Juhana II (Portugali)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juhana II
JoaoII-P.jpg
Juhana II:a esittävä maalaus 1600-luvulta.
Portugalin kuningas
Valtakausi 11. marraskuuta 147715. marraskuuta 1477
Edeltäjä Alfonso V
Seuraaja Alfonso V
Valtakausi 28. elokuuta 148125. lokakuuta 1495
Edeltäjä Alfonso V
Seuraaja Emanuel I
Syntynyt 3. maaliskuuta 1455
Lissabon, Portugali
Kuollut 25. lokakuuta 1495 (40 vuotta)
Alvor, Portugali
Puoliso Leonor de Viseu
Lapset Prinssi Afonso
3 muuta
Suku Aviz
Isä Alfonso V
Äiti Coimbran Isabella
Uskonto roomalaiskatolilaisuus

Portugalin Juhana II (3. maaliskuuta 145525. lokakuuta 1495), lisänimeltään Täydellinen ruhtinas (portugaliksi João II o Príncipe Perfeito) oli Portugalin ja Algarven kolmastoista kuningas.

Juhana II:n isä oli Alfonso V ja äiti Coimbran Isabella. Juhana avioitui serkkunsa Viseun Leonorin kanssa vuonna 1473. Hän nousi sijaishallitsijaksi vuonna 1475 isänsä keskittyesässä taistelemaan Kastilian kruununperimyksestä, mutta varsinaisesti Juhanasta tuli kuningas vasta isänsä kuoltua vuonna 1481.[1]

Juhana seurasi isäänsä Afrikan sotaretkille jo nuorena prinssinä. Muut ylhäiset pelkäsivät ja vihasivat Juhanaa, koska hän oli oman tiensä kulkija. Valtaan päästyään Juhana pyrki vähentämään aateliston valtaa ja keskittämään sitä itselleen. Aateliset alkoivat juonia ja punoa salaliittoja. Ensimmäiset salaliitoista Juhana tyrehdytti verisesti ja sai sitten hallita rauhassa. Ne aateliset, jotka vannoivat julkisesti uskollisuutta Juhanalle, saivat tiettyjä etuja, mutta heidänkin oli maksettava veroa kuninkaalle.[2]

Juhanan aikakaudella Portugalin valtio maksoi velkansa ja sen valuutasta tuli Euroopan vakain. Syynä olivat Afrikasta löytynyt kulta ja kuninkaan veropolitiikka, joka kerrytti siirtomaatuloja valtion kassaan.

Juhana edisti löytöretkiä, ja hänen aikanaan portugalilaiset etsivät meritietä Intiaan, kiersivät Hyväntoivonniemen ja löysivät Kongo-joen.[3] Löytöretkien yksityiskohdista ei ole säilynyt paljoa tietoa, sillä lokikirjat pidettiin salaisina suojassa kilpailevilta espanjalaisilta, ja talletetuista kirjoista iso osa tuhoutui vuoden 1755 Lissabonin maanjäristyksessä.

Juhana kuoli ilman perillisiä, joten hänen seuraajansa oli Juhanan serkku Emanuel I.

Jälkipolvien antama lisänimi "Täydellinen ruhtinas" viittaa Lope de Vegan kirjoittamaan näytelmään.[1] Siinä on nähty myös yhtymäkohtia Niccolò Machiavellin pääteokseen Ruhtinas. Aikalaiset tunsivat Juhanan lisänimellä Tyranni.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b John II Encyclopedia Britannica
  2. Eric Solsten, toim.: Assertion of Royal Supremacy Portugal: A Country Study.. 1993. Library of Congress. Viitattu 4.12.2014.
  3. Sea Route to India Portugal: A Country Study. Library of Congress, 1993.
Portugali Edeltäjä:
Alfonso V
Portugalin kuningas Seuraaja:
Emanuel I
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.