Charles Wuorinen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Charles Wuorinen (s. 9. kesäkuuta 1938) on yhdysvaltalainen säveltäjä, jonka erikoisalaa on sarjallinen soitinmusiikki. Hän syntyi New Yorkissa. Hänen isänsä oli amerikansuomalainen, vaasalaissyntyinen historioitsija ja Columbian yliopiston professori John H. Wuorinen (1897–1969). Charles Wuorisen Yhdysvalloissa syntyneellä äidillä Alfhild Kalijarvi Wuorisella oli samoin suomalaisjuuret.

Hänen tuotantoonsa kuuluu orkesteriteoksia, oopperaa ja kamarimusiikkia sekä instrumentaali- ja lauluteoksia. Teosluettelo sisältää kaikkiaan yli 260 sävellysteosta. Viime vuosina Wuorinen on keskittynyt suuriin näyttämöteoksiin ja säveltänyt oopperan sekä Salman Rushdien (2001) että Annie Proulxin teoksiin pohjautuen. Vuonna 2012 valmistui Annie Proulxsin romaaniin Brokeback Mountain perustuva ooppera, johon kirjailija laati libreton. Oopperan ensi-ilta oli tammikuussa 2014 Madridin Teatro Realissa.

Yhdessä Harvey Sollbergerin kanssa Wuorinen perusti vuonna 1962 The Group for Contemporary Music -nimisen yhtyeen.[1]

Charles Wuorinen voitti vuonna 1970 Pulitzerin musiikkipalkinnon elektronisella sävellyksellään Time's Encomium, tämä oli myös ensimmäinen elektronisen musiikin teos, joka kyseisen palkinnon on voittanut. Hän oli yksi MacArthur ”Genius Grant” -palkinnon saajista vuonna 1986. Hän on lisäksi kirjoittanut teoksen Simple Composition.

Wuorinen on valmistunut Columbian yliopistosta ja on avoimesti homoseksuaalinen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Holmes, Thom: Electronic and Experimental Music: Technology, Music, and Culture February 26, 2012 | ISBN-10: 0415896363

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.