Harold Bloom

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Harold Bloom (s. 11. heinäkuuta 1930) on yhdysvaltalainen professori, kirjallisuusarvostelija ja kulttuurikriitikko.

Ensimmäisissä kirjoissaan (Shelley's Mythmaking, 1959, The Visionary Company, 1961, ja Blake's Apocalypse, 1963) Bloom puolusti 1800-luvun romanttisia runoja, jotka eivät vielä olleet kokeneet maineenpalautusta. Bloomin läpimurtoteos oli The Anxiety of Influence (1973). Siinä ja sitä seuraavissa kirjoissa hän esitti runoilijoiden välisiä vaikutussuhteita koskevan teoriansa ensimmäisen version. Alun perin hän rajasi sen valistuksen ajan jälkeiseen länsimaiseen runouteen, mutta on myöhemmin laajentanut sen koskemaan kaikkea kirjallisuutta. Seuraavassa vaiheessaan Bloom kirjoitti uskontoaiheiset kirjat Ruin the Sacred Truths (1989), The Book of J (1990) ja The American Religion (1993).

Vuonna 1994 Bloom julkaisi erään tunnetuimmista teoksistaan The Western Canon. Siinä ja sen jälkeen Bloom on ollut ankara sosiopoliittisten ideologioiden valtaamien kirjallisuuskritiikkisuuntausten kriitikko. Länsimaisen kanonisen kirjallisuuden puolustamisen lisäksi Bloom on myöhempinä vuosinaan kirjoittanut William Shakespearesta kirjat Shakespeare: The Invention of the Human (1998) ja Hamlet: Poem Unlimited (2003). Bloomin mukaan Shakespeare on paitsi suurin koskaan elänyt kirjailija, myös keksinyt käsityksemme inhimillisestä persoonallisuudesta.

Bloom hoitaa Sterling-professuuria Yalen yliopistossa sekä englantilaisen ja amerikkalaisen kirjallisuuden Berg-professuuria New Yorkin yliopistossa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harold Bloom, William ja Paula Bloomin poika, syntyi New Yorkissa ja asui Etelä-Bronxissa.[1] Hänet kasvatettiin ortodoksijuutalaiseksi, vaikka hän ei ole aikuisena sellainen ollut, ja hänen äidinkielensä oli jiddiš. Hän oppi kotonaan myös kirjallista hepreaa.[2] Kuuden vanhana hän opetteli itse lukemaan englannin kieltä.[3] Haroldilla oli kolme isosiskoa ja yksi isoveli, joista hän oli ainoa selviintynyt.selvennä[2]

Poikana Bloom luki Hart Cranen Collected Poems -laitosta, joka sytytti hänen elinikäisen kiinnostuksensa runouteen.[4] Bloom sai Bachelor of Arts -tutkintonsa Cornellista vuonna 1951 aja filosofian tohtorin tutkintonsa Yalesta vuonna 1955.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Western canon: The books and the school of the ages. New York: Harcourt Brace, 1994. ISBN 0-15-195747-9. Liitteet. (englanniksi)
  • Lukemisen ylistys. (How to read and why, 2001.) Suomentanut Kalevi Nyytäjä. Helsinki: Otava, 2002. ISBN 952-459-150-2.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Collins, Glenn. "New Bronx Library Meets Old Need", The New York Times, January 16, 2006. Luettu February 23, 2010. 
  2. a b "Harold Bloom: The Shadow of a Great Rock", Bookworm, KCRW. 
  3. Collins, Glenn. "New Bronx Library Meets Old Need", The New York Times, January 16, 2006. 
  4. Bloom, Harold (2004). The Best Poems of the English Language: From Chaucer Through Robert Frost. HarperCollins, 1942. 

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta: