Rassisara

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Carex retrorsa)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rassisara
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Sarat Carex
Laji: retrorsa
Kaksiosainen nimi

Carex retrorsa
Schwein.

Katso myös

  Rassisara Wikispeciesissä
  Rassisara Commonsissa

Rassisara (Carex retrorsa) on sarakasvien (Cyperaceae) heimoon, sarojen (Carex) sukuun kuuluva kasvilaji. Rassisara muistuttaa neulasaraa (Carex lupulina).

Rassisaran kukkivat varret voivat kasvaa noin 90 senttimetriä korkeiksi, mutta kaikki kasvit eivät tuota kukintoja ja hedelmiä. Rassisaran varret ovat sileitä, kolmisärmäisiä ja kasvutavaltaan pystyjä tai nuokkuvia. Tyvitupet ovat tummanruskeita tai purppuraisenruskeita. Lehdet kasvavat sekä kasvin tyvellä että varressa vuorottaisesti. Lehdet ovat 3–10 mm leveitä.

Rassisara on erilaistähkäinen saralaji, ja sillä on erilliset hede- ja emitähkät. Kukinnossa on yleensä yksi hedetähkä, mutta joskus niitä voi olla kaksi tai kolmekin. Hedetähkä on enintään 5 cm pitkä ja se sijaitsee varren kärjessä. Joskus hedetähkän tyvellä voi olla myös muutamia emikukkia. Muuten hedetähkän alapuolella on kolmesta kahdeksaan emitähkää, joista jokainen on enintään 5 cm pitkiä. Emitähkät ovat tiiviin lieriömäisiä ja perättömiä tai lyhytperäisiä. Joissakin emitähkissä voi olla kärjessä muutamia hedekukkia. Ylimmät emitähkät ovat yleensä yhtenä ryppäänä, mutta alin emitähkä on yleensä hieman erillään ylemmistä emitähkistä sekä pidempiperäinen kuin ylemmät emitähkät. Kunkin emitähkän tyvellä on lehtimäinen tukilehti. Alimman tähkän tukilehti on kolmesta yhdeksään kertaa kukintoa pidempi.

Hedelmät kehittyvät loppukevään ja keskikesän välillä emitähkien pullakoihin. Pullakot ovat 6–10 mm pitkiä ja halkaisijaltaan 2,1–3,4 mm. Kypsinä pullakot ovat vihertävänkeltaisia ja 6–13-suonisia.

Rassisara kasvaa soistuneilla alueilla, märissä tiheiköissä, järvien ja lampien rannoilla sekä jokien varsilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lansdown, R.V.: Carex retrorsa IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 28.1.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]