Chzo Mythos

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Chzo Mythos 5Days.png
Kehittäjä Ben "Yahtzee" Croshaw
Julkaisija Ben "Yahtzee" Croshaw
Suunnittelija Ben Croshaw (en)
Säveltäjä Mark Lovegrove (en)
Pelimoottori Adventure Game Studio
Julkaistu
Lajityyppi Seikkailu
Pelimuoto Yksinpeli
Ikäluokitus -, 18+ (Abandonia Reloaded)
Alusta Windows, Macintosh
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Chzo Mythos on Ben "Yathzee" Croshawn luoman neliosaisen kauhuseikkailupelisarjan nimi. Pelit ovat julkaisujärjestyksessä: 5 Days A Stranger, 7 Days A Skeptic, Trilby's Notes, 6 Days A Sacrifice. Pelit on tehty Adventure Game Studio -ohjelmalla. Yahtzee on itse käsikirjoittanut ja tehnyt grafiikat pelisarjan peleihin. Musiikit hän on hankkinut Rpg Makerista. Trilby's Notes ja 6 Days A Sacrifice ovat poikkeuksia, sillä niiden musiikit on säveltänyt Mark "m0ds" Lovegrove.

Sarjaa on myös kutsuttu DeFoe -sarjaksi, Trilby -sarjaksi, sekä X Days a Sauerkrautiksi. Kommenttiraita 6 Days A Sacrifisen keräilyversiossa varmistaa, että Chzo Mythos on Yahtzeen antama virallinen nimi sarjalle.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Trilby"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trilby on pelisarjan keskeisin henkilö. Hän on murtovaras (tarkennettuna herrasmiesvaras), jonka oikean nimen Yahtzee kertoi olevan Malcolm 7 Days a Skepticin erikoisversion kommenttiraidalla. Trilby ja Malcolm Somerset ovat kuitenkin täysin eri henkilöt. Trilby -nimi tulee hänen trilby -hatustaan, joka hänellä on aina päällään. Trilby esiintyy jollain tavalla jokaisessa sarjan pelissä. Hänellä pelataan kuitenkin vain 5 Days a Strangerissa ja Trilby's Notesissa. Trilbyllä pelataan myös toiseen pelisarjaan kuuluvassa The Art Of Theftissä. Trilbyn osa Order of the Blessed Agoniesin legendassa on The Guide, eli Opas. Hänen tehtävänään olisi auttaa Chzo Technologyn maailmaan.

John DeFoe

Trilby on hiljainen, viisas, ketterä, hyväkuntoinen herrasmiesvaras jonka kiinnisaaminen on ollut poliiseille aina hyvin vaikeaa. Trilbyllä on tummat kiharat hiukset ja siniset silmät. Trilby on käyttäytymis tavoiltaan hyvin herrasmiesmäinen. Hän pukeutuu aina siististi, osaa itsehillinnän eikä satuta ketään ilman hyvää syytä.

Trilbyllä on aina mukanaan sateenvarjo tai kävelykeppi johon on piilotettu sähkölamautin ja koukkuvaijeri. Trilbyllä on myös aina solmio johon hän on piilottanut ylimääräisen tiirikan.

Trilby luottaa omiin murtovarastaitoihinsa. Hän jopa tahalleen vaikeuttaa omia murtautumiskeikkojaan, jotteivat ne olisi liian helppoja ja tylsiä. Esimerkiksi Art Of The Theftissä Trilbylle voi pukea päälle Lazy Sunday nimisen juhlapuvun jonka avulla vartijat ja turvakamerat huomaavat Trilbyn paljon helpommin kuin normaalisti.

Trilby on kotoisin Englannista, mutta muutti Amerikkaan Art Of The Teftissä, päästääkseen isompiin murtovaraskeikkoihin. Siellä eräs salainen järjestö yritti aivopestä Trilbyä omalle puolelleen, mutta epäonnistuivat pahemman kerran Trilbyn päästyä heistä jäljille. Tämän jälkeen Trilby onnistui varastamaan heiltä arvoesineitä. Tämän kuulessaan salajärjestö suuttui ja yritti eliminoida Trilbyn, mutta vahingossa räjäyttivät oman pääkonttorinsa, jonka jälkeen tästä järjestöstä ei ole enää kuulunut sen kummemmin.

Viisi vuotta äskeisen jälkeen Trilby sai viestin eräässä kartanossa sijaitsevasta aarteesta, jonka Trilby voisi varastaa. Trilbyn mentyä kartanoon hän huomasikin olevansa siellä lukittuna viiden muun ihmisen kanssa. Trilby alkaa tutkia kartanoa läpikotaisin kunnes huomaa että kartano on kirottu ja sieltä pois pääseminen osoittautuu mahdottomaksi. Trilby myös huomaa paikoin että kartanossa piileskelee kylmäverinen murhaaja.

John DeFoe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John DeFoe on pelisarjan toinen antagonisti. John DeFoe on Roderick -ja Belinda DeFoen epämuodostunut poika. Nimeä hänelle ei koskaan annettu, mutta häntä kutsutaan Johniksi (katso: Matti Meikäläinen). John on sarjan toinen päävihollinen, joka pitää yllään hitsarinaamiota ja essua. Aseenaan hänellä on suuri viidakkoveitsi. Hän esiintyy sarjan jokaisessa pelissä, tosin Trilby's Notesissa hänet näkee vain Trilbyn hallusinaatioissa. Kaikki, jotka koskettavat puista epäjumalankuvaa paljain käsin, joutuvat John DeFoen hengen riivaamiksi. Order of the Blessed Agoniesin legendassa Johnin osa on The Bridgekeeper, eli Sillanvartija. Jos Sillanvartijan Mieli, Keho, ja Sielu tuhotaan, kipujumala Chzo pääsee Technologyn maailmaan hallitsemaan ihmiskuntaa. John DeFoe kävelee usein hyvin hitaasti ja hänen ainut lainauksensa on: "Father, why?" ("isä, miksi?), joka liittynee siihen kun hänen isänsä murhasi hänet.

Tall Man[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tall Man on pelisarjan pää antagonisti. Tall Man on nimensä mukaisesti todella pitkä ja laiha mies. Alun perin hän oli ihminen nimeltään Cabadath, mutta yritettyään kutsua Chzo Technologyyn, hän muuttui hirviöksi nimeltään Tall Man (monet silti kutsuvat häntä nimellä Cabadath). Hänen sielunsa jäi suureen puuhun, josta myöhemmin veistettiin myös Roderick DeFoen haltuun joutunut epäjumalankuva. Tall Manilla on myös muita nimiä. Order of the Blessed Agonies kutsuu häntä Prinssiksi (The Prince). Prinssin tehtävä on palvella kipujumala Chzota tämän oikeana kätenä, ja tuoda hänen tahtonsa Technologyn väelle, koska Chzo ei tähän itse pysty. Tall Man vainoaa erityisesti ihmisiä, jotka liittyvät tavalla tai toisella puuhun, jossa hänen sielunsa on. Hänen aseenaan on omituinen sauva, jonka päässä on neljä terää. Sarjan viimeisen osan lopussa nähtävä Theodoren hirviömuoto kutsuu Tall Mania Ylimieliseksi Mieheksi (The Arrogant Man). Sarjan lopussa Prinssin titteli siirtyy Theodorelle Tall Manin kuoltua.

Tall Man on hyvin yliluonnollinen olento ja liikkuu usein salamannopeasti paikasta toiseen. Tall Manin murhaamistyyli on erityisen verinen ja hän usein "leikkii" tappamillaan ruumiilla. Hän aiheuttaa myös paljon hallusinaatioita, jonka uhrit siirtyvät normaalista modernista maailmasta väliaikaisesti Chzo kipujumalan "Pimeään maailmaan".

Tall Man nähdään vain sarjan viimeisissä osissa.

Chzo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chzo on kipujumala, joka hallitsee Magickin maailmaa. Chzota voidaan tavallaan pitää sarjan antagonistina, mutta häntä vastaan ei pidä kuitenkaan missään kohtaa taistella, eikä hän myöskään sarjan missään kohdassa satuta pelien päähenkilötä, jonka takia Chzoa on vaikea pitää antagonistina. Hänestä näytetään sarjassa vain hänen suuri silmänsä, tosin 6 Days a Sacrificessa liikutaan myös hieman hänen sisällään. Kaikesta päätellen hän on todella suurikokoinen. Chzon päämääränä on tulla Technologyn rinnakkaismaailmaan ja hallita sitä. The Order of the Blessed Agonies palvoo Chzota ja yrittää toteuttaa hänen päämääränsä. He kutsuvat Chzota Kuninkaaksi (The King). Sarjan viimeisen osan lopussa Chzo kyllästyy Tall Maniin ja antaa tämän voimat Theodorelle.

Malcolm Somerset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malcolm on Jonathan Somersetin poika. Malcolm nähdään 7 Daysissa, sekä 6 Daysissa. 7 Daysissa hän teeskentelee olevansa isänsä, ja lähtee avaruusmatkalle avaruusalus Mephistopheleen miehistön kanssa. Ennen 7 Daysin tapahtumia hän murhasi oman isänsä. Hän jää tästä kuitenkin kiinni 7 Daysin lopussa. 6 Daysissa hänet nähdään 7 Daysin jälkeisissä tapahtumissa. Hän on vankilassa ja outojen tapahtumien (Katso kohta: 6 Days a Sacrifice) jälkeen hänet löydetään sellistään itsemurhan tehneenä. Hänet nähdään 6 Daysissa myös tulevaisuudesta tulleen minänsä hahmossa, joka auttaa Theodorea. Malcolm kutsuu 6 Daysissa itseään Huolehtijaksi (The Caretaker).

Theodore DaCabe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Theodore "Theo" DaCabe on kunnantarkastaja, joka hoitaa mm. terveys- ja turvallisuustarkastuksia erilaisiin rakennuksiin. Hän on 6 Days a Sacrificen päähenkilö. Ks. pelissä hän yrittää tehdä tarkastuskäynnin Optimologyn rakennukseen, tosin kaikki menee pahasti pieleen (Katso kohta: 6 Days a Sacrifice). Theo on sarjan ainoa päähenkilö, jolla ei ole ennalta määrättyä roolia The Order of The Blessed Agoniesin legendassa. 6 Daysin lopussa hänestä kuitenkin tulee Uusi Prinssi (The New Prince) Tall Manin kuoltua.

5 Days a Stranger[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

5 Days a Stranger on sarjan ensimmäinen osa, joka julkaistiin vuonna 2003. Peli kertoo herrasmiesvaras Trilbystä ja neljästä muusta henkilöstä, jotka taistelevat DeFoen kartanon tuntematonta uhkaa vastaan. Peli on jaettu viiteen päivään, jotka sijoittuvat kartanoon. Tarina etenee päivä päivältä paljastaen uusia asioita. Päivien välissä koettavat painajaiset ovat taatusti yksi pelin pelottavimmista elementeistä. 5 Days a Stranger on käännetty saksan, unkarin ja turkin lisäksi myös suomeksi. Suomenkielisessä versiossa ei kuitenkaan toimi ”ä” ja ”ö”, ja versio myös jumahtaa toisena päivänä. Myöskään cutscenet eivät toimi kunnolla suomenkielisessä versiossa.

Peli voitti vuonna 2003 Parhaimman AGS-pelin tittelin sekä parhaimman pelattavuuden, parhaimman dialogin, parhaiden ongelmien sekä parhaimman käsikirjoituksen tittelit. Peli sai myös useita positiivia arvosteluita seikkailupelien internetsivuilla.

Pelistä tehty erikoisversio sisältää pääsiäismunakohtauksen, jossa Simone Taylor haastattelee Croshawta, joka on piirretty koirana. Versio sisältää myös joitakin piirroksia, sekä pelissä käytettyjen musiikkien MIDI-tiedostoja. Tässä erikoisversiossa voi myös pelata pelin läpi samalla kun pelin tekijän Benin omat kommentit näkyvät ruudulla.

Pelin idean Ben sai erikoisversion mukaan hentai-pelistä.

Taannoin fanijoukko ilmoitti, että pelistä on tekeillämilloin? Half-Life 2:n pelimoottorille rakennettu versio. Croshaw on itse varmistanut tiedon. Hän kertoi myös olevansa itsekin mukana projektissa valvomassa suunnittelua, hyväksymässä muutoksia, sekä todennäköisesti suunnittelemassa uusia dialogeja ja ongelmia. Vaikka peli on tekeillä FPS-moottorille, pelistä on tarkoitus tulla kolmannesta persoonasta kuvattu.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DeFoen suvun viimeiset perilliset ovat kadonneet oudoissa olosuhteissa. Tämän takia herrasmiesmurtovaras Trilby päättää murtautua Defoen kartanoon muhkean ryöstösaaliin toivossa. Saavuttuaan talon ikkunan kautta hän kuitenkin huomaa, että kaikki ulospääsytiet on tukittu.

Tutkittuaan hetken taloa hän kohtaa muitakin henkilöitä: Philip Hartyn: aarteenmetsästäjän, joka tuli taloon kaivellakseen artefakteja, Jimin: opiskelijan, joka oli haastettu menemään taloon, Simone Taylorin: televisiotoimittajan, joka tuli taloon tehdäkseen erikoisraportin talosta, sekä A.J.:n: tutkijan, joka tuli taloon tutkiakseen siellä tapahtuneiden kuolemien oikeita syitä.

Ensimmäisenä yönä Trilby alkaa nähdä painajaisia hitsarinaamioisesta miehestä, joka tappaa talossa olevia henkilöitä. Kun unessa murhaaja riisuu naamarinsa, Trilby huomaa miehen olevan hän itse. Joka yö hänen nähdessään sentapaisen painajaisen, joku toinen talossa kuolee. Ensin A.J., sitten Philip.

Pian Trilby alkaa selvittää talon outoja salaisuuksia. Vuosia sitten Sir Roderick DeFoe rakensi kartanon tehdäkseen vaikutuksen hänen uuteen vaimoonsa Belindaan. Belinda kuitenkin kuoli synnyttäessään. Silloin uskottiin, että Belinda synnytti vain yhden pojan, Matthewn, mutta Trilby oppii myöhemmin, että Belinda synnytti kaksoset (toinen poika jäi nimeämättä). Belinda kuoli synnyttäessään toista poikaa. Vaimon kuolema, sekä epämuodostunut lapsi ajoivat Roderickin raivon ja hulluuden partaalle. Hän lukitsi nimeämättömän poikansa kellariin kahleista. Sillä välin Matthew oppi veljensä olemassaolosta. Tämä raivostutti Roderickia entisestään, ja viidentenätoista vuosipäivänä hänen vaimonsa kuolemasta, Roderick otti puusta tehdyn epäjumalankuvan, ja hakkasi nimeämättömän poikansa henkihieveriin sillä. Matthew yritti auttaa veljeään, mutta ei onnistunut. Suutuksissaan isänsä teoista, nimeämätön poika pukeutui hitsaajan naamioon, ja essuun, ja tappoi koko perheensä viidakkoveitsellä. Sitten hän kuoli. Hänen sielunsa jäi epäjumalankuvaan, ja nyt hän vangitsee ja tappaa kaikki, jotka tulevat kartanon lähelle. Trilby löytää Roderickin ja Matthewin ruumiit talon kellarista ja John DeFoen ruumiin talon kylpyhuoneesta.

Saatuaan selville totuuden murhista, Trilby keksii keinon tuhota paha henki. Hän käyttää rituaalia palauttaakseen aaveen omaan ruumiiseensa, minkä jälkeen hän antaa kaksi Roderickin ja Matthewn esinettä Jimille ja Simonelle. Matthewn ja Roderickin sielut valtaavat Jimin ja Simonen kehot. "Roderick" ampuu nimeämättömän poikansa hengen. Rituaalin jälkeen talo syttyy tuleen ja palaa maan tasalle. Kolmikko onnistuu pakenemaan kartanosta ehjin nahoin, mutta Trilby katoaa yön varjoihin.

7 Days a Skeptic[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tohtori Jonathan Somerset työhuoneessaan pelissä 7 Days a Skeptic.

7 Days a Skeptic on 5 Days a Strangerin jatko-osa. Pelin tapahtumat sijoittuvat lähes neljänsadan vuoden päähän ensimmäisen osan tapahtumista. Tapahtumapaikkana on avaruusalus Mephistopheles, jonka on tarkoitus tutkia universumin kaukaisempia osia. Peli kertoo tarinan veteraanipsykiatri Jonathan Somersetistä, sekä viidestä muusta miehistön jäsenestä, jotka joutuvat saman kauhun kohteeksi, kuin ensimmäisen pelin hahmot. Pelin tapahtuma-aikana ensimmäisen pelin tapahtumista on tullut urbaanilegenda, eikä kukaan enää tiedä, mitä oikeasti tapahtui DeFoen Kartanolla. 7 Days a Skeptic käyttää osittain samoja pelkoelementtejä, kuin edeltäjänsä. Esimerkiksi päivien välissä tapahtuvat painajaiset tekevät paluun.

Peli ilmestyi vuonna 2004, ja se on tehty myös Adventure Game Studiolla. Edeltäjänsä lailla, myös 7 Days voitti useita palkintoja, sekä keräsi hyviä arvosanoja eri arvostelijoilta. Peliä kritisointiin sen muihin sarjan peleihin verrattuna vähemmän vakavasta lopusta. Croshaw on itse sanonut "hyvittäneensä" koomisen lopun sisällyttämällä sen sarjan myöhempiin peleihin.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sijoittuu tarkalleenottaen 392 vuoden päähän ensimmäisen osan tapahtumista. Peli alkaa Mephistopheleen lääkärin; William Taylorin, sekä päähenkilön; Jonathan Somersetin keskustelulla. Keskustelun päätyttyä aluksen kapteeni; John Barry kutsuu koko miehistön tiedotustilaisuuteen.

Tiedotustilaisuudessa Barry kertoo miehistölle tunnistamattomasta esineestä, joka leijailee Mephistopheleen läheisyydessä avaruudessa. Hän kertoo myös aikovansa tuoda esineen alukselle tutkittavaksi, ja pyytää Jonathania olemaan paikalla esinettä tutkittaessa. Kun esine on tuotu alukseen, miehistö huomaa sen olevan arkku. Jonathan huomaa arkun kyljessä olevan kirjoituksen, jossa kerrotaan arkun kuuluvan John DeFoelle, ja että "älkää häiritkö hänen untaan". Ainoa nimikirjoitus on pieni hatun kuva. Löydön jälkeen upseeri Angela Garrett päättelee, että arkussa on ihmisjäännöksiä, ja heidän tulisi siksi jättää arkku rauhaan myöhempiä tutkimuksia varten.

Sama yönä Jonathan näkee painajaisen, jossa arkusta nousee käsi. Sitten hän herää ja huomaa, että aluksen moottori on pois päältä. Lähemmän tarkastelun jälkeen hän huomaa, että myös aluksen hissi on pysähtynyt. Samaisen kerroksen kanttiinista hän löytää ystävänsä Adam Gilkennien, joka on aluksen insinööri. Jonathan huomaa Adamin olevan hyvin peloissaan jostakin. Koska Adam ei suostu tekemään mitään hissille, päättää Jonathan itse yrittää korjata sen.

Hissikuilusta Jonathan löytää suuren, verisen viidakkoveitsen, joka jumitti hissin koneiston. Jonathan irrottaa veitsen hissistä, ja menee komentosillalle, jossa Angela ja Serena; aluksen perämies kertovat, että Barry on kadonnut. He kertovat myös, että radio ei toimi, koska jokin tukkii radiomastot aluksen päällä. Adam ei vieläkään suostu auttamaan Jonathania, joten hän lähtee itse katsomaan, mikä on vikana. Kävellessään kohti ilmalukkoa, Jonathan ohittaa arkun, ja huomaa sen kannen olevan auki. Hän kurkistaa arkkuun, mutta huomaa sen olevan tyhjä. Laitettuaan EVA -puvun päälleen, ja kiivettyään aluksen katolle, hän huomaa kauhukseen, että Barryn keho lävistettynä radiomastoihin aiheuttaa tukoksen.

Seuraavana päivänä miehistö pyytää Jonathania irrottamaan Barryn ruumiin mastoista, jotta he saisivat lähetettyä hätäsignaalin Maan Liittovaltiolle. Mutta kun Jonathan jälleen saapuu mastoille, hän huomaa hämmästyksekseen, että Barryn ruumis on kadonnut. Kun hän yrittää ottaa Serenaan yhteyttä radiopuhelimella, hän kuulee vain taistelun ääniä, ja yhteys katkeaa. Kun Jonathan ja Angela saavat Barryn koodikirjan käsiinsä, he onnistuvat lähettämään hätäsignaalin. Alus nimeltään EFS Charisma vastaanottaa signaalin, mutta heillä kestää viisi päivää saapua Mephistophelekselle.

Odotellessaan Charisman saapumista, Jonathan suuntaan kanttiiniin syödäkseen jotain. Mennessään hissiin, hän näkee pienen vilahduksen Serenasta. Myöhemmin kaikki ruoka, jonka Jonathan tilaa kanttiinin jakelulaitteesta, on aivan veressä. Tutkittuaan jakelulaitteen, hän löytää ihmisen käden laitteesta. Hän arvelee sen kuuluvan Serenalle. Jonathan käy näyttämässä kättä Williamille. William antaa Jonathanille UV-säde-emitterin. Emitterin avulla Jonathan löytää Serenan ruumiin ilmastointikanavasta. Ruumiilta puuttuu kädet, jalat, sekä pää. Samassa hän näkee Serenan tulevan viereisestä ovesta, ja häviävän sitten uudelleen. Angela tulee huoneeseen ja näkee Jonathanin Serenan ruumiin kanssa.

Tämän nähtyään Angela päättelee Jonathanin olevan Barryn ja Serenan murhaaja, joten hän laittaa Jonathanin aluksen selliin ja jää vahtimaan tätä. Samassa huoneeseen tulee henkiinherännyt Barry verisissä vaatteissa, ja murtaa Angelan niskan. Barry yrittää tappaa myös Jonathanin, mutta Jonathan tainnuttaa hänet Angelan tainnutuspyssyllä. Barry jahtaa Jonathania ympäri alusta. Pako päättyy Jonathanin tönäistyä Barryn reaktorikuiluun. Tämän jälkeen Jonathan tapaa Adamin ja Williamin. He päättävät käyttää pakosukkulaa, johon Williamilla on käyttöoikeudet.

Seuraavana päivänä Jonathan ja Adam odottavat sukkulalla Williamia. Koska hän ei ilmesty paikalle, päättää Jonathan mennä etsimään hänet. Hän näkee verta tulevan Williamin huoneen oven alta ja pelkää pahinta. Hän käyttää kapteenin konsolia avatakseen Williamin huoneen oven. Kun hän astuu Williamin huoneeseen, häntä odottaa karmaiseva näky. Koko huone on täynnä verta ja miehistön ruumiiden osia. Keskellä lattiaa on ruumiinosista yhteen sidottu keho. Jonathan palaa Adamin luokse ja kertoo, mitä oli nähnyt. Tämän jälkeen Adam tunnustaa, että hän oli arkun avaaja. Hän antaa Jonathanille kirjeen, jonka hän löysi arkusta. Kirje on Trilbyltä, joka kertoo, kuinka hän lähetti riivatun epäjumalankuvan, ja muut DeFoen murhanhimoisen veljeksen (Trilby kutsuu häntä John DeFoeksi) artefaktit avaruuteen, ettei niistä enää koituisi haittaa ihmisille. Adam kertoo nähneensä painajaisen arkussa olevasta pahuudesta, joten hän oli kurkistanut arkkuun vain ollakseen varma, ettei siellä ollut mitään. Hän löysi arkusta Trilbyn kirjeen, ja DeFoen artefaktit. Seuraavana päivänä arkku oli tyhjä.

Adam ja Jonathan yrittävät nyt paeta pakosukkulalla. Kun he aukaisevat luukun, he huomaavat pakosukkulan olevan tipotiessään, ja Adam imeytyy välittömästi avaruuteen. Jonathan onnistuu sulkemaan luukun taisteltuaan aikansa imua vastaan. Hän pyörtyy koettelemuksen seurauksena.

Jonathan herää sidottuna aluksen sairastuvan tuoliin. Häntä tervehtii William, joka kertoo auttaneensa John DeFoeta alusta asti. William valmistelee leikkausta, jossa hän yrittää tehdä Jonathanin ruumiista osan John DeFoen kehoa. Jonathan onnistuu vapautumaan ja puukottaa Williamia skalppelilla jalkaan.

Piileskellessään ilmastointikanavassa, Jonathan kuulee ääniä ulkopuolelta. Hän näkee kanttiinin lattialla istuvan Williamin, jonka silmät on revitty irti, ja häntä on puukotettu vatsaan. William kertoo, että John DeFoe varasti hänen silmänsä, puukotti häntä, ja jätti kuolemaan. Hän muistuttaa Jonathania terävistä radiomastoista, ja sitten hän kuolee. Jonathan käyttää jälleen kapteenin konsolia operoidakseen radiomastot nousemaan tietyn ajan kuluessa. John DeFoe vaeltaa aluksessa etsien eloonjääneitä. Jonathan onnistuu houkuttelemaan Johnin radiomastoille, jotka lävistävät hänet. Jonathan ottaa epäjumalankuvan ja heittää sen aluksen tyhjentimeen, missä se palaa tuhkaksi John DeFoen sielun mukana. EFS Charisma saapuu viimeinkin Mephistophelekselle. Jonathan menee tervehtimään Charisman miehistöä.

Charisman miehistö kertoo Jonathanille, että oikea Jonathan Somerset löytyi murhattuna ennen kuin Mephistopheles edes lähti matkalleen. Huijari-Jonathan viedään pois hänen huutaessa: "halusin vain mennä avaruuteen" , josta voi päätellä, että hän murhasi oikean Jonathan Somersetin ja varasti hänen henkilöllisyytensä. Koska murhista ei löydetty muuta johtolankaa, huijari-Jonathania syytetään aluksella tapahtuneesta verilöylystä.

Trilby's Notes[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trilby "Pimeän Maailman" hotellissa pelissä Trilby's Notes.

Trilby's Notes on julkaisujärjestyksessä neliosaisen sarjan kolmas peli, mutta pelin kronologiassa Trilby's Notes on toinen. Se on siis todellinen jatko-osa sarjan ensimmäiselle pelille, 5 Days a Strangerille.

Tarina seuraa Trilbyä hylättyyn walesilaiseen hotelliin, josta hän yrittää löytää epäjumalankuvan, joka ensimmäisessä pelissä sai suurta tuhoa aikaan. Trilby haluaa tuhoa epäjumalankuvan, mutta yhtäkkiä hän joutuukin outojen ja kaameiden tapausten keskelle hotellissa, joka heittelee häntä satunnaisesti rinnakkaismaailmoissa.

Trilby's Notes voitti neljä AGS palkintoa (Paras peli, Paras tarina, Paras animaatio, Paras ei-pelaajahahmo). Palkintojen jaon jälkeen sarja oli kerännyt itselleen 11 AGS -palkintoa, ja 29 ehdokkuutta.

Trilby's Notes on pinnallisesti samanlainen, kuin Croshaw'n edelliset pelit, mutta osoita-ja-klikkaa tyylin sijasta peli käyttää tekstiparseria ja liikkumiseen näppäimistön nuolinäppäimiä.

Kuten edellisetkin sarjan pelit, on myös Trilby's Notes ilmaiseksi ladattava peli, jonka voi ladata Croshaw'n nettisivulta. Pelin erikoisversio on ladattavana pientä maksua vastaan. Versio sisältää tavanomaisen kommenttiraidan, sekä pidennetyn version loppukohtauksista. Erikoisversio sisältää myös pelin musiikkeja MIDI ja MP3 -formaateissa, sekä Word -tiedoston, johon on koottu molemmat Chzon Kirjat.

Trilby's Notes on sarjan graafisesti väkivaltaisin osa, joka on saavutettu vaatimattomalla pikselipaletilla.

Monet sanovat Trilby's Notesin olevan sarjan pelottavin ja ahdistavin osa.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tapahtumat sijoittuvat neljän vuoden päähän 5 Days a Strangerin tapahtumista. Trilby työskentelee nyt salaiselle hallitusagentuurille, nimeltään Special Talent Project. Kun Trilby kuulee murhista, jotka kuulostavat hyvin samanlaisilta verrattuna John DeFoen riivaamien ihmisten murhiin, hän päättää käydä Simone Taylorin luona, joka oli myös vangittuna kartanoon ensimmäisessä pelissä ja oli tapahtumien seurauksena alkoholisoitunut. Trilby kuitenkin löytää Simonen asunnostaan murhattuna. Murhaajaksi Trilby epäilee John DeFoeta. Päättäväisenä saada lisätietoja kirotusta epäjumalankuvasta, hän löytää antiikkikauppiaan, joka pitää näyttelyä DeFoe kartanosta pelastetuista artefakteista.

Väärennettyä henkilöllisyyttä käyttäen, Trilby matkustaa Walesiläiseen Clanbronwyn hotelliin, ja tapaa siellä professori Abed Chahalin, sekä hänen assistenttinsa Siobhan O'malleyn. Hän tapaa myös toisen tutkijan nimeltään Lenkmann, joka on nimetty samaan tehtävään eri osastolta, kuin Trilby.

Kun Trilby alkaa tehdä tutkimuksia, hän ja hotelli alkavat vaihdella oikean maailman, sekä painajaismaisen "Pimeän Maailman" välillä. Epäjumalankuvan historiasta toistuvien näkyjen kautta, Trilby oppii Technologyn ja Magickin kaksosmaailmoista, sekä kipujumala Chzosta, joka hallitsee jälkimmäistä. Tall Manina tunnettu Chzon palvelija ilmestyy jatkuvasti pimeässä hotellissa, ja yrittää tappaa Trilbyn. Trilby saa selville, että suuri puu josta epäjumalankuva veistettiin, on kuolevaisen jäännös, josta tuli Tall Man, tämän yritettyä kutsua Chzo Technologyn maailmaan. Tall Man tappoi mm puunhakkaajan, joka kaatoi puun, majatalonpitäjän joka rakensi puusta talon ja Mbouta nimisen orjan, joka veisti puusta epäjumalankuvan Sea Angel nimisellä aluksella, jonka ruumassa oli puusta tehty laatikko. Sir Roderic myöhemmin löysi kyseisen epäjumalankuvan aluksen hylystä. Tall Man säästi Jack Frehornin joka oli ostanut pianon, joka oli rakennettu samasta puusta kuin majatalokin tämän luvattua palvella Tall Mania. Frehorn juuri perusti Order of the Blessed Agonies kultin palvelemaan Chzoa. Myöhemmin Abed ja Siobhan ilmestyvät "pimeään maailmaan", minkä seurauksena Abed kuolee, mahdollisesti hänet surmaa Tall Man. Siobhan päättää lähteä Trilbyn mukaan.

Hotellin alapuolella olevasta luolasta Trilby ja Siobhan löytävät kannon, jonka puusta epäjumalankuva alun perin veistettiin. Luolassa heitä tervehtii Lenkmann, joka paljastaa, että hän kuuluu kulttiin nimeltään Order of the Blessed Agonies, joka palvoo Chzota. Lahkolla on ennustus, jossa Trilby toimii "Oppaan" roolissa heidän rituaalissaan, jonka tarkoituksena on tuoda Chzo Technologyn maailmaan. Lenkmann kertoo myös Trilbylle, että John DeFoe on ennustuksessa "Sillanvartijan" osassa. Jos kaikki hänen muotonsa: Ruumis, Mieli, ja Sielu tuhotaan, niin silta Techonlogyn ja Magickin välillä avautuu, ja Chzo pääsee hallitsemaan ihmiskuntaa. Trilby ymmärtää nyt, että tuhoamalla John DeFoen kehon viimeiset jäännökset DeFoen kartanolla, hän on auttanut kulttia Kehomuodon tuhoamisessa. Lenkmann nuhtelee Trilbyä siitä, että hän tuhosi ainoastaan John DeFoen ruumiin, kun hänen mielensä jäi kartanon raunioihin ja sielu epäjumalankuvaan.

Tämän jälkeen Lenkmann puukottaa Trilbya veitsellä, laskee hänet kannon päälle, ja aloittaa rituaalin kutsuakseen Tall Manin, mutta Trilby kuolee ennen kuin Tall Man ehtii hänen luokseen. Tämä suututtaa Tall Mania, joka tappaa Lenkmannin, ja häipyy Trilbyn verinen takki mukanaan. Näyn jälkeen, jossa kaljut miehet punaisissa kaavuissa vihjailevat hänen roolistaan suuressa juonessa, Trilby elpyy kuoleman partaalta, ilmeisesti Siobhanin ansiosta. Trilbyn henkiinheräämisen syy selviää 6 Days a Sacrifice -pelin aikana.

Peli päättyy epäjumalankuvan saaneen Trilbyn miettiessä, mikä on paras keino saada epäjumalankuva niin kauas ihmisistä kuin mahdollista. Samaan aikaan Order of the Blessed Agoniesin jäljellä olevat jäsenet ovat Tall Manin kanssa, joka on paikalla johtaakseen heitä.

6 Days a Sacrifice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DaCabe (sängyllä), Samantha, sekä "Trilby" Optimologyn sairastuvassa.

6 Days a Sacrifice on sarjan neljäs ja viimeinen julkaisujärjestyksessä, ja kolmas sarjan aikajanassa, joka sijoittuu 196 vuoden päähän 5 Days a Strangerista, ja 196 vuotta 7 Days a Skeptictin tapahtumia ennen. Pelaat Theodore DaCabella, kunnan tarkastajalla, joka yrittää tehdä terveys -ja turvallisuustarkastuksen kuvitteelliseen Optimologyn rakennukseen, mutta joutuukin mukaan salaliiton juonikuvioihin.

Erikoisversio sisältää kommenttiraidan, "pidemmän, vähemmän omituisen lopun", ääniraitoja MIDI -formaatissa, sekä useimpien sarjan hahmojen profiilit.

Ennen varsinaista pelin julkaisua, Yahtzee teki kolmiosaisen Countdown sarjan, jonka osat antavat esimakua 6 Daysin tarinasta. Osat on nimetty John DeFoen kolmen muodon mukaisesti: The Body (Ruumis), The Soul (sielu), sekä The Mind (mieli). Sarja on tehty käyttämällä Winfrotz -ohjelmaa. Peleissä ei ole kuvia eikä osoittimia, vaan ne ovat puhtaita tekstiseikkailuja, jotka käyttävät tekstiparseria.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

6 Days sijoittuu siis 5 Daysin ja 7 Daysin väliin. Theodore (Theo) DaCaben tultua tarkastamaan Optimologyn päämajaa, hänet työnnetään alas hissikuilusta. Theo herää pahasti vahingoittuneena Optimologyn oudon kellarikerroksen sairastuvasta. Hän tapaa siellä Samanthan, sekä vanhoihin vaatteisiin pukeutuneen miehen, joka näyttää aivan DeFoen verilöylyihin sijoittuvien kauhuelokuvien Trilbyltä (5 Daysin tapahtumista on tullut lähes 200 vuoden jälkeen legenda). Trilbyn pitäisi kuitenkin olla yli 200-vuotias, jos hän olisi vielä elossa. Samassa sairastupaan kävelee varastohuoneesta Tall Man, joka tappaa "Trilbyn", ja sitten katoaa. Theo tapaa myöhemmin myös toisen naisen; Janinen, joka tuntuu pelkäävän jotain kellarissa olevaa. Theolle kerrotaan Optimologyn olevan vain hämäys rakennuksen todelliselle tarkoitukselle. Oikeasti rakennus on The Order of The Blessed Agoniesin päämaja, jota johtaa mies nimeltään Canning. Myöhemmin paljastuu että Optimologyn rakennus rakennettiin DeFoen kartanon jäännösten paikalle. Samantha ja Theo yrittävät vangita Canningin, mutta yritys epäonnistuu. Samalla salaperäinen mies punaisissa, joka ei paljasta nimeään, mutta kutsuu itseään huolehtijaksi ilmestyy ja tainnuttaa Canningin ja tämän vartijan auttaen heidät pakoon lepohuoneeseen.

Ensimmäisen päivän jälkeen Theo näkee painajaisen, jossa nuoren John Defoen pää räjähtää ja sen alta tulee esille John DeFoen hitsarinaamari. Toisena päivänä kolmikko yrittää uudestaan päästä Canningin huoneeseen kiristääkseen häneltä pakoreitin ulos kellarista, koska hissi ei toimi. Huonetta vartioi Theon yllätykseksi jälleen Trilby, jonka hän luuli jo kuolleen. Theo saa houkuteltua Trilbyn varastohuoneeseen, jossa he törmäävät jälleen Tall Maniin. Tall Man tappaa Trilbyn jälleen, mutta jättää Theon rauhaan. Tämän jälkeen Theo ja Samantha menevät Canningin huoneeseen ja vangitsevat tämän selliin. He saavat selville, että ainoa mahdollinen ulospääsyreitti saattaa olla kellarin Keskiössä, joka sijaitsee suurten metalliovien takana. Theo saa käsiinsä avainkortin, sekä koodin, joilla Keskiön ovet pitäisi saada auki. Janinen avustuksella he saavat viimein oven auki. Samantha menee ensimmäisenä Keskiöön ja varmistaa sen olevan turvallinen. Kohta hän tuleekin takaisin, mutta kuolee saman tien, koska hänen kaulansa on villetty auki. Keskiön ovet sulkeutuvat hänen perässään.

Toisen päivän jälkeen Theo näkee jälleen painajaisen, jossa hän törmää itseensä kellarin käytävällä. Hän kuristaa toisen minänsä, ja muuttuu Tall Maniksi. Sitten hän herää. Theo menee varastohuoneeseen, ja suureksi yllätyksekseen hän näkee Trilbyn siellä täysin elossa. Trilby ei muista kuolemastaan mitään. Hän muistaa vain John DeFoen. Theo menee Trilbyn kanssa outoon laboratoriohuoneeseen, jossa on suuria tankkeja, joiden sisällä on ihmisen näköisiä olentoja. Theo soittaa Janinelle ja kertoo, että heidän pitäisi avata Keskiö uudelleen ja tutkia se. Janine suostuu vain, jos Theo pystyy todistamaan, ettei Keskiössä ole mitään pahaa. Theo saa tulostettua kuvan Keskiön sisäpuolesta. Kuvassa näkyy vain rakennuksen rauniot, eikä mitään merkkiä mistään elollisesta. Theo soittaa Janinelle Keskiöstä, ja lopulta hän suostuu menemään sinne. Theo menee käymään Canningin luona, ja kysyy tältä John DeFoesta. Canning kertoo hänelle kaiken oleellisen Johnista. Theo saa myös selville, että Samantha oli kloonaaja, jonka tehtävä oli kloonata Trilbyä. Theo saa tietää Trilbyn olevan se, jota Janine pelkää. Tämän jälkeen Theo, Janine, sekä Trilby astuvat Keskiöön. Keskiö ei ole raunio, vaan DeFoen Kartanon omituinen versio. He eivät pääse eteistä pidemmälle, koska Tall Man ilmestyy jälleen ja katkaisee Trilbyn niskan. Tämän jälkeen ovesta kävelee vielä John DeFoe. Theo ja Janine pakenevat nopeasti Keskiöstä. Janine menee takaisin lepohuoneeseen. Theon eteen ilmestyy tämän jälkeen sama mies punaisissa. Hän tuntuu tietävän paljon asioista, joita on meneillään. Hän kertoo, että Keskiö on John DeFoen mieli ja Trilbyjä kopioidaan siksi, että hän on ainoa, ketä John DeFoe pelkää, mikä estää John DeFoen mieltä pakenemasta Keskiöstä. Tämän jälkeen Theokin menee lepohuoneeseen paettuaan käytävälle ilmestynyttä Tall Mania. Hän keskustelee Janinen kanssa kaikesta tapahtuneesta. Keskustelun päätteksi he suutelevat ja rakastelevat. Tämän jälkeen Theo näkee unen jossa hän menee ja tappaa Canningin.

Neljäs päivää alkaa kun Theo herää ja huomaa, että Janine on kadonnut jonnekin. Canningin selli on tyhjä ja siellä on verta. Kellari näyttää muutenkin oudolta, koska siellä täällä on outoja portaaleja. Theo näkee käytävällä Janinen, jolla on hitsarinaamari päässään ja veitsi kädessään. Theo pakenee Janinea ja löytää hakun varastohuoneesta. Tämän jälkeen hän päättää mennä lepohuoneessa olevasta portaalista. Janine seuraa häntä. Portaalin toisella puolella on DeFoen kartanon keittiö. Theo hakkaa hakulla reiän keittiön seinään. Pahaksi onneksi Tall Man ilmestyy reiästä ja vetää Janinen mukanaan reikään. Tämän jälkeen keittiö katoaa, ja Theo on oikean kellarin keittiössä. Hän näkee, kuinka seinä hänen edessään vuotaa verta, merkkinä Janinen kuolemasta.

Viides päivä ei kerro Theosta, vaan 7 Days a Skepticin päähenkilöstä Malcolm Somersetistä. Jonathan Somerset oli hänen isänsä, jonka Malcolm tappoi. 7 Daysin tapahtumien jälkeen Malcolm vangitaan. Hän istuu yksin sellissään, kunnes hänen eteensä ilmestyy mies punaisessa kaavussa (sama, jonka Theo tapasi). Mies kehottaaa Malcolmia karkaamaan sellistään. Sellin oven luukusta putoaa oudon näköinen veitsi hänen eteensä. Miehen mukaan veitsellä voi avata sellin seinässä olevan, näkymättömän oven. Malcolm avaa oven ja astuu sisälle. Sisältä hän löytää todella pitkät portaat alaspäin. Laskeutuessaan Malcolm näkee välähdyksiä 7 Daysin murhista, itsensä suorittamina. Kaikki muut henkilöt vähdyksissä näyttävät John DeFoelta. Jokaisen välähdyksen jälkeen Malcolmin keho alkaa muistuttaa aina vain enemmän Theon tapaamaa punapukuista miestä. Portaiden juurella Malcolm löytää itsensä todella omituisesta paikasta, joka muistuttaa jonkinlaista luolaa. Hän tapaa vanhan miehen kiinnitettynä seinään. Mies osoittautuu alkuperäiseksi Trilbyksi. Trilby kertoo, että he ovat parhaillaan kipujumala Chzon sisällä. Chzo on tehnyt Trilbystä kuolemattoman, jotta tämä joutuisi elämään loppuelämänsä suurissa kivuissa Chzon sisällä. Hän pyytää Malcolmia siirtämään kuolemattoman kehonsa sielun kuolevaiseen sieluun. Malcolm käyttää sellistään löytynyttä veistä tähän tappaen Trilbyn. Samalla hän siirtää Trilbyn elinvoiman samalle Trilbylle, joka kuoli edellisen pelin lopussa, mikä herätti Trilbyn henkiin. Kun hän on lähdössä Chzon sisältä, hän törmää jonkinlaiseen outoon hirviöön, ja putoaa suureen kuiluun. Tämän jälkeen tapahtumat palaavat Malcolmin selliin, josta kaksi vartijaa löytää hänet kuolleena. Hän oli viiltänyt oman kaulansa auki.

Kuudes, ja viimeinen päivä alkaa, kun Theo päättää astua Keskiöön ja päästä viimein pois Optimologysta. Hänen mukaansa DeFoen kartanoon tulee kolme Trilby -kloonia. Kävellesään kartanossa, Tall Man ilmestyy vähän väliä tappamaan yhden klooneista. Theo löytää kartanosta essun, viidakkoveitsen, sekä hitsarinaamion. Keittiöstä hän yrittää päästä samaan reikään, jonne Tall Man veti Janinen. Koska Theo ei muuten pääse reikää suojaavan kentän lävitse, hän pukee Johnin puvun päälleen. Sitten hän pääsee reiästä sisään. Toisella puolella on kellari. Kellarista hän löytää pressun alla olevan nanopommin, joka on todella tulenarka. Theo yrittää paeta kellarista, mutta juuri silloin kellariin syöksyy tulivana. Pommi räjähtää ja koko Optimologyn rakennus tuhoutuu jättäen jälkeensä suuren kraatterin. Malcolmin ruumiillistuma ilmestyy kukkulalle katsoen kraatteria, ja pohtii Chzon todellista päämäärää. Tämän jälkeen tapahtumat siirtyvät jälleen Chzon sisälle. Theo on muuttunut samaksi olennoksi, jonka Malcolm näki Chzon sisällä. Tall Man kävelee paikalle, mutta Chzo ottaa kaikki hänen voimansa pois, ja siirtää ne "Theoon". Theo heittää Tall Manin voimillansa rotkon reunalle, johon tämä jää roikkumaan. Samalla näytetään kuvaa Trilbystä, joka tärisee peloissaan Chzon sisällä. Theo kävelee Tall Manin eteen, ja tökkäisee häntä käteen Tall Manin kirvessauvalla. Tall Man putoaa rotkoon ja kuolee. Theo ottaa paikkansa uutena Prinssinä.

Trilby: The Art Of Theft[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Art Of Theft liittyy Chzo Mythokseen vain päähenkilön, Trilbyn, kautta. Pelissä kerrotaan Trilbyn varasurasta, ja siinä pelataan Trilbyllä 5 vuotta ennen 5 days Strangerin tapahtumia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]