Charles Hunter

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charles Hunter

Charles H. Hunter (16. toukokuuta 187623. tammikuuta 1906) oli yhdysvaltalainen ragtime-musiikin säveltäjä.

Hunter syntyi lähes sokeana Columbian kaupungissa Tennesseessä perheen nuorimpana lapsena. Hänellä oli neljä vanhempaa sisarusta: Thomas, Blanch, James ja Lena [1]. Hänen äitinsä kuoli ennen kuin hän täytti neljä vuotta [1].

Hunter varttui Columbiassa alueella, jolla vaikutti useita taitavia mustia muusikoita. Siellä hän ammensi ensimmäiset musiikilliset vaikutteensa. Sittemmin hänet lähetettiin Nashvilleen sokeiden kouluun, jossa sokeille lapsille opetettiin ammatteja. Hunter vietti kaikki vapaa-aikansa opiskelemalla omatoimisesti pianonsoittoa. Hänellä oli luontaista lahjakkuutta pianon soittoon ja hän opetteli koulussa pianonvirittäjän ammatin. Valmistuttuaan koulusta hän toimi pianonvirittäjänä Jesse Frenchin yrityksessä Tenneesseessä [1].

On arvoitus, mistä Hunter oppi soittamaan ragtimea. Alueella, jossa Hunter Tennesseessä vaikutti, oli melko vähän kyseisen musiikinlajin soittajia, eikä siellä oltu vielä 1800-luvulla julkaistu yhtään ragtimesävellystä [1]. 23-vuotiaana vuonna 1899 Hunter kuitenkin julkaisi Tennesseessä ensimmäisen ragtime-sävellyksensä "Tickled to Death" [1]. Kappaleesta tuli heti menestys ja sitä julkaistiin myöhemmin pianorullina.

Hunterin seuraavat ragtime-kappaleet "A Tennessee Tantalizer", "Possum and Taters", "Cotton Bolls" ja Queen of Love" julkaisi Tennesseen suurin musiikkikustantaja Henry French [1]. Kappaleiden nuotteja myytiin useita tuhansia kappaleita, mikä oli tuohon aikaan huomattava määrä varsinkin etelävaltioissa.

Hunter siirtyi vuonna 1902 St. Louisiin, jossa toimi aluksi Frenchin kustantamon sivutoimipisteen pianonvirittäjänä [1]. St. Louisissa Hunterilla oli myös tilaisuus soittaa pianoa useissa kapakoissa. Hän oli suorastaan tervetullut moniin anniskelupaikkoihin ja joissakin niistä pianistien luontoisetuihin kuului ilmainen alkoholitarjoilu. Kiertäessään kapakoissa hän alkoikin enenevissä määrin juoda alkoholia. Epäsäännöllinen elämä ja runsas alkoholin käyttö alkoivat vuosien mittaan heikentää hänen terveyttään. Hän kuitenkin huomasi kohtalokkaan kierteen ja alkoi muuttaa elämäntapojaan terveellisempään suuntaan.

Hunter julkaisi viimeisen kappaleensa, "Back to Lifen" vuonna 1905. Kappaleen nimi viittaa mahdollisesti hänen yritykseensä saada elämänsä terveellisemmälle pohjalle.

Lokakuussa 1905 Hunter avioitui Estelle F. Inchin kanssa [1]. Näihin aikoihin selvisi, että hän oli sairastunut tuberkuloosiin. Hunter kuoli sairauteensa 29-vuotiaana vain 13 viikkoa avioitumisensa jälkeen.

Sävellyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Tickled to Death" (1899)
  • "A Tennessee Tantilizer" (1900)
  • "Possum and Taters" (1901)
  • "Cotton Bolls" (1901)
  • "Queen of Love" (1901)
  • "Just Ask Me" (1902)
  • "Why We Smile" (1903)
  • "Back to Life (1905)
  • "Seraphine Waltzes" (1905)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]