Bruno Cremer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bruno Cremer (6. lokakuuta 1929 Saint-Mande, Ranska7. elokuuta 2010 Pariisi, Ranska) oli ranskalainen näyttelijä. Cremer esiintyi pitkään teatterissa, mutta näytteli myös suosituissa televisiosarjoissa ja elokuvissa.[1]

Ranskassa ja ranskankielisissä maissa hän on laajalti tunnettu roolistaan Georges Simenonin romaaneihin perustuvissa komisario Maigret'sta tehdyissä televisioelokuvissa.[1] Näistä elokuvista kaksi on kuvattu Suomessa; Hannu Kahakorven ohjaama Maigret ja aave (1994) sekä Pekka Parikan ohjaama Maigret Suomessa (1996). Kummassakin elokuvassa Maigret'n apulaista suomalaista komisario Vaaraa näytteli Timo Torikka.

Cremerin kansainvälisesti tunnetuin elokuvatyö oli yksi päärooleista William Friedkinin ohjaamassa elokuvassa Pelon palkka (Sorcerer, 1977). Cremer näytteli myös merkittävää osaa nykyranskalaisen elokuvan ehkä maineikkaimman ohjaajan François Ozonin elokuvassa Hiekan peitossa (Sous le sable, 2000).[1] Tämän lisäksi Cremer esiintyi muun muassa Costa-Gavrasin, Bertrand Blierin ja Claude Lelouchin elokuvissa.

Cremer kuoli syöpään 7. elokuuta 2010 ollessaan 80-vuotias.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Bergan, Ronald: Bruno Crémer obituary The Guardian. 25.8.2010. Viitattu 9.2.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.