Bulevardipalmu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bulevardipalmu
Kukintoja
Kukintoja
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Arecales
Heimo: Palmukasvit Arecaceae
Suku: Presidentinpalmut Washingtonia
Laji: robusta
Kaksiosainen nimi

Washingtonia robusta
H.Wendl.

Katso myös

  Bulevardipalmu Wikispeciesissä
  Bulevardipalmu Commonsissa

Bulevardipalmu
Bulevardipalmujen muodostama käytävä Long Beachissa

Bulevardipalmu (Washingtonia robusta) on palmukasvien heimoon ja presidentinpalmujen sukuun kuuluva kasvilaji,[2] joka kasvaa luonnonvaraisena Meksikossa.[3]

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhoilla yksilöillä runko on korkeintaan 27 metriä korkealähde?. Bulevardipalmu kasvaa korkeammaksi, mutta on rungoltaan kapeampi kuin läheisin sukulaisensa presidentinpalmu (Washingtonia filifera).[3] Lehden tyvellä on usein punertavanruskea kohta, jollaista presidentinpalmulla ei ole. Lehtiruoti on lyhyempi ja siinä on aina punertavanruskeita piikkejä; varsinkin nuorilla yksilöillä koko lehtiruoti on punaruskea.lähde?

Rungon vanhemmat osat ovat harmaita, kun taas nuorempia osia verhoavat kastanjanpunaiset tai ruskeat lehtitupet, jotka tavallisesti poistetaan viljellyiltä yksilöiltä. Lehtien väri vaihtelee vaaleanvihreästä tummanvihreään.lähde?

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bulevardipalmu kasvaa endeemisenä Meksikossa: sitä esiintyy ainoastaan Kalifornian niemimaan eteläpuoliskolla sekä Sonoran osavaltiossa.[3] Levinneisyysalueellaan laji kasvaa purojen ja ajoittaispurojen varsilla sekä keitailla.lähde?

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bulevardipalmu on yksi subtrooppisen vyöhykkeen tyylikkäimmistä maisemaelementeistä. Laji tunnetaan kapeista ja erittäin korkeista rungoistaan. Laji on yleisin viljelty palmulaji Etelä-Kaliforniassa, Etelä-Teksasissa, Phoenixissa ja Tucsonissa. Bulevardipalmu ei kestä yhtä hyvin kylmää kuin sisarlajinsa ja on talvenkestävä ainoastaan vyöhykkeillä 9b-11. Laji vaatii täyden auringonpaisteen.lähde?

Bulevardipalmun ja presidentinpalmun risteytykset ovat yleisiä viljelyssä; niissä yhdistyvät presidentinpalmun kylmänkestävyys ja bulevardipalmun tyylikkyys. Risteytystä kutsutaan myös nimellä Washingtonia × filibusta Hodel.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Machuca Machuca, K., Martínez Salas, E., Quero, H. & Samain, M.-S.: Washingtonia robusta IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-2. 2022. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 1.2.2023. (englanniksi)
  2. Washingtonia robusta H.Wendl. Finto: Kassu. Viitattu 25.3.2021.
  3. a b c Washingtonia robusta in Flora of North America @ efloras.org Flora of North America. Viitattu 25.3.2021. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Mexikanische Washingtonpalme