Celebesinviirikaija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Celebesinviirikaija
Prioniturus platurus.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Kaijat Psittaculidae
Suku: Viirikaijat Prioniturus
Laji: platurus
Kaksiosainen nimi

Prioniturus platurus
Vieillot, 1818

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Celebesinviirikaija Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Celebesinviirikaija Commonsissa

Celebesinviirikaija (Prioniturus platurus) on indonesialainen kaijalaji.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Celebesinviirikaija on noin 28 cm pitkä ja se painaa 200–225 g. Kuten kaikilla viirikaijoilla, on silläkin pidentyneet keskimmäiset pyrstösulat, joiden päässä on ikään kuin lusikka tai lasta. Sen höyhenpuku on pääosin vihreä, selkäpuolelta tummempi. Päälaella on pieni punainen täplä ja niskassa violetti laikku. Siiven alapeitinhöyhenet ovat vihreät ja siipisulat alapuolelta vihertävän siniset. Monilla yksilöillä on vaihtelevan kokoinen haileanoranssi vyö tai laikku hartioilla. Pidentyneet pyrstösulat ovat vihreät ja "lusikat" ovat mustat, vihreähohtoiset. Sukupuolet ovat muuten samannäköisiä mutta naaraan pyrstö on lyhyempi ja se on selkäpuolelta kokonaan vihreä. Nokka on vaalean siniharmaa ja kärjestä tumma, iiris tummanruskea ja jalat vihertävänharmaat. Nuori lintu muistuttaa naarasta mutta siltä puuttuvat pyrstösulkien "lusikat".

Lajin voi tavata lentämässä korkealla puiden yläpuolella viiden-kahdenkymmenen yksilön parvissa. Toisinaan ne kerääntyvät suuriksi, jopa satojen yksilöiden parviksi. Ne liikkuvat myös öisin.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Celebesinviirikaija elää Indonesiassa Sulawesin saarella ja lähistön pienemmillä saarilla. Siitä tunnetaan kolme alalajia: P. p. platurus, P. p. talautensis ja P. p. sinerubris. Sen populaatio on kooltaan 10 000–20 000 yksilöä. Lajin kanta on taantunut elinympäristöjen tuhoutumisen ja lemmikkieläinkaupan takia.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji elää vanhoissa sademetsissä ja puutarhoissa 1 800–2 000 m:n korkeudelle merenpinnasta.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajin pesintä tunnetaan puutteellisesti. Pesä on puun kolossa.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Celebesinviirikaija syö hedelmiä, siemeniä ja mahdollisesti kukkia. Erityisen persoja ne ovat mangoille, ja niiden on havaittu ruokailevan öisin maissiviljelmillä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Prioniturus platurus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 22.4.2014. (englanniksi)