Ruostehaukkapöllö

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Cinnabarinhaukkapöllö)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ruostehaukkapöllö
Uhanalaisuusluokitus: Vaarantunut [1]
Vaarantunut
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Pöllölinnut Strigiformes
Heimo: Pöllöt Strigidae
Suku: Haukkapöllöt Ninox
Laji: ios
Kaksiosainen nimi
Ninox ios
Rasmussen, 1999[2]
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Ruostehaukkapöllö Wikispeciesissä

Ruostehaukkapöllö (Ninox ios)[3] on haukkapöllöjen sukuun kuuluva lintulaji, joka on kotoperäinen Sulawesiin saarella Indonesiassa.

Ruostehaukkapöllön kuvasi vuonna 1999 uutena lajina yhdysvaltalainen ornitologi Pamela C. Rasmussen yhden näytteen perusteella, jonka tiedot Frank Rozendaal oli koonnut 1985 Bogani Nani Wartabonen kansallispuistosta Minahassan niemimaalta Pohjois-Sulawesilta. Sen jälkeen laji on havaittu myös Lore Lindun kansallispuistossa Keski-Sulawesilla, mikä laajentaa huomattavasti sen tunnettua esiintymisaluetta.

Ruostehaukkapöllö on pieni lintu; sen kokonaispituus on 22 cm, ja sillä on suhteellisen pitkä pyrstö ja kapeat terävät siivet. Se on yksivärisen punaruskea lukuun ottamatta valkoisia täpliä hartiahöyhenissä ja vatsapuolen valkoisia nuolimaisia höyheniä, alavatsan epäselviä tummempia pykiä ja kapeita tummempia juovia pyrstön lentosulissa. Naamassa ei ole kuviota.

Tunnetut neljä merkintää lajista osoittavat, että se on aktiivinen yöaikaan ja sen elinpiiriä ovat metsät keskimäärin 1 120–1 700 metrin korkeudella merenpinnasta. Muutoin sen elintavoista tiedetään hyvin vähän. Australiankehrääjiä muistuttavat morfologiset piirteet viittaavat Rasmussenin mukaan, että laji voi olla hyönteissyöjä ja saalistaa lentäviä hyönteisiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Ninox ios IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.5.2014. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Ninox ios (TSN 686699) Viitattu 16.7.2012. (englanniksi)
  3. Högmander, H., Björklund, H., Hintikka, J., Lokki, J., Södersved, J. & Velmala, W.: Maailman lintulajien suomenkieliset nimet 2018. BirdLife Suomi. Viitattu 25.3.2018.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.