löytää isänsä jättämä kirje, hänen on tavattava Lotte luolassa ja yhden hänen ystävistään (Laura tai Ann) on oltava vielä elossa. Danin tapettuaan Jennifer löytää hissin luolasta, jolla hän menee suoraan kolmanteen kerrokseen. Saavuttuaan kerrokselle, Bobby hyppää hissin katolle ja jahtaa häntä nimellisen kellotornin huipulle, jossa jompikumpi selviytyneistä ystävistä makaa tajuttomana. Lotten ohjeitten mukaan Jennifer vääntelee kellon kytkimiä ja se alkaa soimaan. Kellon soiminen satuttaa Bobbyn korvia, joka saa hänet lopettamaan jahtaamisen. Keskittymättä ja kärsien, Bobby kävelee kaiteeseen ja putoaa tornista alas. Tämän jälkeen Mary saapuu varjojen takaa raivostuneena lapsiensa murhasta ja yrittää kuristaa Jenniferin. Hänen pelastuksekseen aiemmin vapautetut naakat hyökkäävät Maryn kimppuun ja ajavat hänet putoamaan tornista alas. Jennifer herättää ystävänsä ja he katsovat tornin ulkopuolelta kun aamu vihdoin nousee, jonka aikana lopputekstit pyörii.

Skenaario A: Sarjalle kanoninen loppu. Tämän saamiseksi sinun täytyy tehdä aika pitkälti kaikki aiemmin skenaariossa S mainitut asiat, mutta isänsä viestin löytämisen sijasta, sinun on saatava aikaan toinen tapahtuma, jossa Jennifer lukitaan väliaikaisesti Simon Barrowsin kanssa piha-hökkeliin (varmista että sinulla on Simonille kinkkua haettuna jääkaapista ennen tätä tapahtumaa), josta Lotte pelastaa hänet. Tapahtumat ovat aivan samat kuin S-skenaariossa, mutta tällä kertaa ystäväsi (Laura tai Ann) ei selviydy. Maassa makaamisen sijasta hän juoksee Jenniferin luokse Bobbyn tappamisen jälkeen. Kun Mary astuu varjoista, hän heittää ystävän tornista alas.

Skenaario B: Tämän saamiseksi sinun on nähtävä jompikumpi aiempien loppujen selviytyneistä ystävistäsi kuoleman ennen loppua. Sinun on joko katsottava kirkaisun jälkeen ikkunasta tietyssä käytävässä, kun Ann heitetään alas toisella puolella olevasta ikkunasta tai sinun on löydettävä Lauran ruumis haarniskasta. En ole varma, täytyykö sinun vapauttaa harakat tätä loppua varten (En muista täysin nyt. Korjatkaa tarvittaessa). Jälleen kerran, tapahtumat ovat aika lailla samat. Kun Mary hyökkää kimppuusi kellotornissa, naakat eivät tule tällä kertaa pelastamaan sinua. Jennifer sen sijaan tönäisee Maryn kellon laitteistoon, joka sähköttää Maryn kuoliaaksi.

Skenaario C: Tämän saamiseksi tee juuri kuin teit B lopun saamiseksi, mutta tällä kertaa, älä mene kolmanteen kerroksenn hissillä, vaan mene toiseen. Mary odottaa sinua toisella puolella hissiä ja koittaa puukottaa sinut. Häneltä karkaamisen jälkeen, Mary jahtaa sinut kellotornin tikkaille, joita Jennifer alkaa kiivetä. Mary yrittää vetää hänet alas, mutta hän potkaisee Maryn tikkailta alas kuolemaansa. (Sinun täytyy estää Marya, muuten hän heittää Jenniferin alas.) Huipulla tapahtuu sama kello kohtaus Bobbyn kanssa, mutta tällä kertaa Mary ei ole siellä ilmiselvistä syistä.

Skenaario D: Samat asiat tulee tehdä kuin C loppuun, mutta tällä kertaa älä saa selville Maryn likaisia salaisuuksia (Isän tai Simonin kautta). Tällä kertaa, kun tapaat Maryn toisella kerroksella, et voi vastustaa hänen puukkoaan, vaan joudut kuolemaan.

Skenaario E: Tämän lopun saannissa sinun täytyy yrittää mennä kolmannelle kerrokselle, vaikka oletkin tiellä joko C tai D loppuun, jotka vaativat toiselle kerrokselle menoa. Tässä skenaariossa hissi pysähtyy kesken matkaa, Bobby murtaa sisään ja Jennifer kuolee.

Skenaario F: Jos haluat tämän lopun, sinä et saa tavata Lottea luolassa. Tässä tapahtumassa Jennifer menee hissin sisälle, mutta et saa kulkea sillä. Sen sijaan, kuulemme hissin ulkopuolelta, kun Bobby silppoo Jenniferin hengiltä ja veri vuotaa oven alta kun lopputekstit pyörii.

Skenaario G: Tämän lopun saaminen on erittäin yksinkertaista ja ei vaadi edes pelin loppuun pääsyä. Sinun on vain nähtävä Lauran ja Annin kuoleman ja edetä kartanossa olevaan autotalliin. Täältä löydät auton, jolla vain ajat menemään. (Yritä kolmesti lähteä autolla.) Lopputekstien jälkeen tulee teksti, jonka mukaan Jennifer oli löydetty kuolleena kolme päivää myöhemmin orpokodista. Kuoleman syyksi on teorisoitu joko itsemurha tai että Mary/Bobby tappoi hänet.

Skenaario H: Tämän saamiseksi on vain lähdettävä autolla pois kartanosta ilman edes kummankin Lauran ja Annin kuolemaa. Tässä skenaariossa näemme Jenniferin ajamassa päin kotia, kunnes taustapeilistä näkyy Bobbyn sakset nousevan takapenkeiltä. Jenniferin huudon jälkeen kuva häipyy ja sinut potkaistaan takaisin päävalikkoon.

Itse pelin pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin formaatti on "point & click" -tyylinen seikkailupeli. Pelaaja liikuttaa Jenniferiä joko klikkaamalla tiettyä paikkaa ruudulla olevalla hiirellä tai painamalla R ja L nappeja saamaan hänet juoksemaan jompaankumpaan suuntaan. Pelissä keskeinen idea on etsiä läpi kartanon löytääkseen esineitä etenemistä varten, ongelmapohdinta ja juonen selvittäminen erilaisten asioitten tutkimisella. Tapahtumat huoneisiin mentäessä ovat satunnaisia, eri kerroilla eri asioita voi tapahtua.

Tämän aikana Scissorman esiintyy pelin ainoana aktiivisena uhkana. Hän esiityy tietyissä huoneissa ja jos tutkit tiettyä esinettä, laukaiset jahti-kohtauksen. Jennifer ei voi taistella Scissormania vastaan. Ainoa, jota voit tehdä on vaara tilanteen nähden karata kuolmalta nopeasti näpyttämällä "paniikki nappia" ja tätäkään ei voi tehdä loputtomiin. Päästäkseen eroon Scissormanista, sinun on joko laukaistava tietty ansa tai piiloutua häneltä. Jos Scissorman tappaa Jenniferin, sinut potkaistaan takaisin päävalikkoon, jonka kautta voit kokeilla uudestaan siitä, minne jäit. Peli automaattisesti tallentaa sijaintisi Super nintendo versiossa ja Playstation 1 versiossa sinä voit tuoda esiin valikon tallentamista varten millon vain (paitsi jahdin aikana muistaakseni). Scissorman ei voi esiintyä kuin vain valmiiksi laadituissa tapahtumissa pelin aikana, niinpä hänet voi tavata vain rajoitetun määrän kertoja pelin aikana.

Yksi pelin kuuluisista mekaniikoista on se, että pelin tapahtumat ja esineet voivat vaihtua pelikerrasta toiseen. Joskus avain voi olla tietyssä paikassa ja joskus taas toisessa. Joskus Scissorman esiintyy tietyssä huoneessa kun taas joskus hänen sijasta hyppää esiin kissa. Tämä toimii pitääkseen jännityksen yllä ja vaikka on pelinkin kerran voittanut, toisella kerralla asiat ovat taas muuttuneet.

Eroja versioitten välillä:[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Playstation 1 versiossa pelistä "Clock tower: The first fear" teki paljon pieniä lisäyksiä ja muutoksia alkuperäiseen SNES versioon verrattuna:

- Grafiikat ja äänitehosteet on muutettu alkuperäisestä.

- Pelin ääniraita täysin uusintehty. Melodiat ovat samat, mutta instrumentit ovat muutetut edellisestä.

- Tietyt asiat alkuperäisestä kuten ruumis metsästyshuoneen kaapissa, yksi olohuoneiden televisioista, yms. ovat saaneet muutoksia alkuperäiseen verrattuna.

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähän päivään saakka, peli ei ole saanut virallista versiota Japanin ulkopuolella. Super Nintendo -versio tuli syyskuussa vuonna 1995, kun taas PC-versio tuli maaliskuussa 1997 ja Playstation 1 versio heinäkuussa samana vuonna. Peli myös julkaistiin Bandain Wonderswan konsolilla vuonna 1999. Viimeisin pelin julkaisu oli Wiin virtual konsolilla elokuussa 2010 ja PSN:lle marraskuussa 2011, mutta jopa nämäkään versiot eivät menneet Japania kauemmaksi.

Tämän ansiosta, kun pelin jatko-osa julkaistiin maailmanlaajuisesti, pelin nimi oli Yhdysvalloissa ja Euroopassa vain "Clock tower", kun taas Japanissa pelin nimi oli "Clock tower 2".

Trivia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on ottanut paljon inspiraatiota Dario Argenton "Phenomena" -nimisestä elokuvasta (tai Creepers Ameriikassa). Kummassakin tarinassa on saman näköinen, Jennifer-nimellä seikkaileva nainen ja kummassakin tarinassa on epämuodostunut lapsi, joka jahtaa ja yrittää tappaa päähenkilön.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Clock Tower: The First Fear greatgamesexperiment.com. Viitattu 25.9.2009. (englanniksi)
  2. Clock Tower gamefaqs.com. Viitattu 25.9.2009. (englanniksi)

3. Clock tower Wikia arikkeli. Viitattu 26.6.2014