Koordinaatit: 39°24′N, 9°8′W

Caldas da Rainha

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sijainti Portugalissa
Kuningatar Leonorin patsas Caldas da Rainhan keskustassa
Pavilhões do Parque -rakennus on ollut kaupungin sairaala.

Caldas da Rainha on kaupunki Portugalissa Oesten maakunnassa ja Região Centron suuralueella. Kaupungissa on 30 000 asukasta. Se on saanut kaupunkioikeudet 26.8.1927. Se on myös samannimisen kunnan hallintokaupunki. Kaupungin nimi tarkoittaa kuningattaren lähdettä. Tällä viitataan kuningatar Leonoriin, kuningas Juhana (João) II:n puolisoon, joka vuonna 1484 matkustaessaan Óbidosista Batalhaan näki talonpoikien kylpevän kylänsä kuumassa lähteessä ja perusti paikalle sairaalan.

Kaupunki sijaitsee lähellä Atlantin rantaa (etäisyys 10 km). Varsinaisia seudun rannikkokaupunkeja ovat (pohjoisesta etelään) Nazaré, Salir do Porto, Foz do Arelho, Lourinhã ja Peniche.

Kaupunki on tunnettu posliinituotteistaan (louça das Caldas). Lasitetut, värikkäät tuotteet valmistetaan paikallisesta savesta. Läheisen kylän nimi Bombarral tarkoittaa hyvää savimaata, mikä viittaa alueen astianvalmistukseen jo menneinä vuosisatoina. Tunnettu saviteollisuuden kehittäjä oli 1800-luvulla elänyt lissabonilainen Rafael Bordalo Pinheiro, jonka nimeä kantava posliiniyritys toimii edelleen Caldasissa. Nykyajan tuotteiden pääosa on arkisia keittiöastioita, mutta osa on myös voimakkaan koristeellisia hedelmäkulhoja tai taide-esineitä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]