Cabindan tasavalta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cabindan tasavalta
Kilansi kia cabinda
1975–1976
Cabindan lippu Cabindan vaakuna

Valtiomuoto tasavalta
Presidentti Luis de Gonzaga Branque Franque
Pääkaupunki Cabinda
Edeltäjä(t) Portugalin Angola
Seuraaja(t) Angolan kansantasavalta

Cabindan tasavalta on Cabindan itsenäisyysliikkeen ajama tasavalta, jota muut valtiot eivät ole tunnustaneet. Se on Edustamattomien valtioiden ja kansojen yhteisön jäsen. Muiden valtioiden mielestä Cabinda on Angolan maakunta. Tasavalta hallitsi Cabindan aluetta vuosina 1975–1976.

Cabindan tasavalta perustaa itsehallintovaatimuksensa Cabindan asemaan Portugalin siirtomaaimperiumin protektoraattina, Portugalin Kongona. Kyseisellä protektoraatilla oli oma historiansa ja erillinen hallinnollinen asema suhteessa Portugalin Länsi-Afrikkaan, josta kehkeytyi nykyinen Angola. Portugalin Kongon asema vahvistettiin kahdenvälisessä Simulambucon sopimuksessa 1883 ja siirtomaavaltojen välisessä Berliinin konferenssissa 1885. Vielä aikaisempia Cabindan edeltäjiä ovat Ngojon ja Kakongon ruhtinaskunnat, jotka olivat Kongon kuningaskunnan enemmän tai vähemmän itsenäisiä vasallimaita.

Ajan saatossa Cabindan asema suhteessa Angolaan vaihteli, mutta vielä niinkin myöhään kuin 1933 Cabindan ja Angolan katsottiin olevan Portugalin imperiumin erillisiä osia. Maantieteellisesti Cabinda ja Angola olivat erillään, kuten myös läheinen saarivaltio São Tomé ja Príncipe.

Afrikan maiden itsenäisyysliikkeen vahvistuessa 1960-luvulla Cabindan tilanne monimutkaistui. Afrikan yhtenäisyysjärjestö listasi siirtomaavallasta vapautettavien alueiden listalla Angolan sijalle 35 ja Cabindan sijalle 39, mikä osaltaan kertoo siitä, että nämä alueet nähtiin erillisinä.

Cabindan itsenäisyysrintama FLEC perusti maanpaossa hallituksen Kinshasaan, ja julisti Cabindan itsenäiseksi 1. elokuuta 1975. Mitkään tahot eivät tunnustaneet Cabindan itsenäisyyttä, koska Portugali kamppaili vielä tuolloin alusmaidensa itsenäisyyspyrkimyksiä vastaan. Pohjois-Angolassa kongojen johtama Angolan vapautusrintama FNLA pyrki luomaan yhtenäisen kongojen valtion vanhan Kongon kuningaskunnan jatkajaksi. Cabinda olisi kuulunut luonnollisena osana tähän valtioon. Mbundujen johtama MPLA kuitenkin valtasi öljyrikkaan Cabindan Pointe-Noiren kautta 11. marraskuuta 1975 ja kukisti 1970-luvun loppuun mennessä sotilaallisesti myös FNLA:n, jonka rippeet jatkoivat vastarintaa UNITA:n osana.

FLEC on jatkanut sotilaallista vastarintaa Cabindassa aina näihin päivään saakka. Kapinalliset käyvät sissisotaa Angolan armeijaa vastaan erityisesti alueen pohjoisosassa, mutta heidän sotilaallinen vahvuutensa ei ole koskaan muodostanut todellista uhkaa Angolan armeijalle.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]