Campeonato Paulista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Campeonato Paulista lempinimeltään Paulistão on São Paulon osavaltion jalkapallon mestaruussarja. Se on Brasilian osavaltiomestaruussarjoista vanhin. Campeonato Paulista järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1902. Campeonato Paulista on Brasiliassa arvostettu sarja. São Paulon osavaltion alueella pelaa neljä suurseuraa: Corinthians, Palmeiras, Santos FC ja São Paulo FC.

Sarjajärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campeonato Paulista pelataan yleensä tammikuusta huhtikuuhun. Ylimpään divisioonaan (Série A1) osallistuu 20 joukkuetta, jotka pelaavat aluksi yksinkertaisen sarjan ja sen jälkeen neljä parasta joukkuetta pelaavat pudotuspelit. Joukkueet, jotka sijoittuvat sijoille 5-8 eivätkä sijaitse São Paulossa tai Santosissa, kilpailevat keskenään Campeão do Interiorista. Neljä huonointa joukkuetta putoaa Série A2:een. Série A2:ssa pelaa myös 20 joukkuetta, mutta pelisysteemi on erilainen kuin A1:ssä. A2:ssa joukkueet jaetaan ensin kahteen lohkoon, jotka pelaavat kaksinkertaiset sarjat. Lohkojen kaksi huonointa putoaa Série A3:een ja neljä parasta jatkaa toiseen vaiheeseen. Kahdeksan joukkuetta jaetaan jälleen kahteen lohkoon ja ne pelaavat kaksinkertaiset sarjat. Molemmista lohkoista kaksi parasta nousee A1:een. Série A3 pelataan samalla tavalla kuin A2. Série B:ssä pelaavat pikkuseurat Brasilian liigan aikana.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

São Paulon osavaltion ja koko Brasilian ensimmäisen jalkapallosarjan perusti Charles Miller, kun hän palasi opiskelemasta Englannista. Hän oli tutustunut Englannissa jalkapalloon ja toi säännöt mukanaan Brasiliaan. Liga Paulista de Foot-Ball perustettiin 14. joulukuuta vuonna 1901 ja ensimmäinen kausi pelattiin huhti-lokakuun aikana vuonna 1902. Ensimmäinen mestari oli São Paulo Athletic Club, jota Charles Miller oli ollut perustamassa, ja Miller voitti myös maalikuninkuuden.

Jalkapallo oli aluksi eliitin laji ja kun alempi luokka alkoi kiinnostua jalkapallosta, LPF:n johto halusi pitää sarjan eliitin sarjana. Tämä synnytti kilpailevan sarjan Associação Paulista de Esportes Atléticos. LPF lopetti toimintansa vuonna 1917 ja vuoteen 1926 asti APEA oli São Paulon osavaltion ainoa sarja. Vuonna 1925 Paulistano lähti APEA:sta, koska ei halunnut muuttua ammattilaisseuraksi ja se perusti kilpailevan sarjan Liga de Amadores de Futebol. LAF ja Paulistano lopettivat toimintansa vuonna 1930. Vuonna 1933 syntyi Bandeirante Football League. APEA lopetti toimintansa vuonna 1938 ja BFL säilyi São Paulon ainoana sarjana käyden kuitenkin läpi nimen muutoksia.

Campeonato Paulistan hallitseva mestari on Santos FC. Eniten mestaruuksia (26) on voittanut Corinthians. Campeonato Paulistassa ovat pelanneet muun muassa Pelé (maalikuningas vuosina 1957–1965, 1969 ja 1973), Leonidas, Sócrates, Rivaldo ja Roberto Carlos.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]