Clock Tower: The First Fear

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Clock Tower
Kehittäjä Human Entertainment
Julkaisija Human Entertainment
Säveltäjä Kouji Niikura
Kaori Takazoe
Pelisarja Clock Tower
Julkaistu SNES
  • JP 14. syyskuuta 1995
PlayStation
  • JP 17. heinäkuuta 1997
WonderSwan
  • JP 9. syyskuuta 1999
Microsoft Windows
Lajityyppi selviytymiskauhu, seikkailu, hiiviskely
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus CERO: A (All ages) (d)
ESRB: Everyone
PEGI 3
Alusta SNES, PlayStation, WonderSwan, Microsoft Windows, Virtual Console
Jakelumuoto Pelimoduuli
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Clock Tower on Human Entertainmentin kehittämä ja vuonna 1995 julkaisema selviytymiskauhu-,seikkailu- ja hiiviskelypeli. Peli on Clock Tower -pelisarjan ensimmäinen osa.

Peli julkaistiin aluksi vain Super Nintendo Entertainment System -pelikonsolille, mutta se julkaistiin myöhemmin Japanissa myös PlayStationille nimellä Clock Tower: The First Fear. Peli julkaistiin myöhemmin myös Windows 95:lle uudella nimellä.[1] PlayStationille ilmestynyt jatko-osa julkaistiin Euroopassa ja Yhdysvalloissa nimellä Clock Tower, mutta Japanissa se julkaistiin nimellä Clock Tower 2.[2]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Peli sijoittuu vuoden 1995 syyskuuhun. Pelin päähenkilö, Jennifer Simpson, on Granite Orphanage nimisestä orpokodista kotoisin oleva 14-vuotias tyttö. Hänet on kutsuttu muuttamaan kolmen muun orpokodissa asuvan tytön, Laura Harringtonin, Annen ja Lotten kanssa asumaan heidän opettajansa Mary Barrowsin kartanoon. Sinne saavuttuaan, Mary jättää uudet asukkaansa yksin eteisaulaan, kun hän menee hakemaan herra Barrows'ia. Kun Lotte huolestuu siitä, että Maryllä on kestänyt kauan palata, hän harkitsee menevänsä etsimään Maryä, mutta Jennifer menee hänen sijastaan. Ei kestä kuin hetki, kunnes kuuluu kirkaisu aulasta ja kun Jennifer palaa tarkistamaan tilanteen, hänen ystävänsä ovat kadonneet ja valot ovat sammuneet.

Etsiessään Maryä ja ystäviänsä, Jennifer tapaa Scissorman-nimisen tappajan, epämuodostuneen nuoren pojan, joka käyttää valtavan kokoisia saksia tappoaseenaan. Jennifer tapaa pojan ensin, kun hän näkee tämän tappavan joko Lauran tai Annin. Juostessaan poikaa karkuun, Jenniferille alkaa selvittää monia kamaluuksia Maryn ja jopa hänen omasta menneisyydestään. Jennifer voi löytää oman isänsä, Walter Simpsonin ruumiin huoneesta, joka on peitetty seinän taakse. Isänsä viimeisen kirjeen lukiessaan Jenniferille selviää, että hän auttoi Maryä synnyttämään epämuodostuneet kaksoset, Bobby ja Dan Barrowsin. Walter näki nämä lapset demoneina sen jälkeen kun he hyökkäsivät miehen kimppuun ja söivät hänen oikean kätensä. Walter yritti tappaa vastasyntyneet, mutta Mary pysäytti hänet ja sinetöi huoneen, jossa Walter kuoli hapenpuutteeseen. Vuosien kuluessa, Mary loi kauhistuttavan rakkauden lapsiaan kohtaan, joten hän alkoi tuoda nuoria ihmisiä kartanoonsa, jossa hän opasti Bobbyn (eli Scissormanin) tappamaan nämä nuoret ja käytti heitä syöttämään myös Bobbyn sekä hänen veljensä Danin satanistista uhraushenkeä. Heidän isänsä, Simon Barrows yritti kauan ennen pelin tapahtumia pysäyttää Maryn tekemästä näin tappamalla hänet, mutta Mary lukitsi hänet kartanon pihalla sijaitsevaan hökkeliin (Simonin voi tavata pelin aikana täällä) ennenkuin Jennifer päätyy kyseiseen selliin Simonin kanssa. Jenniferillä täytyy olla kinkkua mukanaan ja antaa se Simonille, jotta hän puhuisi. Muuten Simon hyökkää Jenniferiin, syö hänet ja peli päättyy. Tämän aikana ruutu pimenee.

Loppujen lopuksi Jennifer löytää joko sauvan tai satanistisen patsaan talosta ja käyttää sitä päästäkseen kartanon alla sijaitsevaan luolaan. Vahtikoiran ohittamisen jälkeen, Jennifer voi mahdollisesti löytää ystävänsä Lotten täältä, joka kertoo ennen kuolemaansa hänelle vihjeitä miten toimia. Luolaa tutkiessaan Jennifer lopulta löytää Bobbyn valtavan veljen Danin, joka lähtee jahtaamaan Jeffineriä. Jahdin aikana Jennifer onnistuu pudottamaan Danin päälle kerosiinia, joka peittää hänet ja leimahtaa seinällä olevasta kynttilästä liekkeihin, polttaen Danin kuoliaaksi... osittain (tästä lisää pelin jatko-osassa).

Loppu-skenaariot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin loppuratkaisu vaihtelee pelaajan tekojen myötä. Tiettyjen asioiden tekeminen ja tiettyjen tapahtumien kokeminen kartanossa voi rajusti vaihtaa pelin loppuratkaisua. Ratkaisuja on 9, jotka ovat luokiteltu aakkosilla A-H sekä "S" loppu. Pelin kanoottisia loppuja ovat "A," "B" ja/tai "C," koska seuraavan "Clocktower" pelin juonen mukaan Jennifer oli ainoa joka selviytyi tämän pelin tapahtumista. Näin ollen: "S" ei voi olla kanoottinen, koska Jenniferin lisäksi myös joko Laura tai Ann selviytyy. Loput "D," "E," "F," "G" ja "H" eivät myöskään ole kanoottisia loppuja, koska niissä Jennifer kuolee loppujen lopuksi. Loppu-skenaariot menevät seuraavasti:

Skenaario S: Pelin paras mahdollinen lopputulos. Saadakseen tämän; Jenniferin täytyy vapauttaa kartanossa sijaitsevat naakka-linnut, joita Mary uhrasi Danille nuorten tappamista odotellessa, hänen on täytynyt löytää isänsä jättämä kirje, hänen on tavattava (ja puhuttava) Lottelle luolassa ja yhden hänen ystävistään (Lauran tai Annin) on oltava yhä elossa. Daninin tapettuaan, Jennifer löytää hissin luolasta, jolla hän menee suoraan kolmanteen kerrokseen. Saavuttuaan kerrokselle, Bobby hyppää hissin katolle ja jahtaa häntä nimellisen kellotornin huipulle, jossa jompikumpi selviytyneistä ystävistä makaa tajuttomana. Lotten ohjeitten mukaan, Jennifer vääntelee kellon kytkimiä ja se alkaa soimaan. Kellon soiminen satuttaa Bobbyn korvia, joka saa hänet lopettamaan jahtaamisen. Keskittymättä ja kärsien, Bobby kävelee kaiteeseen ja putoaa tornista alas. Tämän jälkeen Mary saapuu varjojen takaa raivostuneena lapsiensa murhasta ja yrittää kuristaa Jenniferin. Hänen pelastuksekseen aiemmin vapautetut naakat hyökkäävät Maryn kimppuun ja ajavat hänet putoamaan tornista alas. Jennifer herättää ystävänsä ja he katsovat tornin ulkopuolelta kun sade lakkaa ja aamu vihdoin nousee, jonka aikana lopputekstit pyörii. Loppu ei ole kanoottinen.

Skenaario A: Sarjalle ensimmäinen mahdollinen kanoottinen loppu. Tämän saamiseksi, sinun täytyy tehdä kaikki kuten aijemmin skenaario "S" mainitut asiat, mutta isänsä viestin löytämisen sijasta, sinun on saatava aikaan toinen tapahtuma, jossa Jennifer lukitaan väliaikaisesti Simon Barrowsin kanssa piha-hökkeliin, josta Lotte pelastaa hänet. Tämän jälkeen Lottea ei enää löydy luolasta koska hän kuolee vapauttamisen jälkeen Maryn ammuttua hänet. Tapahtumat ovat aivan samat kuin S-skenaariossa, mutta tällä kertaa ystäväsi (Laura tai Ann) ei selviydy. Maassa makaamisen sijasta hän juoksee Jenniferin luokse Bobbyn tappamisen jälkeen. Kun Mary astuu varjoista, hän heittää ystävän tornista alas ja lähestyy Jenniferiä puukon kanssa, aikomuksenaan tappaa hänet. Kun Mary putoaa kuolemaansa (naakkojen avulla,) Jennifer seuraa kellotornin huipulta, kun sade lakkaa ja aamu nousee. Tämän aikana lopputekstit pyörii.

Skenaario B: Sarjalle toinen mahdollinen kanoottinen loppu. Tämän saamiseksi sinun on nähtävä kummankin Lauran ja Annin kuoleman ennen loppua. Tämän tekemiseksi on useita keinoja: Sinun on joko katsottava kirkaisun jälkeen ikkunasta tietyssä käytävässä, kun Ann heitetään alas toisella puolella olevasta ikkunasta tai sinun on löydettävä Lauran ruumis haarniskasta tai sinun on nähtävä, kun Laura hukkuu altaassa pihalla jne... Ja sillä miten Jennifer saa selville Maryn todellisen luonteen (Isänsä tai Simonin kautta) ei ole väliä. Kun Mary hyökkää kimppuusi kellotornissa, naakat eivät tule tällä kertaa pelastamaan sinua. Jennifer sen sijaan tönäisee Maryn kellon laitteistoon, joka sähköttää Maryn kuoliaaksi. Tämän jälkeen lopputeksti on samanlainen kuin "A" lopussa.

Skenaario C: Sarjalle kolmas mahdollinen kanonien loppu. Tämän saamiseksi Lauran ja/tai Annin kohtalolla ei ole väliä mutta saa Maryn luonne selville Simonin kautta. Tämän jälkeen kolmannen kerroksen sijasta: Mene toiseen kerrokseen. Mary odottaa sinua toisella puolella hissiä ja koittaa puukottaa sinut. Häneltä karkaamisen jälkeen, Mary huutaa Bobbya avuksi ja jahtaa sinut kellotornin tikkaille, joita Jennifer alkaa kiivetä. Mary yrittää vetää hänet alas, mutta Jennifer potkaisee Maryn tikkailta alas kuolemaansa. (Sinun täytyy estää Marya, muuten hän heittää Jenniferin alas.) Huipulla tapahtuu sama kello kohtaus Bobbyn kanssa kun loppu A ja B lopussa, mutta tällä kertaa Mary ei ole siellä ilmiselvistä syistä. Pelin lopputeksti on sama kuin "A" ja "B" lopuissa.

Skenaario D: Tämän lopun saamiseksi, älä saa selville Maryn likaisia salaisuuksia (Isän tai Simonin kautta) ja muista puhua Lottelle. Annan ja Lauran kohtalolla ei ole väliä. Tällä kertaa, kun tapaat Maryn toisella kerroksella, et voi vastustaa hänen puukkoaan, vaan joudut kuolemaan. Tämän jälkeen ruutu pimenee ja lopputekstit alkavat. Loppu ei ole kanoottinen.

Skenaario E: Tämän lopun saannissa, tee juuri niin kuin teit loppu "D" saamiseksi, mutta sinun täytyy tällä kertaa mennä kolmannelle kerrokselle toisen sijasta. Tässä skenaariossa hissi pysähtyy kesken matkan, Bobby murtaa sisään hissin katosta ja Jennifer kuolee. Tämän jälkeen ruutu pimenee ja lopputekstit pyörii. Loppu ei ole kanoottinen.

Skenaario F: Jos haluat tämän lopun, sinä et saa puhua Lottelle luolassa etkä saa joutua selliin eli toisin sanoen: Et saa nähdä Lottea ollenkaan. Kaikella muulla ei ole väliä. Tässä tapahtumassa Jennifer menee hissin sisälle, mutta et saa kulkea sillä. Sen sijaan, hissin ulkopuolelta kuuluu, kun Bobby silppoo kirkuvan Jenniferin hengiltä ja veri vuotaa hissin oven alta. Sitten lopputekstit pyörii. Loppu ei ole kanoottinen.

Skenaario G: Tämän lopun saaminen on erittäin yksinkertaista ja ei vaadi pelin loppuun pääsyä. Sinun on vain nähtävä kahden Jenniferin ystävien kuoleman ja edetä kartanossa olevaan autotalliin. Täältä löydät auton, jolla voit ajaa pois (Yritä kolmesti lähteä autolla.) Lopputekstien jälkeen tulee teksti, jonka mukaan Jennifer palasi orpokotiin ja oli löydetty kuolleena kolme päivää myöhemmin orpokodista. Kuoleman syyksi on teorisoitu joko itsemurha tai että Mary tai Bobby tappoi hänet. Loppu ei ole kanoottinen.

Skenaario H: Tämän saamiseksi sinun on tehtävä sama kun "G" lopun saamiseksi, mutta kahden ystävän kuoleman sijasta riittää että todistat vain yhden. Lopputekstin jälkeen, pääsee näkemään Jenniferin ajamassa luultavasti kohti takaisin orpokotia kunnes taustapeilistä näkyy Bobbyn saksien nousevan takapenkeiltä. Jenniferin huudon jälkeen kuva häipyy ja peli loppuu. Loppu ei ole kanoottinen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin formaatti on point & click -tyylinen seikkailupeli. Pelaaja liikuttaa Jenniferiä joko klikkaamalla tiettyä paikkaa ruudulla olevalla hiirellä tai painamalla R ja L nappeja saamaan hänet juoksemaan jompaankumpaan suuntaan. Pelissä keskeinen idea on etsiä läpi kartanon löytääkseen esineitä etenemistä varten, ongelmapohdinta ja juonen selvittäminen erilaisten asioitten tutkimisella. Tapahtumat huoneisiin mentäessä ovat satunnaisia, eri kerroilla eri asioita voi tapahtua.

Tämän aikana Scissorman esiintyy pelin ainoana aktiivisena uhkana. Hän esiityy tietyissä huoneissa ja jos tutkit tiettyä esinettä, laukaiset jahti-kohtauksen. Jennifer ei voi taistella Scissormania vastaan. Ainoa, jota voit tehdä on vaara tilanteen nähden karata kuolmalta nopeasti näpyttämällä "paniikki nappia" ja tätäkään ei voi tehdä loputtomiin. Päästäkseen eroon Scissormanista, sinun on joko laukaistava tietty ansa tai piilouduttava häneltä. Jos Scissorman tappaa Jenniferin, peli päättyy ja sinut potkaistaan takaisin päävalikkoon, jonka kautta voit kokeilla uudestaan siitä mihin jäit. Peli automaattisesti tallentaa sijaintisi Super nintendo versiossa ja Playstation 1 versiossa sinä voit tuoda esiin valikon tallentamista varten millon vain (paitsi jahdin aikana.) Scissorman ei voi esiintyä kuin vain valmiiksi laadituissa tapahtumissa pelin aikana, niinpä hänet voi tavata vain rajoitetun määrän kertoja pelin aikana.

Yksi pelin kuuluisista mekaniikoista on se, että pelin tapahtumat ja esineet voivat vaihtua pelikerrasta toiseen. Joskus avain voi olla tietyssä paikassa ja joskus taas toisessa. Joskus Scissorman esiintyy tietyssä huoneessa kun taas joskus hänen sijasta esiin hyppää kissa. Tämä toimii pitääkseen jännityksen yllä ja vaikka pelin on jo kerran voittanut, toisella kerralla asiat ovat taas muuttuneet.

Eroja versioitten välillä:[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PlayStation-versiossa pelistä "Clock tower: The first fear" teki paljon pieniä lisäyksiä ja muutoksia alkuperäiseen SNES-versioon verrattuna:

- Grafiikat ja äänitehosteet on muutettu alkuperäisestä.

- Pelin ääniraita täysin uudelleen ehty. Melodiat ovat samat, mutta instrumentit ovat muutetut edellisestä.

- Tietyt asiat alkuperäisestä pelistä, kuten ruumis metsästyshuoneen kaapissa, yksi olohuoneiden televisioista, yms. ovat saaneet muutoksia alkuperäiseen verrattuna.

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähän päivään saakka, peli ei ole saanut virallista versiota Japanin ulkopuolella. Super Nintendo -versio tuli syyskuussa vuonna 1995, kun taas PC-versio tuli maaliskuussa 1997 ja PlayStation-versio heinäkuussa samana vuonna. Peli myös julkaistiin Bandain Wonderswan konsolilla vuonna 1999. Viimeisin pelin julkaisu oli Wiin Virtual Consolelle elokuussa 2010 ja PSN:lle marraskuussa 2011, mutta jopa nämäkään versiot eivät menneet Japania kauemmaksi.

Tämän ansiosta, kun pelin jatko-osa julkaistiin maailmanlaajuisesti, pelin nimi oli Yhdysvalloissa ja Euroopassa vain "Clock tower", kun taas Japanissa pelin nimi oli "Clock tower 2".

Trivia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on ottanut paljon inspiraatiota Dario Argenton "Phenomena" -nimisestä elokuvasta (tai Creepers Ameriikassa). Kummassakin tarinassa on saman näköinen, Jennifer-nimellä seikkaileva nainen ja kummassakin tarinassa on epämuodostunut lapsi, joka jahtaa ja yrittää tappaa päähenkilön.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Clock Tower: The First Fear greatgamesexperiment.com. Viitattu 25.9.2009. (englanniksi)
  2. Clock Tower gamefaqs.com. Viitattu 25.9.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]