Ernest Guiraud

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ernest Guiraud

Ernest Guiraud (26. kesäkuuta 18376. toukokuuta 1892) oli ranskalainen säveltäjä. Hän toimi sävellyksen opettajana Pariisin konservatoriossa, missä hän vaikutti useaan säveltäjään, kuten Claude Debussyyn.[1]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guiraud aloitti koulunkäyntinsä Louisianassa isänsä Jean-Baptiste-Louis Guiraudin johdolla, joka oli voittanut Prix de Rome vuonna 1827. 15-vuotiaana hän asetti täyspitkän libreton kuningas Daavidista musiikille, jonka hän ja hänen isänsä olivat löytäneet Pariisin-matkalta. Tuloksena oli David, kolmen näytelmän ooppera, joka menestyi loistavasti Théâtre d'Orléansissa New Orleansissa vuonna 1853, mikä sinetöi hänen tulevaisuutensa. Saman vuoden joulukuussa Guiraud purjehti takaisin Ranskaan jatkamaan musiikkikoulutusta. Hän opiskeli pianoa Marmontelin johdolla ja sävellystä Halévyn johdolla Pariisin konservatoriossa. Huomattavan lahjakas opiskelijana hän sai ensimmäisen palkinnon pianosta vuonna 1858. Hän voitti seuraavana vuonna Rooman palkinnon, etenkin ainoan tapauksen, jossa sekä isä että poika saivat tämän palkinnon. Hänestä tuli läheisiä ystäviä Camille Saint-Saënsin, Emile Paladilhen, Théodore Dubois'n ja erityisesti Georges Bizetin kanssa.

Guiraud aloitti ammatinsa kirjoittamalla yksinäytöiset näyttämöteokset, jotka toimivat "verhojen kohottajina" teatteri-iltaisin. Hänen ensimmäinen tärkeä näyttämö, Sylvie, joka kantaesitti Opéra Comiquessa vuonna 1864, oli suosittu menestys ja vakiinnutti maineensa Pariisissa. Elokuussa 1870 Ranskan ja Preussin sodan vaikutukset osuivat Pariisiin, kun taas hänen oopperabaletti Le Kobold oli vasta 18 päivää sen käynnissä. Kaikki teatterit sulkivat ovensa. Guiraud värväytyi jalkaväen joukkoon ja taisteli Ranskan puolesta sodan loppuun asti vuonna 1871.

Vaikka Guiraudin ensisijainen mielenkiinto oli oopperoiden sävellys, suurin osa niistä ei onnistunut. Madame Turlupin (1872) oli succès d'estime, mutta sitä haittasi vanhanaikainen libreto. Piccolino, hänen kolmen näytelmän oopperakoomikkonsa, joka esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1876, edustaa uransa huippua. Célestine Marién, joka tunnetaan nimellä Galli-Marié, laulama sorrentino ja loistava ja tehokas baletti Carnaval (liike hänen ensimmäisestä orkesterisarjastaan) antoivat teokselle pitkän aikavälin tavoitteen. Oopperaa ei kuitenkaan koskaan elvytetty.

Sävellyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guiraud sävelsi muun muassa oopperoita ja orkesteriteoksia.[1]

Parhaiten Guiraud tunnetaan:

Vuonna 1859 Guiraud voitti Prix de Romen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Media – leksivisuaalinen tietosanakirja. Helsinki: Tammi, 1978. ISBN 951-30-3611-1.
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.