Britannian laivastoliput

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Britannian laivastoliput ovat lippuja, joita käytetään sekä sotilaallisissa että yksityisissä laivoissa Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja joissakin Kansainyhteisön maissa. Eri tarkoituksiin käytettävissä laivoissa on erilaiset liput.

Red Ensign[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Red Ensign (Merchant Navy Ensign)

Red Ensign on Ison-Britannian kauppalaivaston lippu, ja se on ollut pohjana monen valtion lipulle.

Lipun mittasuhteet ovat 2:1 (pituus:korkeus). Sen pohjaväri on punainen. Tangonpuoleisessa yläkulmassa on Ison-Britannian Union Jack -lippu, jonka pituus ja korkeus ovat puolet koko lipun vastaavista mitoista.

Blue Ensign[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blue Ensign (Government Ensign)

Blue Ensign on Ison-Britannian valtiollisen kauppalaivaston ja kruununsiirtokuntien lippu, ja pohjana monen valtion lipulle, esimerkiksi Australia ja Uusi-Seelanti.

Lipun mittasuhteet ovat 2:1 (pituus:korkeus). Sen pohjaväri on merensininen. Tangonpuoleisessa yläkulmassa on Ison-Britannian Union Jack -lippu, jonka pituus ja korkeus ovat puolet koko lipun vastaavista mitoista.

Lippua käyttävät mm. sellaiset kauppa-alukset, joiden päällikkö on palvellut Britannian laivastossa tai kuuluu sen reservinupseereihin. Joillakin brittiläisillä venekerhoilla, jotka ovat edelleen tai ovat aloittaneet nimenomaan reserviläisten yhteenliittyminä, on oikeus käyttää tätä lippua; jotkut kerhot ovat saaneet lisätä siihen oman erikoismerkkinsä.

White Ensign[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

White Ensign (Royal Navy Ensign)

White Ensign on Ison-Britannian Kuninkaallisen laivaston lippu.

Lipun mittasuhteet ovat 2:1 (pituus:korkeus). Sen pohjaväri on valkoinen ja siinä on punainen risti (Pyhän Yrjön risti), jonka palkit jakavat lipun neljään yhtä suureen osaan. Ristin rajaamassa tangonpuoleisessa yläkulmassa on Ison-Britannian Union Jack -lippu, jonka pituus ja korkeus siis ovat vähemmän kuin puolet koko lipun vastaavista mitoista. Royal Yacht Squadron -pursiseuralle on myönnetty oikeus tämän lipun käyttöön.

Tämä heraldiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.