Óbidos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Óbidos
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Óbidos Portugalin kartalla
Óbidos Portugalin kartalla

Koordinaatit: 39°21′43″N, 9°9′26″W

Valtio Portugali
Alue Centro
Ala-alue Oeste
Piiri Leiria
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Kunta
 – Pormestari Humberto Marques
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 141,55 km²
Väkiluku (2011) 11 772
 – Väestötiheys 83 as./km²

Óbidos on 1200-luvulla rakennetun linnan suojiin syntynyt pikkukaupunki Keski-Portugalissa, Oesten alueella ja Centron suuralueella. Linnoitus on rakennettu harjanteelle, joka on sotilaallisen puolustamisen kannalta ollut hyvällä paikalla. Aikoinaan meri on ulottunut harjanteen juurelle saakka.

Alueen eteläosa on kaupunkialue, joka muodostuu valkoisiksi kalkituista ja kukkakoristeisita pienistä taloista ja niiden välissä mutkittelevista kujista. Pääkatu Rua Direita kuitenkin kulkee suoraan linnan portille. Ennen porttia avautuu aukio, ja sen laidassa on kirkko Igreja de Santa Maria. Samalla paikalla oli maurien kaudella moskeija.

Pyhän Marian kirkko on koristeltu 1700-luvun keramiikalla ja sen päädyssä on kullattu hauta. Oikeanpuoleisessa kappelissa on maalauksia Pyhän Katariinan elämästä ja ne on maalannut espanjalaissyntyinen Josefa d´Ayala, jota Portugalissa kutsutaan nimellä Josefa de Óbidos. Vuonna 1648 kuollut taiteilija on ensimmäisiä arvostusta saaneita naistaidemaalareita.

Linna on rakennettu tasakokoisiksi hakatuista kivistä. Se koostuu muurista ja useista torneista, joista osa on nelikulmaisia, osa pyöreitä. Linnan sisäosassa on loistelias valtionhotelli eli pousada. Keskikesäisin kaupungissa järjestetään suuret markkinat.

Neil Schlecht: Berlitz Lissabon, s. 72-73. Suomentanut Irmeli Järnefelt. Kustannusosakeyhtiö Tammi (Berlitz Publishing Co), 2002. ISBN 951-31-2705-2.


Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]