Cache on a stick

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
COASt-moduuli
1. Prosessori
2. Tag RAM
3. Asennuspaikka COASt-moduulille

Cache on a stick tai COASt on pakkausstandardi irrallisille L2-välimuistiksi tarkoitetuille SRAM-moduuleille. COASt-moduulit muistuttivat ulkomuodoltaan suuria SIMM-moduuleita ja olivat yleisiä 1990-luvun puolivälin IBM PC -yhteensopivissa ja Macintosh-tietokoneissa. Nykyisissä tietokoneissa COASt-moduulit ovat erittäin harvinaisia, sillä L2-välimuisti on useimmiten integroitu joko prosessoriin tai emolevyyn.

Motorola määritteli COASt-moduulin standardileveydeksi 4,33 ja 4,36 tuumaa (110 ja 111 mm) ja -korkeudeksi 1,12-1,16" (28-29 mm). COASt-muisteja oli mahdollista löytää Applen Machintosheista 1990-luvun alusta sen puoliväliin, jolloin ne katosivat Macintoshin siirtyessä PowerPC-alustaan.

Myös Intel käytti COASt-muisteja Pentium-järjestelmissään aina vuoteen 1998 asti (Pentium MMX). COASt-paikka löytyi muun muassa Intelin piirisarjoista 430VX ja 430TX. Myöhemmin Intel yhdisti COASt-moduulin toiminnot prosessoreihinsa, jolloin syntyi Slot 1 suoritinkotelointi, jossa oli prosessori ja välimuistit erillisillä siruilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta COASt.