Koordinaatit: 7°41′N, 5°1′W

Bouaké

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bouaké
Bwake

Bouaké

Koordinaatit: 7°41′N, 5°1′W

Valtio Norsunluurannikko
Alue Vallée du Bandama


Bouaké (tai Bwake) on Norsunluurannikon toiseksi suurin kaupunki. Se on suurin kaupunki Vallée du Bandaman alueella. Vuonna 2005 virallinen arvio kaupungin väkiluvusta oli 573 000 henkeä, vuoden 2010 arvio on 659 233 henkeä.[1]

Kaupunki on baoulén kieltä puhuvien keskus, ja se tunnetaan käsitöistä. Kaupungin väkiluku on kasvanut huomattavasti 1970-luvulta lähtien Kossoujärven rakentamisen jälkeen.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bouaké sijaitsee maan keskiosissa noin 50 kilometriä maan suurimmalta järveltä Kossoujärveltä koilliseen. Rannikolle on matkaa noin 350 kilometriä ja pääkaupunki Yamoussoukroon noin 100 kilometriä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bouaké perustettiin Ranskan armeijan kasarmina 1899. Hallinnollisia elimiä kaupungissa on ollut vuodesta 1914 lähtien.

Sisällissodan aikana vuonna 2002 presidentti Laurent Gbagbo syrjäyttämisen epäonnistuttua, Guillaume Soron johtamat kapinallisjoukot ottivat kaupungin hallintaansa. 4. marraskuuta 2004 valtiolliset joukot tekivät rynnäkön alueelle. Rauhansopimus tehtiin vuonna 2007 jolloin Soro nousi valtaan. Bouake käytännössä on kahtiajakautuneen maan pohjoisosan pääkaupunki.[2] Kaupungissa on ollut Ranskan ja YK:n rauhanturvaajia valvomassa tulitaukoa hallituksen johtaman etelän ja pohjoisen kapinallisten välillä.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bouakén talous perustuu pääasiassa puuvillan tuotantoon. Lisäksi tupakalla, rakennusmateriaaleilla ja tekstiileillä on merkittävä vaikutus alueen taloudelle. Kultaa, elohopeaa ja mangaania on löydetty lähistöltä.

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]