Caral

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Caralin pyramideja Supéjoen laaksossa, 20 km Tyynenmeren rannikoilta.

Caral
Caral, Supe, Peru


Caral oli varhaisimpia Perun temppelikeskuksia. Se syntyi noin 3000-2600 eaa.[1] oli muinainen intiaanien rakentama asutuskeskus Perun rannikolla Supéjoen laaksossa,[2][3] Barrancan provinssissa. Caral kuului Caral–Supe-sivilisaatioon. Caralista on löydetty 5000 vuotta vanha quipu, solmukirjoitus.[4] Kaupungista ei ole löydetty merkkejä sodista tai sota-aseista. Caral liittyy Perun sivistyksen syntyyn myöhäisellä esikeraamisella kaudella.[5] Silloin alettiin rakentaa suuria temppeli- ja palatsitasanteita, huacoja.

Caralin tyyppisen keskuksen tarkoitus oli mitä luultavimmin toimia erilaisiin kylvöön ja sadonkorjuuseen sekä päällikön kuolemaan ja sodassa saatuun voittoon ja vastaaviin liittyvänä seremoniapaikkana. Esimerkiksi sadonkorjuuseremoniassa oli uskonnollinen sävy. Juhliin liittyi markkinatoimintaa ja niiden tarkoitus oli lujittaa toisilleen läheisten kylien välistä yhteyttä. Tämä on päätelty myöhempien mapuche-intiaanien riiteistä, joihin liittyi aikoinaan vastaavan tyyppistä kummun rakentamista kuin Caralissa.

Caralin tyyppisiä keskuksia oli Perun myöhäisellä esikeraamisella kaudella vain muutamia, esimerkiksi La Galgada ja Aspero. Caral hylättiin noin 2100 eaa., ehkä kuivuuden takia.[6] Näihin aikoihin monet myöhemmän ajan keskukset olivat alkaneet kasvaa.

Caralin keskusta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Caralia alettiin rakentaa viimeistään noin 2600 eaa., ja se lienee ollut noin 2500 eaa. Amerikkojen suurin kaupunkimainen keskus[7].

Caralin asutuskeskuksessa on arvioitu asuneen 3000 ihmistä, ja sen suuret rakennelmat[8] on tehty pitkän ajan kuluessa ilmeisesti jonkinlaisena työverona.

Caralin temppelialueen ala on noin 66-110 ha.

Caralissa on seuraavia Perun esikeraamiselle ja varhaiselle keraamiselle ajalle tyypillisiä rakennelmia: U:n muotoiset, itään osoittavat temppelit, pyöreät upotetut kentät ja tasalakiset leveät pyramidit. Caralista on löydetty 18[6] huacaa, suurta tasalakista pyramidimaista kumpua. Näistä kummuista 6 on suurimpia.[9] On löydetty myös kolme maahan upotettua pyöreätä kenttää (läpimitta 20–30 m, syvyys 1–3 m) ja muita rakennelmia. Suuren pyramidin eli espanjaksi Pirámide Mayor:in ala on noin 150x165 m ja korkeus 18 m. Sen sisäänkäynnillä on kaksi 3,5 m korkeaa monoliittia. Pienen pyramidin mitat ovat 60x45x10 m. Kuuden kummun tilavuudet vaihtelevat välillä 20 000–200 000 m³.

Caralin lähiseuduilla Supejoen laaksossa on 19 pienempää esikeraamista keskusta 80-90 km2 alalla: Aspero on alaltaan 15 ha jonka suurin kumpu 3200 m³. Koko Supejoen laaksossa asui caralin aikoihin ehkä noin 20000 ihmistä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Caral-Supe.