Carrie (vuoden 2013 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Carrie
DVD-julkaisun kansikuva
DVD-julkaisun kansikuva
Ohjaaja Kimberly Peirce
Käsikirjoittaja
Perustuu Stephen Kingin romaaniin
Tuottaja Kevin Misher
Säveltäjä Marco Beltrami
Kuvaaja Steve Yedlin
Leikkaaja Lee Percy
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayer
Screen Gems
Levittäjä Sony Pictures Entertainment
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 99 minuuttia[1]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 30 miljoonaa dollaria[2]
Tuotto 84 790 678 dollaria[2]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Carrie on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut Kimberly Peircen ohjaama yhdysvaltalainen kauhuelokuva. Elokuva perustuu kirjailija Stephen Kingin samannimiseen romaaniin, josta Brian De Palma teki ensimmäisen filmatisoinnin (1976). Uusintaversiossa Carrie Whitea näyttelee Chloë Grace Moretz ja Carrien äitiä Margaretia Julianne Moore.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Carrie White on koulua käyvä tyttö, jonka elämä on kirjaimellisesti piinaa. Koulussa kaikki joko halveksivat tai kiusaavat häntä ja kotona kauhua herättää kiihkouskovainen mielisairas äiti, jolla on tapana lukita Carrie komeroonsa katumaan syntejään. Eräänä päivänä liikuntatunnin jälkeen suihkutiloissa, Carrien kuukautiset alkavat. Carrie menee paniikkiin, koska ei tiedä kuukautisista mitään. Hänestä kuvataan video ja kiusaamistapausta seuraa outoja tapauksia, jotka tuntuvat tapahtuvan Carrien kiihtyessä. Myöhemmin Carrie ymmärtää hallitsevansa telekineesiaa. Sue alkaa katua muitten kiusaamista ja pyytää poikaystäväänsä Tommya kysymään Carrieta kavaljeerikseen koulun tanssiaisiin. Carrien pahin kiusaaja Chris aikoo kuitenkin nöyryyttää Carrieta tanssiaisissa. Sue saa tietää juonesta ja yrittää rientää varoittamaa Carrieta. Carrie ja Tommy kruunataan tanssiaisten kuninkaaksi ja kuningattareksi. Kruunaamisen päätteeksi, lavan kattoon viritetty sianverta täynnä oleva ämpäri kaadetaan Carrien päälle. Juhlaväki alkaa nauraa Carrielle ja valkokankailla alkaa pyöriä suihkutiloissa nauhoitettu video Carriesta. Ämpärin virittänyt Chris pakenee poikaystävänsä Mattin kanssa, mutta lavan yllä oleva köysi katkeaa ja metalliämpäri putoaa Tommyn päälle tappaen tämän. Carrie menee suunniltaan ja paljastaa helvetilliset voimansa. Ihmiset menevät paniikkiin ja yrittävät paeta, mutta Carrie lukitsee kaikki ovet ja aloittaa tappamisen. Sue näkee kaiken oven takaa ja pakenee. Kun kaikki ovat kuolleet, Carrie lähtee liekehtivästä koulusta, joka lopulta tuhoutuu. Chris ja Matt ovat ajamassa autollaan, kunnes Carrie ilmestyy auton eteen tappaen Mattin. Chris yrittää paeta Carrien raivoa, mutta auto paiskautuu huoltoasemaa päin räjäyttäen sen. Carrie palaa tyynesti kotiin. Kun hän menee kylpyyn pesemään itsensä verestä, Carrie alkaa itkemään lohduttomasti tajuten, mitä on tehnyt. Carrie kohtaa äitinsä, joka yrittää tappaa Carrien veitsellä. Carrie käyttää yliluonnollisia voimiaan tappaen äitinsä. Sue tulee taloon ja näkee kaiken. Carrie alkaa horjuttaa taloa ja hän vetää Suen voimillaan ulos talosta viime hetkellä. Talo romahtaa Carrien päälle, joka jää äitinsä ruumiin luokse.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Chloë Grace Moretz  Carrie White  
 Julianne Moore  Margaret White  
 Gabriella Wilde  Sue Snell  
 Ansel Elgort  Tommy Ross  
 Judy Greer  Miss Rita Desjardin  
 Portia Doubleday  Chris Hargensen  
 Alex Russell  Billy Nolan  
 Zoë Belkin  Tina Blake  

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Sanomien Päivi Valotien mielestä uusintaversio kosiskelee entistä selvemmin nuorta yleisöä, mutta muutokset De Palman versioon nähden ovat pieniä. Koulukiusaaminen on saanut lisäulottuvuuksia kännykkäkameroiden ja sosiaalisen median myötä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. CARRIE bbfc.co.uk. Viitattu 18.6.2016. (englanniksi)
  2. a b Carrie boxofficemojo.com. Viitattu 18.6.2016. (englanniksi)
  3. Valotie, Päivi: Kiusatusta koulutytöstäkoston enkeliksi Turun Sanomat. 1.11.2013. Arkistoitu 18.4.2019. Viitattu 18.4.2019.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.