Burgoo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kentuckylainen burgoo perunamuusin kera.

Burgoo on nimitys, joka voi viitata useisiin eri muhennoksiin ja puuroihin.

Pohjois-Amerikan käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Burgoo on tulinen muhennos, verrattavissa irlantilaiseen tai Mulliganin muhennokseen. Sitä tarjotaan yleensä maissileivän tai maissimuffinsien kera.

Burgoon tekemiseen käytettiin perinteisesti mitä tahansa käsillä olevaa lihaa ja vihanneksia, tyypillisesti hirven-, oravan-, opossumin-, pesukarhun- tai riistalinnunlihaa, josta syntyi kutsumanimi roadkill soup eli auton-alle-jäänyt-eläinkeitto. Nykyään burgoota tavataan Yhdysvaltain Kentuckyn ja sitä ympäröivien osavaltioissa, joissa sitä tehdään mm. koulujen varainkeruutapahtumia varten. Kentuckyssa burgoota tarjotaan sosiaalitapahtumissa, joissa jokainen osallistuja tuo omia ruoka-aineita ruoanlaittoa varten. Kentuckyn Owensboron kaupungissa, itsejulistautuneessa "burgoon pääkaupungissa", burgoota tarjotaan yhä laajasti, ja vaikka se liitetään usein vain erikoisiin tapahtumiin, kuten eväsretkeihin ja grillikisoihin, sitä myydään paikallisissa grilliravintoloissa ympäri vuoden.

Yksittäistä standardisoitua reseptiä ei ole, mutta burgoo on yhdistelmä ainakin kolmea eri asiaa: lihaa (esim. naudan-, sian-, porsaan- tai lampaanlihaa, usein hikkorilla savustettua), vihanneksia (esim. voipavut, maissi, okra ja perunat ovat aina olleet suosittuja) ja sakeuttamisainetta (useimmat reseptit vaativat nykyään vain maissijauhoja, jauhettuja papuja, täysjyvävehnäjauhoja tai perunajauhoja, mutta perinteisesti seokseen lisättiin myös keittoluita).

Ison-Britannian merivoimien käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Napoleonin sotien aikana Iso-Britannian merivoimien sotilaat söivät burgoota aamupalaksi. Se koostui karkeasta kaurapuurosta ja vedestä.

5. toukokuuta 2011 ensimmäisen maailmansodan viimeinen elävä veteraani, brittiläissyntyinen Claude Choules, kuoli. Hän palveli merivoimissa sodan aikana. Haastattelussa hän muisteli burgoon kuuluneen nuoruuteensa[1]:

»Hänellä (isoisällä) oli tapana herättää meidät talvella kuudelta aamulla juoksemaan edestakaisin rantaa pitkin. Aina kun tulimme kotiin, mummo oli laittanut liedelle ison padan, jossa oli puuroa, tai - kuten hän sitä kutsui - burgoota.»

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Last male WWI veteran dies ABC News. 5.5.2011. Viitattu 17.10.11. (englanniksi)