Campeonato Carioca

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Campeonato Carioca, tunnetaan myös nimellä Campeonato Estadual do Rio de Janeiro, on Rio de Janeiron osavaltion jalkapallon mestaruussarja. Se on Brasilian osavaltiomestaruussarjoista kolmanneksi vanhin (1906) ja Campeonato Paulistan ohella yksi arvostetuimmista. Brasilian suurseuroista Botafogo, Flamengo, Fluminense ja Vasco da Gama pelaavat Campeonato Cariocassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1900-luvun alussa jalkapallon suosio Rio de Janeirossa ja Niteróissa kasvoi voimakkaasti ja vuosina 1902-04 uusien seurojen syntyminen, muun muassa América, Botafogo ja Fluminense, johti siihen, että ne haluttiin saada pelaamaan samaan liigaan. 8. kesäkuuta 1905 perustettiin Liga Metropolitana de Football. Sen ensimmäinen presidentti oli Bangu Atlético Clubin José Villas Boas, joka kuitenkin lopetti tehtävässä jo joulukuussa. Ensimmäinen kausi pelattiin vuonna 1906. Sarjaan osallistui kuusi joukkuetta ja ensimmäinen mestari oli Fluminense. Vuonna 1908 seurat perustivat Liga Metropolitana de Sports Athleticosin, joka alkoi järjestää osavaltiosarjaa. Botafogo irtautui siitä vuonna 1911 ja perusti Associação de Football do Rio de Janeiron, mutta se ei saanut kovin merkittävää asemaa, koska Botafogo oli sarjan ainoa suurseura, ja AFRJ yhdistyikin takaisin LMSA:han jo vuonna 1913. Vuonna 1917 LMSA korvattiin Liga Metropolitana de Desportos Terrestresillä, koska LMSA:han kohdistui lahjussyytteitä.

Ensimmäinen merkittävä kahtia jakautuminen tapahtui vuonna 1924, kun perustettiin Associação Metropolitana de Esportes Athleticos. AMEA syrji mustia ja alempia sosiaaliluokkia. Toinen kahtia jakautuminen tapahtui vuonna 1933, kun perustettiin Liga Carioca de Futebol. Loppuvuodesta 1934 osa seuroista perusti Federação Metropolitana de Desportosin, joka korvasi AMEA:n. Brasilian jalkapalloseurat muuttuivat ammattilaisseuroiksi vuonna 1937 ja samana vuonna LCF ja FMD yhdistyivät Liga de Football do Rio de Janeiroksi. Sen jälkeen sarja on kokenut monia nimen vaihdoksia. Yksi merkittävä muutos tapahtui vuonna 1978, kun Guanabaran osavaltion ja Rio de Janeiron osavaltion mestaruussarjat yhdistyivät. Kyseiset osavaltiot olivat yhdistyneet vuonna 1974. Vuonna 1979 käytiin kaksi Campeonato Carioca -turnausta.

Campeonato Cariocan hallitseva mestari on Botafogo. Eniten mestaruuksia on voittanut Flamengo (32).

Mestaruudet seuroittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]