Breitenaun keskitysleiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Breitenau oli vuonna 1933[1] natsi-Saksassa perustettu koulutus- ja työleiri, josta sittemmin muodostettiin keskitysleiri.

Työleiri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Breitenau oli alkujaan vankilan veroinen rangaistusleiri. Sen tarkoituksena oli ojentaa vankeja laittamalla nämä työhön. Työt Breitenaussa olivat kuitenkin varsin raskaita ja vaarallisia, joskaan eivät keskitysleiritasoa.

Kun Saksassa säädettiin "laki perinnöllisesti sairaiden jälkeläisten estämisestä" eli ns. sterilisaatiolaki, alettiin Breitenaussakin etsiä vangeilta perinnöllisiä sairauksia. Sairaita vankeja myös murhattiin eutanasian varjolla ja toisia pakkosterilisoitiin.

Keskitysleiri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Breitenauhun oli jo vuonna 1933 perustettu keskitysleiri poliittisille vangeille. Breitenaun vankila suljettiin vuonna 1934. Vuonna 1940 Breitenau avattiin uudelleen keskitysleirinä. Siellä pidettiin arviolta noin 8 500 vankia.

Liittoutuneet vapauttivat Breitenaun keskitysleirin vuonna 1945.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Robert Gellately: Backing Hitler: consent and coercion in Nazi Germany, s. 54. Oxford University Press, 2002. ISBN 9780192802910. Google Books (rajoitettu esikatselu) (viitattu 31.10.2010). (englanniksi)
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.