Koordinaatit: 19.06°N, 98.31°W

Cholula

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Cholulan sijainti Meksikossa
Pyramidin entisöity alaosa, portaat
Pyramidi ja sen päälle rakennettu katolinen kirkko.

Cholula (nahuatliksi Cholōllān) oli muinaisessa Meksikossa sijainnut intiaanien rakentama kaupunki, jota asteekit pitivät pyhänä paikkana. Paikka on nykyisen Pueblan kaupungin lähellä. Siellä on suuri porraspyramidi ja lukuisia muita temppeleitä. Kun espanjalaiset konkistadorit saapuivat vuonna 1519 Cholulaan Hernán Cortésin johtamina, he surmasivat 3 000 intiaania, ryöstivät kaupungin temppelit ja polttivat sen.

Cholula[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cholulassa oli ehkä 100 000 asukasta ja 365 temppeliä. Cholulan keskus on Zócalo. Se tunnetaan nykyisellä Zona Arquelogicalla sijaitsevasta pyramidistaan, joka on rakennettu useita kertoja, ja joka on hautautunut tulivuorenpurkauksessa. Pyramidi on noin 66 m korkea, ja sen pohjan ala on noin 450 kertaa 450 metriä. Tilavuus on noin 4,45 miljoonaa kuutiometriä. Se oli suurin esikolumbiaaninen pyramidi ja Guinnessin ennätysten kirjan mukaan suurin rakennettu historiallinen monumentti. Nykyisin pyramidi on pääosin maa-ainesten peitossa. Pyramidin sisällä on useita kilometrejä käytäviä, joiden avulla on selvitetty pyramidin rakennetta. Osa tunneleista on avoimena yleisölle. Pyramidin päällä on Santuario de Nuestra Señora de Los Remedios -kirkko.

Cholulan historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cholula sijaitsee Pueblan lähellä. Alueella on asuttu jo tuhansia vuosia. Kiinteä kylä syntyi ehkä joskus vuoden 2000 eaa. tienoilla niin kuin monet muutkin Mesoamerikan kylät. Kaupunki alkoi kehittyä viimeistään 200 eaa.

Cholula kasvoi suureksi 600-700 jaa. Noin 750 jaa. kaupungin valtasi Olmeca-Xicalanca-heimo ja kaupunki kasvoi nopeasti, mutta jäi Caxcatlan varjoon. 1292 kaupungin valtasivat tolteekit ja kikimeekit, ja 1359 läheinen kuningaskunta Huexotzingo valtasi kaupungin. Asteekkiaikoina Cholula oli maan toiseksi suurin kaupunki ja pyhä keskus.

Cholula vältti ainakin osittain klassisen kauden lopulla tapahtuneen ryöstämisen ja polttamisen, joka kohtasi monia alueen kaupunkeja. Hernán Cortésin espanjalaisten joukkojen hyökätessä sinne he surmasivat omien ilmoitustensa mukaan kaupungin keskusaukiolla 3 000 aatelista soturia, ryöstivät temppelit ja polttivat kaupungin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]