Citizendium

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Citizendium (tulee sanojen citizen, kansalaisen ja compendium, tietopaketin yhdistelmästä) on Larry Sangerin hanke avoimesta verkkotietosanakirjasta.

Hankkeen tavoitteena on rakentaa asiantuntijoiden yhteisö, joka innostaisi oppineita osallistumaan ja ”kansalaisia” kunnioittamaan asiantuntijoiden muutoksia. Se on monilta osin samankaltainen Wikipedian kanssa, mutta eroaa Wikipediasta juuri rajoitetumman muokattavuuden osalta. Wikipedia toimii avoimuuden ja anonymiteetin periaatteella, mutta ei yhtä lailla välttämättä aina kykene suojelemaan kunnolla asiantuntijoiden muokkauksia. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi anonyymejä muokkauksia ei Citizendiumissa sallita (lukuun ottamatta kielenhuoltotyötä, johon luotetut anonyymit voivat saada ”matalan tason” muokkausoikeuden) ja päästäkseen osallistumaan käyttäjien pitää rekisteröityä oikealla nimellä ja toimivalla sähköpostiosoitteella. Monet muutoksista ovat yrityksiä korjata alkuperäisen Wikipedian piirteitä, joita Sanger pitää suunnitteluvirheinä.[1] Citizendiumissa on tarkoitus tulevaisuudessa käyttää jotain vapaan sisällön lisenssiä, mutta sitä ei ole vielä päätetty. GNU Free Documentation Licenseä käytetään tällä hetkellä ainoastaan Wikipediasta tuoduissa artikkeleissa.[2]

Citizendiumista suunniteltiin Wikipedian haarautumaa, jossa olisi kopio kaikista tuolloin olemassa olevista englanninkielisen Wikipedian artikkeleista. Kaikki artikkelit Citizendiumissa, joita ei ole päivitetty haaraumahankkeessa, tultaisiin automaattisesti päivittämään Wikipedian saman artikkelin versiosta. Jokainen Citizendiumin artikkeli, joka on muuttunut tai muokattu tulisi kuitenkin säilymään haarautuneessa Citizendiumin versiossa.[3] Myöhemmin ajatus koko Wikipedian kopioinnista kuitenkin haudattiin ainakin toistaiseksi, ja hankkeessa säilytetään nyt vain niitä artikkeleita, joita on muokattu tai aiotaan muokata Citizendiumin puolella. Hankkeesta on ainakin aluksi vain englanninkielinen versio, joskin muiden kieliversioiden ilmaantuminen myöhemmin on mahdollista.

Hankkeen alkuvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hanke julkistettiin 9. syyskuuta 2006 Wizards of OS 4 -konferenssissa Berliinissä. Hanke aloitettiin lokakuussa 2006 pilottina, jota pääsivät lukemaan ja muokkaamaan vain henkilötietonsa, kuten nimensä ja koulutustaustansa lähettäneet ja kutsun saaneet käyttäjät. Kutsun saaminen ei Citizendiumin mukaan vaatinut asiantuntijuutta miltään alalta, vaan käytännössä kaikki vakavassa mielessä lähetetyt tunnushakemukset on hyväksytty. Pilottiin kopioitiin kaikki englanninkielisen Wikipedian artikkelit. [4] 8. marraskuuta Larry Sanger kertoi, että pilotissa oli 263 tunnusta, 183 artikkelia oli ”elossa” (eli joku muokkasi tai aikoi muokata niitä), ja muokkauksia oli yhteensä noin 300.[5] 26. marraskuuta Citizendiumin käyttäjä David Still kommentoi Wikipedia Weekly -podcastissa, että oikeiden nimien vaatimus oli ehkäissyt vandalismin täysin, ja että hankkeen kehitys oli ollut ”paljon nopeampaa kuin Wikipedian silloin kun se aloitettiin”.

Tammikuussa 2007 Larry Sanger kertoi Citizendium-foorumilla, että hankkeen 500 tunnuksesta vain 10–20 on todella aktiivisia. Tämän vuoksi Sanger päätti poistaa hankkeesta kaikki muut paitsi ”eläviksi” merkityt artikkelit motivoidakseen osallistujia.[6] Hanke omaksui myös uuden kirjautumiskäytännön: lukemis- ja kirjoitusoikeudet saa automaattisesti tunnuksen luomisen jälkeen. Tämä aiheutti jonkin verran vandalismia, joka kuitenkin torjuttiin nopeasti.[7] Helmikuun 2007 alussa Citizendium ylitti tuhannen ”elävän” artikkelin rajan.

Citizendium-hanke lopetti pilottivaiheen ja aloitti julkisen beta-vaiheen 25. maaliskuuta 2007. Tällöin työn alla oli noin 1100 artikkelia.

Vuonna 2014 Citizendiumissa oli noin 17 000 artikkelia. [8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]