Castelsarrasin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Castelsarrasin
Perustiedot
Valtio:  Ranska
Région: Oksitania
Departementti: Tarn-et-Garonne
Pinta-ala: 76,77 km²
Asukasluku: 12 740[1] (2006)
Asukastiheys: 165,9 as./km²
Kaupunginjohtaja: Bernard Dagen
20012008
Kotisivu: ville-castelsarrasin.fr
Castelsarrasin kaupungintalo

Castelsarrasin (oksitaaniksi Los Sarrasins) on ranskalainen kaupunkikunta, joka sijaitsee Tarn-et-Garonnen departementissa ja Oksitanian alueella.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset varmat tiedot Castelsarrassinista liittyvät vuoteen 961. Sen nimi oli tuolloin Castel Sarracenum eli linna, joka on rakennettu saraseenien tapaan. On kuitenkin todennäköistä, että arabit eivät ole osallistuneet kaupungin rakentamiseen.

Vuodelta 961 on peräisin Rouerguen kreivi Raumond I testamenttimääräys, jolla hän luovuttaa Moissacin apottiluostarille maansa ja Saint-Sauveurin kirkon, joka on yhä omistettu samalle pyhimykselle.

Kaupungin alkuvaiheet olivat erityisen sotaisat. Sotia käytiin englantilaisia vastaan aina 1100-luvulle saakka. Sitten tulivat Albigenssiristiretket 1200-luvun alkupuoliskolla. Tällä aikakaudella kaupunkia hallitsivat konsulit, ja vuonna 1230 kaupunki sai ensimmäiset erioikeudet. Tulvat, paiserutto ja eritoten satavuotinen sota koettelivat kaupunkia 1300- ja 1400-luvuilla, ja vasta 1500-luvun puolella kaupungissa oli muutama vuosikymmen rauhallista aikaa.

Vuonna 1560 alkoivat uskonsodat, joiden aikana protestantit alistivat Castelsarrasinin katoliset asukkaat. Vain Saint-Saveurin kirkko säilyi alueen ainoana kirkkona uskonpuhdistuksen kuvainraastamiselta.

1600-luvun lopulla syntyi Saint-Nicholas-de-la-Graven kylässä lähellä Castelsarrasinin kaupunkia Antoine Laumet, joka tunnetaan paremmin nimellä Antoine de la Mothe Cadillac. Kuningas lähetti hänet Amerikkaan. Hän perusti Detroitin kaupungin, ja myöhemmin hän toimi Louisianan kuvernöörinä. Kun hän palasi takaisin Ranskaan, hänestä tuli Castelsarrasinin kuvernööri. Hänen mukaansa nimettiin Cadillac-loistoautomerkki.

Vuosisata ennen Ranskan vallankumousta oli melko rauhallista aikaa. Kuitenkin koko muun maan lailla myös Caseltsarrasinissa 1700–luvun loppu oli suurten muutosten ja suurten tapahtumien aikaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Résultats du recensement de la population 2006 Institut National de la Statistique et des Études Économiques. Viitattu 26. heinäkuuta 2009. (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Castelsarrasin.