Boatercross

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Boatercross on nopeasti suosiota kasvattanut koskimelonnan kilpailulaji. Boatercross kilpailussa melotaan koskeen merkattu rata neljän kilpailijan yhteislähtönä. Virheettömästi radan kiertänyt kilpailija on voittaja. Boatercross on vauhdikas ja vaativa koskimelonnan laji, jossa kontaktit kilpailijoiden välillä ovat yleisiä.

Koska kisat järjestetään yleensä melko vaativissa koskissa, on kilpailijan hallittava koskimelonnan tekniikka hyvin. Kilpailijan kannattaa valita mahdollisimman nopea laskureitti. Koskessa olevat kivet, kaatuvat aallot ja stopparit pyrkivät hidastamaan melontaa. Nämä esteet pitäisi pystyä kiertämään. Kontaktit kilpailijoiden välillä muuttavat helposti kajakin suuntaa ja ajavat melojan pois parhaalta laskureitiltä. Kilpailijan pitääkin pystyä nopeisiin muutoksiin, ja tilannetta on koko ajan arvioitava suhteessa muihin melojiin.

Boatercross -kilpailuissa käytetään koskikelpoisia muovikajakkeja. Kajakin enimmäispituus on 260 cm. Melan päät on suojattava esimerkiksi teipillä: näin vältytään vammoilta melan osuessa kasvoihin. Kilpailijoiden on käytettävä kypärää ja melontaliiviä.

Boatercrossin Suomen mestaruudesta on kilpailtu vuodesta 2006 asti. Kilpailuja on pidetty Kuusamon Myllykoskella[1] sekä Helsingin Vanhankaupunginkoskella iceBREAK-koskimelontatapahtuman yhteydessä.[2] Vuoden 2011 kisat pidettiin Rovaniemen Vikakönkäällä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.