Bondi Beach

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bondi Beach

Bondi Beach

Koordinaatit: 33°53′28″S, 151°16′40″E

Sijainti Sydney, Uusi Etelä-Wales, Australia
Väkiluku (2006) 10 373
Postinumero 2026


















Bondi Beach ("BOND-eye", tai /'bɒndaɪ/) on uimaranta ja sitä ympäröivä lähiö Sydneyssä, Australiassa. Bondi Beach sijaitsee seitsemän kilometrin päässä Sydneyn keskustasta, Waverleyn piirikunnassa. Bondi Beachia ympäröivät lähiöt ovat nimeltään Bondi, Pohjois-Bondi ja Bondi Junction.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

'Bondi Bay' 1900-luvulla.

Vuonna 1809 tienrakentaja William Roberts sai tilkun maata alueelta.[1] Vuonna 1851 Edward Smith Hall ja Francis O'Brien ostivat 200 eekkeriä Bondin alueesta, mukaan lukien suurimman osan rannan julkisivusta, jota kutsuttiin nimellä "The Bondi Estate". Vuosien 1855 ja 1877 välillä O'Brien osti Hallin osuuden maasta, uudelleen nimesi alueen "O'Brien Estateksi" ja teki rannasta ja sitä ympäröivästä maasta julkisen piknik- ja ajanvietekohteen. Kun rannasta tuli suosittu, O'Brien uhkasi lopettaa julkisen pääsyn rannalle. 9. kesäkuuta 1882 Bondi Beachista tuli julkinen ranta.[2]

6. helmikuuta 1938, viisi ihmistä hukkui ja yli 250 ihmistä pelastettiin kun sarja suuria aaltoja osui rannalle ja veti ihmisiä avomerelle. Myöhemmin päivää alettiin kutsua nimellä "Black Sunday" (suom. "Musta sunnuntai").[3]

Bondi Beach oli työväenluokkalähiö suurimman osan 1900-luvusta. Toisen maailmansodan jälkeen Bondi Beachista ja idänpuoleisista lähiöistä tuli Puolasta, Venäjältä, Unkarista, Tšekkoslovakiasta ja Saksasta saapuneiden juutalaisten asuttamia. 2000-luvullakin juutalaisten maahanmuutto jatkui Etelä-Afrikasta, Venäjältä ja Israelista.

Vuosien 1935 ja 1961 välisenä aikana uima-asujen säädyllisyyttä koskeva "taistelu" oli voimissaan[4] ja johti julkiseen yhteenottoon kun kaksiosaisista "bikineistä" tuli suosittuja Toisen maailmansodan jälkeen. 1950-luvun aikana vaadittiin, että uimarit ovat "pukeutuneet asiallisiin ja kelvollisiin uima-asuihin". 1980-luvulla yläosattomana uinnista ja auringonotosta oli tullut suosittua erityisesti Bondin eteläisessä päädyssä.[5]

Ranta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bondi Beach on noin kilometrin pituinen, ja siellä käy suuri määrä vierailijoita vuoden aikana. Rantavahdit ovat antaneet erilaisia riskiluokituksia Bondi Beachille vuonna 2004, mutta ranta on silti pysynyt yhtenä maailman parhaista. Rannan pohjoinen pääty on arvioitu vaarallisuusasteikolla 4:ksi (asteikolla 1–10, joista 10 on vaarallisin) ja eteläinen pääty 7:ksi kuuluisan pohjavirtauksen nimeltä "Backpackers' Express" takia. Rannan eteläpääty on suosittu surffaavien lomailijoiden keskuudessa. Keltaiset ja punaiset liput takaavat turvalliset uintialueet ja lomailijoita kehotetaankin uimaan kyseisten lippujen välissä.[6]

Kesäkuukausien aikana rannan lähistöllä on haiverkko, joka ylettyy Bondin ohella muidenkin etelärannikon uimarannoille. Rannan lähistöllä on myös silloin tällöin nähty muutamia valaita ja delfiineitä. Myös sinipingviinipesueet uivat rannan lähistöllä.

Vuonna 2007 Guinnessin ennätysten kirjan suurin uima-asukuvaus sijoittui Bondi Beachille; kuvaukseen otti osaa 1 010 bikiniasuista naista.[7]

Bondi Beach lisättiin Australian kansanperintölistaan vuonna 2008.[8]

Urheilu ja ajanviete[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bondi Beach on jokavuotisen elokuussa pidettävän City to Surf -huvijuoksun päätepiste. Kilpailu kerää yli 63 000 kilpailijaa, jotka suorittavat 14 kilometrin juoksun Sydneyn keskustasta Bondi Beachille. Muita vuosittaisia tapahtumia ovat muun muassa Flickerfest, Australian kansainvälinen filmifestivaali tammikuussa; World Environment Day[9] kesäkuussa; sekä Sculpture By The Sea marraskuussa. Monien aktiviteettien lisäksi Bondi Beachin tori on auki joka sunnuntai. Monet irlantilais- ja brittituristit viettävät joulupäivän rannalla. Meritie yhdistää Bondin pohjoiseen Sydney Headsiin ja muihin rantoihin etelässä aina Coogeelle saakka.

Bondi Beach isännöi rantapallokilpailua vuoden 2000 kesäolympialaisissa. Väliaikainen 10 000 hengen stadion, pienempi stadion, kaksi lämmittelykenttää ja kolme harjoittelukenttää pystytettiin turnausta varten.

Hengenpelastajakerhot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bondi Surf Bathers' Life Saving Club [10] on yksi maailman ensimmäisistä surf-hengenpelastajakerhoista. Bondi Surf Bathers' Life Saving Club ja North Bondi Surf Lifesaving Club perustettiin vuonna 1907. Bondin jäsenet keksivät useita laitteita hengenpelastamiseen. Surf-hengenpelastajat molemmista kerhoista osallistuivat suurimpaan pelastukseen 'Black Sundayna'. Bondin hallussa on eniten Australian Surf Lifesavinf Championship kultamitaleja R&R:ssa (pelastus & elvytys) ja Pohjois-Bondilla eniten kultamitaleja March Pastissa.lähde? Bondilla partioi myös Waverley Councilin palkkaamat ammattilaisrantavahdit.

Bondi Icebergs[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bondi Icebergs -uimakerho perustettiin vuonna 1929 ja sen tarkoitus on pitää talviaikoina Bondin hengenpelastajien kuntoa yllä. Icebergs sai lailliset oikeutensa vuonna 1960 ja sen jäsenet muuttivat peltimajasta mukaviin tiloihin joihin sisältyy muun muassa baari ja pokerikone. 1970-luvulla kerho sai tilansa myös toiseen kerrokseen. Vuonna 1994 kerhoon alettiin ottaa myös naisjäseniä ja vuonna 2002 se avasi uudet tilansa.

Kaupalliset tilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bondi Beahilla on kaupalliset tilat Campbell Paradellan ja läheisillä sivukujilla. Bondi Beachilla on useita suosittuja kahviloita, ravintoloita ja hotelleja, joista on vaikuttavat näköalat rannalle. Useita baareja ja ravintoloita sisältävä Hotel Bondi on kuuluisa maamerkki rantaa vastapäätä. Läheinen Swiss Grand Hotel Bondi Beach on myös merkittävä maamerkki rantaa vastapäätä.

Bondi Pavilion on yhteiskunnan kulttuurikeskus, joka sijaitsee Bondi Beachin vieressä. Bondi Pavilionissa on muun muassa teatteri, galleria, oleskelu- ja juhlatilat sekä studio. Bondi Pavilion on monien suurien festivaaliesitysten keskus.

Kulttuuri ja tilaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lukuisat festivaalit ja tapahtumat, kuten vuosittainen Miss Bondi -kauneuskilpailu ovat tehneet Bondi Beachista suositun matkailukohteen. Uimaranta on jo pitkään saanut runoilijoiden, kuten Joanne Burns, Les Murrayn ja Brook Emeryn huomion. Bowl-A-Rama-niminen skeittikilpailu pidetään Bondilla joka helmikuu.

Populaarikulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bondi Beachia on käytetty muutamissa australialaisissa ja kansainvälisissä elokuvissa, useissa tv-sarjoissa sekä musiikkivideoissa ja videopeleissä.

  • Vuoden 1959 versio elokuvasta Summer of the Seventeenth Doll jossa hahmot joivat olutta Bondi Iceberg's Clubilla.
  • Bondi Rescue on tositapahtumiin osittain perustuva televisiosarja, joka kuvataan Bondi Beachilla. Suomessa sarjaa on esittänyt Jim ja MTV3 Fakta.
  • Bondi Vet on tositapahtumiin perustuva televisiosarja, joka kuvataan Bondi Beachilla ja sitä ympäröivillä lähiöillä.
  • Breakers oli draamasarja, jota kuvattiin Bondin lähistöllä.
  • The Block on australialainen remontointisarja, jonka ensimmäinen kausi kuvattiin Bondi Beachilla.
  • Amerikkalainen hip hop duo People Under the Stairs kuvasi osan kappaleestaan "Fun DMC" Bondi Beachilla.
  • Tony Hawk's Underground 2' Level Australia on videopeli, joka perustuu Bondi Beachiin.
  • Les Norton on kuuluisa australialainen fiktiivinen hahmo, joka "asuu" Bondilla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Book of Sydney Suburbslähde tarkemmin?
  2. The history of Bondi Beach bondibeach.com. Arkistoitu 19.4.2011. Viitattu 13.3.2011. (englanniksi)
  3. Welcome to Waverley Library (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. NSW Local Government Act, Ordinance No. 52 (1935)
  5. Waverley Library Local History Bikini arrests on Bondi Beach (Arkistoitu – Internet Archive)
  6. Riptides and spice in Oz menmedia.co.uk. Arkistoitu 12.11.2012. Viitattu 9.3.2011. (englanniksi)
  7. Beach babes shore up bikini record Herald Sun. Arkistoitu 26.5.2012. Viitattu 28.5.2008.
  8. Sydney Morning Herald, 1st January 2009, p.18
  9. World Environment Day
  10. Bondi Bathers Surf Lifesaving Club

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bondi Beach.