Burrin ja Hamiltonin kaksintaistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taiteilijan näkemys Hamiltonin ja Burrin välisestä kaksintaistelusta.

Burrin ja Hamiltonin kaksintaistelu oli kahden tunnetun yhdysvaltalaisen poliitikon, Alexander Hamiltonin ja Aaron Burrin välinen kaksintaistelu heinäkuun 11. päivänä vuonna 1804. Hamilton oli entinen Yhdysvaltain valtiovarainministeri, ja Burr senhetkinen Yhdysvaltain varapresidentti. Hamilton ja Burr olivat olleet pitkään riidoissa toistensa kanssa ja riita kulminoitui vuonna 1804, kun Burr hävisi New Yorkin kuvernöörinvaalit täpärästi Hamiltonin tukemalle vastaehdokkaalle. Vaalitappion jälkeen Burr haastoi Hamiltonin kaksintaisteluun, mihin tämä suostui.[1][2]

Taistelu käytiin aamulla 11. heinäkuuta Weehawkenissa, New Jerseyssä samalla paikalla, jossa Hamiltonin poika Phillip oli kuollut kaksintaistelussa kolme vuotta aiemmin. Kaksintaistelussa Burr ampui ja haavoitti kuolettavasti Hamiltonia,[1][2] joka kannettiin lääkäri William Bayardin kotiin Manhattaniin, jonne hän kuoli seuraavana päivänä noin kello 14.00.

Kaksintaistelun jälkeen monet pitivät Burria murhaajana, Burr menetti poliittisen uransa ja oli jopa lähellä saada tuomion maanpetoksesta suunniteltuaan Espanjan kaksoisagenttina toimineen kenraali James Wilkinsonin kanssa hyökkäämistä Meksikoon. Hamiltonin vaimo ja seitsemän lasta taas ajautuivat Hamiltonin kuoleman myötä raskaisiin velkoihin, mutta pääsivät ystäviensä taloudellisen tuen ansiosta irti veloistaan.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c "Burr, Aaron." Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Ultimate Reference Suite. Chicago: Encyclopædia Britannica, 2015.
  2. a b c "Hamilton, Alexander." Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Ultimate Reference Suite. Chicago: Encyclopædia Britannica, 2015.
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.