Bloom

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo 3D-grafiikassa käytettävästä tehosteesta. Artikkeli Eric Johnsonin vuoden 2005 albumista, katso Bloom (albumi). Muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Esimerkki bloom-tehosteesta 3D-grafiikalla luodussa elokuvassa Elephants Dream. Kirkkaan taustan valo leviää rajoillaan tummempiin seiniin ja hahmoihin.

Bloom eli light bloom on 3D-grafiikassa käytetty tehoste.

Tehosteen tarkoituksena on mallintaa valokuvauksessa ja elokuvien kuvaamisessa käytettävien linssien toimintaa. Vaikka tietokonegrafiikka mahdollistaa teoriassa täydellisen tarkan kuvan mallinnuksen, todellisissa linsseissä on pieniä epäpuhtauksia, jotka eivät näy normaaliolosuhteissa, mutta suuret valojen kirkkauserot saavat kirkkaammat alueet levittämään ympärilleen valopihan. Tehosteessa kirkkaiden valojen leviämistä simuloidaan keinotekoisesti.

Efekti aikaansaadaan useimmiten tekemällä kuvasta korkeakontrastinen kopio (kirkkaita osia kirkastetaan, tummia tummennetaan) ja sumentamalla sitä, lisäten tämä alkuperäiseen kuvaan. Sumennuksen määrä riippuu valon kirkkaudesta.

Laajan dynamiikan (HDR) grafiikan näyttämisessä bloomia käytetään, jos kuva sisältää kirkkaampia kohtia kuin mitä käyttäjän monitori voi näyttää. Bloom ei sinällään liity kuitenkaan kiinteästi HDR-grafiikkaan, joskin HDR-tekniikoita voidaan käytettää bloom-tehostetta toteutettaessa, esimerkiksi sumennuksen määrää arvioitaessa.

Tehostetta käytetään laajalti uusissa tietokonepeleissä. Yksi ensimmäisistä peleistä, joka käytti sitä, oli Ico (2001), ja yksi ensimmäisistä todella suosituista peleistä, joka käytti sitä, oli Tron 2.0 (2003).

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.