Charles Martin Loeffler

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charles Martin Loeffler John Singer Sargentin piirtämänä (1917).

Charles Martin Loeffler (alkujaan Martin Karl Löffler; 30. tammikuuta 186119. toukokuuta 1935) oli saksalaissyntyinen yhdysvaltalainen säveltäjä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loeffler väitti syntyneensä Ranskan Mulhousessa, mutta todellisuudessa hän oli syntynyt Schönebergissä lähellä Berliiniä ja kääntynyt Saksaa vastaan tasavaltalaisia ajatuksia kirjoittaneen isänsä jouduttua pidätetyksi. Pidätyksen aikaan tuleva säveltäjä oli noin 12-vuotias. Isä ennätti kuolla ennen vapautumistaan. Ennen pidätystä perhe oli muutellut paljon.

Loeffler päätti ryhtyä viulistiksi. Hän opiskeli Berliinissä Joseph Joachimin, Friedrich Kielin ja Woldemar Bargielin johdolla, sitten Pariisissa Joseph Massart’n johdolla. Sävellyksessä hän sai opetusta Ernest Guiraud’lta. Hän soitti Pasdeloup’n orkesterissa ja muutti vuonna 1881 Yhdysvaltoihin, missä hän liittyi Bostonin sinfoniaorkesteriin. Orkesteri myös esitti säännöllisesti Loefflerin sävellyksiä.

Yhdysvaltain kansalainen Loefflerista tuli vuonna 1887. Myöhemmin hän erosi Bostonin sinfoniaorkesterista omistautuakseen sävellykselle. Hänen ystäviinsä lukeutui John Singer Sargent, joka maalasi hänen muotokuvansa. Loefflerin kehittämään sävelkieleen vaikutti aikansa ranskalainen ja venäläinen musiikki sekä symbolistinen ja dekadenttinen kirjallisuus. Loeffler hyödynsi usein epätavallisia soitinyhdistelmiä. Hän innostui myös vuonna 1894 ”löytämästään” viola d’amoresta ja sekä sävelsi että sovitti sille musiikkia. Myöhempinä vuosinaan hän kiinnostui jazzista ja sävelsi joitain teoksia jazzyhtyeelle.

Loefflerin opiskelijoihin lukeutui Francis Judd Cooke. Säveltäjä kuoli Medfieldissä 74 vuoden iässä.

Loeffler sävelsi huolella ja uusi teoksiaan usein. Osa hänen tuotannostaan on kadonnut. Hänen tunnetuimpiin teoksiinsa lukeutuvat sinfoniset runoelmat La Mort de Tintiles, La Bonne Chanson, A Pagan Poem ja Memories of My Childhood (Life in a Russian Village) sekä laulusarja Five Irish Fantasies ja kamarimusiikkiteokset Music for Four String Instruments ja Two Rhapsodies (oboelle, alttoviululle ja pianolle).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Charles Martin Loeffler