Cessna O-2 Skymaster

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cessna O-2 Skymaster
O-2 Skymaster
O-2 Skymaster
Tyyppi tiedustelukone
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Valmistaja Cessna Aircraft Company
Ensilento 1967
Valmistusmäärä >500
Kehitetty mallista Cessna Skymaster

Cessna O-2 Skymaster (lempinimiä Oscar Deuceselvennä, Mixmaster taikka myös monien muiden ohella B.S. Bomber eli vapaasti suomennettuna: psykologinen pommittaja)[1] on push-pull-tyyppinen sotilastiedustelukone jota käytettiin myös psykologiseen sodankäyntiin.[2][3] Kaksoistakapuomisessa eli kaksoisperäsimin varustetussa, ylätasoisessa trapetsisiipisessä koneessa on sekä työntö- että vetopotkuri. Konetyyppi teki ensilennon ja se esiteltiin Vietnamin sodan laajentuessa vuonna 1967. Konetyypin edeltäjä sotilaskäytössä oli Cessna O-1 Bird Dog.[4] Konetyypin tuotanto päättyi vuonna 1975, jolloin tätä tyyppiä oli ehditty valmistaa yli 500 kappaletta. Yhdysvaltain ilmavoimat poisti konetyypin käytöstä vuonna 2010. Konetyypin voimanlähteinä on kaksi 210 hevosvoiman (157 kW) Continental-mäntämoottoria, ja se saavutti 322 km/h huippunopeuden.

Tämän tyypin suoria edeltäjiä ovat siviili-ilmailuun tarkoitetut 336 Skymaster sekä 337 Super Skymaster.[2] Jälkimmäisen ensilento tapahtui vuonna 1961, esittely tapahtui vuonna 1962.

O-2 Skymaster voitiin aseistaa 0,3 tuuman eli 7,62 mm konekivääri-podein, raketein ja kevein pommein.[2] Koneen käyttämä aseistus tekee tämän tyypin harvinaiseksi lajissaan push-pull tyyppisen moottoriratkaisun ohella, sillä Cessna ei ole valmistanut kovin montaa aseistusta käyttänyttä tyyppiä. Toinen merkittävä Cessnan valmistama hyökkäyslentokone on A-37 Dragonfly.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Tämä ilmailuun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.