Chunyun

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä Pekingin läntiselle rautatieasemalle vuoden 2009 chunyunin aikaan

Chunyun (yksink.: 春运; perint.: 春運; pinyin: Chūnyùn) tarkoittaa Kiinalaisen uudenvuoden aikaan tapahtuvaa erittäin kiivasta matkustusajankohtaa. Vuonna 2006 ajankohtana tehtiin yli 2 miljardia matkaa ja ilmiötä on kuvattu maailman laajimmaksi vuosittaiseksi muuttoliikkeeksi. Ruuhkat kohdistuvat erityiesti rautatieliikenteeseen. Matkustus alkaa yleensä 15 päivää ennen uutta vuotta ja kestää noin 40 päivää ja se on synnyttänyt useita sosiaalisia ongelmia.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chunyun-ilmiön taustalla on kolme pääasiallista syystä.

Kiinassa perheet kokoontuvat perinteisesti yhteen viettämään uutta vuotta. Muualla töissä tai opiskelemassa asuvat palaavat kotiseuduilleen. 1970-luvun lopulla tehtyjen talousuudistusten myötä on syntynyt uusia työmahdollisuuksia, jotka kuitenkin ovat usein kaukana ihmisten alkuperäisiltä kotiseuduilta. Taloudelliset erityisalueet, kuten Shenzhen, Shanghai ja Peking ja rannikon varakkaat alueet tarjoavat työmahdollisuuksia ja parempia elinmahdollisuuksia ylipäätään. Tämän seurauksena on viime vuosikymmenten aikana syntynyt länsimaissa teollisen vallankumouksen aikana tapahtunutt muuttoliikettä vastaava kehitys. Vuonna 1990 siirtotyöläisten määräksi arvioitiin 50 miljoonaa ja vuonna 2000 epävirallisten arvioiden mukaan 150–200 miljoonaa. Chunyunin aikana useat heistä palaavat kotiseuduilleen.

Kiinan koulujärjestelmän uudistukset ovat lisänneet yliopisto-opiskelijoiden määrää. Kuten työpaikat, myös yliopistot sijaitsevat usein kasvukeskuksissa ja monet joutuvat muuttamaan uudelle paikkakunnalle. Kiinalainen uusivuosi ajoittuu yleensä samaan aikaan yliopistojen talviloman kanssa. Vuonna 2006 chunyunin aikana matkusti 194 miljoonaa henkilöä junalla joista 6,95 miljoonaa oli opiskelijoita.

Kiinalainen uusivuosi on toinen viikonmittaisista kansallisista loma-ajoista (toinen on Kiinan itsenäisyyspäivän aikaan lokakuun alussa) ja monet matkustavat lomalle. Kotimaan turismi on kiinassa suositumpaa kuin koskaan ja myös tämä kasvattaa omalta osaltaan matkustajamääriä.

Nämä tekijät kärjistävät liikennejärjestelmien ongelmia. Rautatieverkon kapasiteetti on liian pieni nykyisille matkustajamäärille, eikä se myöskään ole tarpeeksi kattava mikä aiheuttaa kuormitusta linja-autoliikenteeseen, jossa ongelmina ovat huonokuntoiset tiet ja vanhentunut kalusto.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Chunyun