Kakongo

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kakongo (kirjoitetaan joskus myös Cacongo) on kaupunki ja kunta Angolalle kuuluvalla Cabindan kaistaleella. Kakongo sijaitsee noin 46 kilometriä Cabindan kaupungista pohjoiseen. Siellä asuu noin 13 000 ihmistä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kakongo oli itsenäinen ruhtinaskunta tiettävästi 1500-luvulta 1800-luvulle. Sen alue ulottui rannikolta Kongo-joelle, suunnilleen nykyisen Matadin seudulle saakka. Sen naapureita olivat Luangu pohjoisessa, Kongon kuningaskunta kaakossa ja Ngoyon ruhtinaskunta etelässä. Kakongon hallinnollinen pääkaupunki oli Kingele. Muita tärkeitä kaupunkeja olivat Malembo, Mbuku (nykyiseltä nimeltään Mbuku Nzau eli Buco Zau) sekä itse Kakongo, jonka merkitys vahvistui meriliikenteen kasvun myötä.

Kakongon ruhtinaskunta mainitaan ensimmäisen kerran 1535 Kongon kuningas Afonson kirjeessä, jossa hän mainitsee sen kuuluvan valtapiiriinsä. Mahdollisesti Kakongo olikin tuolloin Kongon vasallikunta.

1620-luvulla portugalilaiset kauppiaat, jotka olivat kiinnostuneita kuparista, norsunluusta ja orjista, perustivat pajoja Kakongoon. 1700-luvulla Kakongosta tuli alueellaan tärkeä kauppasatama, jossa vieraili säännöllisesti portugalilaisten lisäksi myös hollantilaisia, ranskalaisia ja britannialaisia kauppiaita vieraili satamassa. Vuonna 1775 ranskalaiset lähetyssaarnaajat aloittivat käännytystyön Kakongossa, mutta yritys epäonnistui.

Kakongo jäi hieman etelämpänä sijaitsevan Cabindan varjoon, kun portugalilaiset rakensivat sinne linnoituksen 1784.