Captain Beyond

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Captain Beyond
Tiedot
Toiminnassa 1971–1973, 1976–1978, 1998–2002
Tyylilaji hard rock, progressiivinen rock
Kotipaikka Yhdysvallat Yhdysvallat
Laulukieli englanti
Jäsenet

Rod Evans
Larry "Rhino" Reinhardt
Lee Dorman
Bobby Caldwell

Levy-yhtiö

Capricorn Records
Warner Bros

Captain Beyond oli amerikkalainen vuonna 1971 perustettu progressiivinen hard rock -yhtye. Yhtyeen alkuperäiset jäsenet tulivat varsin maineikkaista yhtyeistä kuten Iron Butterfly ja Deep Purple. Vaikka yhtye ei saanut juurikaan kaupallista menestystä aktiivivuosinaan, on se nauttinut kasvavaa kulttisuosiota vielä nykyäänkin[1].

Iron Butterflyn hajottua vuonna 1971 kitaristi Larry "Rhino" Reinhardt ja basisti Lee Dorman mukanaan Johnny Winterin yhtyeen rumpali Bobby Caldwell perustivat Captain Beyondin. Laulajaksi he ottivat alkuperäisessä Deep Purplessa laulaneen Rod Evansin. Levytyssopimuksen yhtye sai Capricorn Recordsilta, ja ensimmäinen albumi Captain Beyond julkaistiin vuonna 1972. Capricorn Records oli keskittynyt southern rock -artisteihin ja yhtyeisiin, ja tästä syystä Captain Beyondin proge- ja hard rock -vaikutteinen albumi jäi yhtiössä vähälle huomiolle[1]. Vuoden 1972 lopulla Bobby Caldwell erosi yhtyeestä.

Vuosien 1972 ja 1973 aikana yhtye kärsi monista miehistönvaihdoksista, ja lisäksi Rod Evans erosi toisen albumin levyttämisen aikana, mutta palasi kuitenkin vielä ennen albumin julkaisua[1]. Toisella albumilla Sufficiently Breathless yhtyettä oli laajennettu kosketinsoittajalla sekä perkussionistilla. Musiikillisesti albumi oli esikoislevyä kevyempi. Albumin julkaisun jälkeen yhtyeen alkuperäinen kokoonpano palasi yhteen ja teki kiertueen loppuvuonna 1973, kunnes hajosi laulaja Rod Evansin lähdettyä lopullisesti yhtyeestä.

Vuonna 1976 Reinhardt, Dorman ja Caldwell kokosivat yhtyeen uudelleen Warner Bros -yhtiön kiinnostuttua[2] ja laulajaksi tuli Willy Daffern. Yhtye julkaisi albumin Dawn Explosion vuonna 1977. Albumi ei aiempien albumien tapaan menestynyt, ja yhtye hajosi jälleen vuonna 1978. Basisti Lee Dormanin mukaan yhtye kärsi huonosta manageroinnista, joka näkyi mm. keikkojen vähyydessä[2].

Reinhardt ja Caldwell herättivät Captain Beyondin henkiin jälleen vuonna 1998. Yhtye teki kiertueita vuosina 19992002 ja levytti ep:n Night Train Calling, joka julkaistiin vuonna 2000. Ruotsalainen Record Heaven -levy-yhtiö julkaisi vuonna 1999 tribuuttialbumin Thousand Days Of Yesterday, jolla eri yhtyeet soittavat Captain Beyondin kappaleita. Vuodesta 2002 eteenpäin yhtye on ollut tauolla.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]