Óbidos

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Obidos ja sen linnanmuuri
Muuria pitkin voi kulkea linnoituksen ympäri.
Óbidosin linna

Óbidos on 1200-luvulla rakennetun linnan suojiin syntynyt pikkukaupunki Keski-Portugalissa, Oesten maakunnassa ja Centron suuralueella. Linnoitus on rakennettu harjanteelle, joka on sotilaallisen puolustamisen kannalta ollut hyvällä paikalla. Aikoinaan meri on ulottunut harjanteen juurelle saakka.

Alueen eteläosa on kaupunkialue, joka muodostuu valkoisiksi kalkituista ja kukkakoristeisita pienistä taloista ja niiden välissä mutkittelevista kujista. Pääkatu Rua Direita kuitenkin kulkee suoraan linnan portille. Ennen porttia avautuu aukio, ja sen laidassa on kirkko Igreja de Santa Maria. Samalla paikalla oli maurien kaudella moskeija.

Pyhän Marian kirkko on koristeltu 1700-luvun keramiikalla ja sen päädyssä on kullattu hauta. Oikeanpuoleisessa kappelissa on maalauksia Pyhän Katariinan elämästä ja ne on maalannut espanjalaissyntyinen Josefa d´Ayala, jota Portugalissa kutsutaan nimellä Josefa de Óbidos. Vuonna 1648 kuollut taiteilija on ensimmäisiä arvostusta saaneita naistaidemaalareita.

Linna on rakennettu tasakokoisiksi hakatuista kivistä. Se koostuu muurista ja useista torneista, joista osa on nelikulmaisia, osa pyöreitä. Linnan sisäosassa on loistelias valtionhotelli eli pousada. Keskikesäisin kaupungissa järjestetään suuret markkinat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neil Schlecht: Berlitz Lissabon, s. 72-73. Suom. Irmeli Järnefelt. Kustannusosakeyhtiö Tammi (Berlitz Publishing Co), 2002. ISBN 951-31-2705-2.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.