Bloodborne
Bloodborne | |
---|---|
Kehittäjä | From Software |
Julkaisija | Sony Interactive Entertainment |
Jakelija | Sony Interactive Entertainment |
Ohjaaja | Hidetaka Miyazaki |
Tuottaja | Masaaki Yamagiwa, Jun Yoshino |
Suunnittelija | Hidetaka Miyazaki, Kazuhiro Hamatani |
Säveltäjä | Michael Wandmacher, Tsukasa Saitoh |
Ohjelmoija | Jun Itō |
Pelimoottori | Havok (fysiikka) |
Julkaistu |
|
Lajityyppi | toimintaroolipeli |
Pelimuoto | yksinpeli, moninpeli, yhteistyöpeli, PvP, PvE |
Ikäluokitus | PEGI: 16 |
Alusta | PlayStation 4 |
Jakelumuoto | Blu-Ray, PlayStation Network |
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla |
|
[ Muokkaa Wikidatassa ] [ ohje ]
|
Bloodborne (projektinimeltään Project Beast) on From Softwaren kehittämä ja Sonyn julkaisema toimintaroolipeli.[1] Sen on ohjannut peliohjaaja Hidetaka Miyazaki. Peli julkaistiin 25. maaliskuuta 2015 yksinoikeudella PlayStation 4 -pelikonsolille.
Pelissä on samankaltaisia ominaisuuksia kun pelitalon muissa sarjoissa kuten Dark Souls, Demon’s Souls, King's Field ja Shadow Tower pelisarjoissa, mutta Bloodborne perustuu kuitenkin täysin erilliseen maailmaan.[2]
Pelille julkaistiin 25. marraskuuta 2015 lisäosa The Old Hunters, jonka myötä peliin lisättiin kokonaan uusia alueita, aseita ja vihollisia.
Bloodborne on ainut From Softwaren tekemä peli, joka on virallisesti käännetty suomen kielelle.[3]
Pelaaminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Peli on kolmannesta persoonasta kuvattu haastava toimintaroolipeli, jossa on myös selviytymiskauhupelin piirteitä.[1] Pelin maailma, ja sen hahmot ovatkin saaneet paljon vaikutteita H. P. Lovecraftin kauhukirjoista.[4]
From Softwaren edellisistä peleistä poiketen Bloodborne ei sijoitu keskiaikaan vaan 1700–1800-luvun Englantiin ja siinä on vivahteita steampunkista, vaikka pelin tunnelmaa voidaankin pitää enemmän goottilaisena.[5][6]Pelin tapahtumapaikkana on kuvitteellinen Yharnamin suurkaupunki, jonka verta janoavat pedot ovat vallanneet. Pelissä pelaajan tulee vaeltaa kaupungin katujen, viemäristöjen, puistojen, sekä metsien läpi etsien keinoa vapauttaa kaupunki petovitsauksesta.[7] Turvallinen alue pelissä on metsästäjän uni, jonne pelaajan sielu on vangittu. Kaupungin lisäksi pelissä on tutkittavana niinkutsutut maljaluolastot, joista osa on satunnaisesti generoituja. Kun pelaaja tutkii satunnaisesti generoitua maljaluolastoa, hän ei voi olla koskaan varma siitä mitä hän tulee luolastosta löytämään.[8][9]
Pelin alussa pelaajalle tehdään verensiirto, jonka myötä pelaaja luo oman hahmonsa, ja valitsee itselleen sopivan hahmoluokan. Hahmoluokan valinta määrittää pelin alun etenemisen, mutta tämä päätös ei ole lopullinen, vaan hahmon kykyjä saa muokata vapaasti pelin edetessä.
Kun pelaaja saapuu ensimmäisen kerran uneen, niinkutsutut viestinviejät lahjoittavat pelaajalle yhden terä-aseen kolmesta eri vaihtoehdosta, sekä yhden tuli-aseen kahdesta vaihtoehdosta. Tämä määrittää sen taistelutyylin, jota pelaaja tulee pelin alussa käyttämään.[10] Kun pelaaja vaeltaa pelimaailmassa, hän tulee löytämään kaupungista lisää aseita, sekä erilaisia tarvikkeita, jotka auttavat pelaajaa selviytymään taisteluista petoja vastaan.
Pelissä on vihollisten lisäksi useita NPC-hahmoja, joiden kanssa vuorovaikuttaminen avaa vaihtoehtoisia sivutehtäviä ja erikoispalkkioita. Näiden hahmojen sijainnit eivät usein ole aloittelijalle ilmeisiä, vaan saattavat vaatia pelimaailman tutkimista löytyäkseen. Tiettyjen hahmojen kanssa vuorovaikuttaminen ja pelimaailman tarkka tutkiminen avaa myös yhden pelin kolmesta vaihtoehtoisesta lopusta.
Pelissä valuuttana käy vihollisilta kerätyt verihöiveet (eng. echoes of blood) , jolla voi joko voimistaa oman hahmon kykyjä, tai ostaa verellä aseita, sekä erilaisia tarvikkeita. Pelaaja voi pikamatkustaa pelissä lampuille, joita löytyy eri osista kaupunkia.[7] Mikäli pelaaja kuolee, hän syntyy uudelleen edellisen lampun varrella, jonka pelaaja on löytänyt. Samalla pelaaja tiputtaa kaikki keräämänsä veret, sinne minne hän kuoli. Joskus veren voi syödä peto, joka löytää pelaajan verijäljen, jolloin pedosta tulee normaalia voimakkaampi. Pelaajalla on yksi mahdollisuus hakea keräämänsä veret takaisin. Jos pelaaja epäonnistuu tässä ja kuolee toisenkin kerran, hän tulee menettämään kyseiset veret lopullisesti.[11]
Uutena ominaisuutena pelissä on niinkutsuttu insight ominaisuus. Pelaaja kerää insight pisteitä kohtaamalla yliluonnollisia asioita, sekä keräämällä tietoa maailmasta. Sitä mitä enemmän insight pisteitä pelaajalla on, sitä enemmän kaupunki hänen ympärillään muuttuu, ja hän alkaa aistia asioita tuonpuoleisesta. Insight pisteillä voi myös ostaa arvokkaita vaatteita, sekä tarvikkeita.[12] Insight myös pienentää kykyä vastustaa raivohulluus (eng. frenzy) statusvaikutusta. Tämä on yksi viittaus H.P Lovecraftin tarinoihin, joissa keskeiset henkilöt tulevat usein hulluiksi opittuaan liikaa ihmismielen rajat ylittävää tietoa.
Tarina
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Peli sijoittuu kuvitteelliseen Yharnamin kaupunkiin, jossa on meneillään ikuinen metsästyksen yö. Kaupungin on vallannut kulkusairaus ”petovitsaus”, joka muutti kaupunkilaiset vähitellen hirviöiksi. Kun saastuneet hirviöt alkoivat tappaa kaupungin asukkaita, paikalliset ryhtyivät vastatoimiin. Suuri osa ihmisistä lähti pois kotoaan aseiden kanssa metsästämään näitä hirviöitä, suojellakseen perheitään, mutta lopulta sairaus lankesi myös heihin. He eivät kuitenkaan itse tajunneet muuttuneensa hirviöiksi, joita heidän oli alun perin tarkoitus tappaa. Täten hirviöiksi muuttuneet ihmiset vaeltavat ikuisesti Yharnamin kaduilla. He eivät kuitenkaan enää metsästä hirviöitä, vaan nykyään he ovat hirviöitä, jotka metsästävät kaikkea elollista. Heidän ihmismäisestä olemuksestaan on enää jäljellä pakkomielle tappaa.
Pelaajan luoma hahmo on kaupungin ulkopuolelta tullut matkalainen. Pelin alkaessa pelaajan hahmo herää klinikassa, jossa salaperäinen parrakas mies antaa hänelle verensiirron, joka tekee tästä ”metsästäjän”. Tarinan alussa pelaajahahmo kertoo tulleensa etsimään salaperäistä kalvasverta (paleblood). Kalvasverestä ei tiedetä muuta kuin, että se sijaitsee jossakin Yarnhamin kolkassa.
Verensiirron jälkeen parrakas mies katoaa jäljettömiin jättäen pelaajan omilleen. Tarinaa ei tämän jälkeen enää kerrota pelaajalle suoraan, vaan pelaajan on löydettävä vihjeitä tutkimalla ympäristöään ja lukemalla esineiden kuvauksia. Peli on täynnä ratkottavia mysteereitä ja salaisuuksia, kuten salaisuus siitä, keitä nykyiset metsästäjät oikeasti ovat ja mistä kulkutauti on oikeasti lähtöisin.
Pelaajan sielu on vangittu metsästäjän uneen. Tämän seurauksena pelaaja herää takaisin henkiin aina sen jälkeen kun hän kuolee. Metsästäjän unessa pelaajaa auttavat vanha, pyörätuolissa istuva Gerhman, sekä elävä nukke, joka tarjoutuu vahvistamaan pelaajan kykyjä vastineeksi verihäiveistä, eräänlaisesta valuutasta, jota viholliset pudottavat kuollessaan. Lisäksi pelaajan on mahdollista käydä kauppaa unimaailmoissa vaeltavien viestinviejien kanssa, jotka myyvät pelaajalle uusia esineitä, kun hän löytää pelimaailmasta näihin esineisiin oikeuttavia metsästäjän riipuksia.
Pelaajan päämäärä on löytää ratkaisu kaupunkia turmelevaan petovitsaukseen, jolloin aamu koittaa ja hänen sielunsa vapautetaan unesta.[13]
Taisteleminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Bloodbornen hahmot ovat voimakkaampia ja nopeampia kuin Dark Souls pelien hahmot, ja toisin kun Dark Souls peleissä, Bloodbornessa on tuliaseita.[14] Niiden lisäksi pelissä on niinkutsuttuja erikoisaseita (trick weapons). Erikoisaseet on rakennettu niin että niitä voi käyttää aina kahdella eri taistelutyylillä. Tällaisia aseita ovat esimerkiksi terävänä lyömäaseena toimiva kävelykeppi, jonka sisälle on piilotettu ruoska.[15]
Peli eroaa Dark Souls-peleistä suuresti taistelupelimekaniikassa. Dark Souls-peleissä taistelemisessa tärkeintä on puolustaminen, usein kilven avulla. Bloodbornessa itsensä puolustaminen tapahtuu pääasiassa vihollisten iskuja väistellen.[16] Selviytyäkseen hengissä Bloodbornessa pelaajan kannattaa olla aggressiivinen. Hyökkäys on paras puolustus. Menetetyt kuntopisteet voi palauttaa käyttämällä siihen tarkoitettuja veripulloja, joita pelaaja voi joko ostaa tai löytää maailmasta runsain mitoin.
Toisin kun Dark Souls peleissä, joissa torjuminen tehdään kilvellä, Bloodbornessa torjuminen tehdään ampumalla vihollista sellaisella hetkellä kun vihollinen on tekemässä hyökkäys iskua pelaajaan. Mikäli ampumisen ajoitus on kohdallaan, vihollisen tasapaino pettää, jolloin tähän voi tehdä erikois-iskun, jonka aikana pelaaja repii sisäelimiä irti vihollisen kehosta. Tämä tekee runsaasti vahinkoa vihollisiin.[17] Tätä ei voi kuitenkaan tehdä iso-kokoisiin vihollisiin, jotka ovat huomattavasti pelaajaa suurempia. Nämä viholliset vaativat kaatuakseen paljon vahinkoa kriittisiin paikkoihin, kuten päähän tai jalkoihin.
Aseet ja esineet auttavat pelaajaa taistelemaan eri tyyppisiä vihollisia vastaan. Perustasolla pelaajalla on käytössään vasemman käden trick weapon-teräaseet, sekä oikean käden tuliaseet. Oikeassa kädessä on myös mahdollista pitää toisinaan tarvittavia soihtuja tai kilpiä. Pelaaja pystyy vaihtamaan lennossa kahden vasemman ja kahden oikean käden aseen välillä, kuten myös kuuden käytettävän esineen välillä. Jotkut aseet tekevät bonusvahinkoa tiettyjä vihollisia vastaan, mikä ilmenee aseiden kuvauksesta. Sahateräiset aseet tekevät lisävahinkoa kaikille pedoille, ja kirkon suunnittelemat aseet tekevät lisävahinkoa kaikille kirkon vihollisiksi tuomituille vihollisille.
Lisäksi peli sisältää viittä vahinkotyyppiä; Lävistävä, ruhjova, tuli, salama ja mystinen. Vihollisten heikkouksien löytäminen on enimmäkseen pelaajan omalla vastuulla, mutta esimerkiksi tulivahinko on tehokasta kaikkia petoja ja vähävaatteisia vihollisia vastaan.
Aseita on mahdollista voimistaa verikiviksi kutsutuilla esineillä, ja aseisiin voi lisätä uusia ominaisuuksia erityisillä verijalokivillä, jotka esimerkiksi vahvistavat ja vaihtavat aseen aiheuttamaa vahinkotyyppiä.
Pelin taistelusysteemi on hyvin aggressiivinen Dark Souls sarjan peleihin verrattuna, ja Bloodbornea varten on kehitetty realistiset veri - fysiikat: Kun pelaaja taistelee vihollisia, sekä pomovastuksia vastaan, niiden haavoista pursuava veri tahriutuu kiinni ympäristöön, kuten lattialle, seinille, pelaajan vaatteisiin, sekä pelaajan kasvoille. Mikäli tarpeeksi iso olento kuolee, tämän verta pursuaa korkealle, ja tippuu pelaajan päälle veripisaroina, eräänlaisena verisateena.[18]
Veri on myös isona osana pelin tarinaa: pelin olennot janoavat verta koska veren juominen tekee niistä voimakkaampia olentoja, mutta samalla heistä saattaa tulla epämuodostuneita petoja.
Verkkopeli
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Pelissä on laaja verkkopeli, jossa voi auttaa muita pelaajia, tai taistella heitä vastaan.
Mikäli pelaaja auttaa muita pelaajia, hän saa siitä palkinnoksi resursseja. Pelaaja voi myös hyökätä toisen pelaajan maailmaan, ja mikäli pelaaja murhaa toisen pelaajan hän saa siitä palkinnoksi resursseja.[19]
Pelissä on useita liittoutumia, jotka syventävät nettipelin mekaanikoita. Näistä esimerkkeinä Hunter of Hunters liittoutuma, jonka jäsenet hyökkäävät niiden pelaajien kimppuun, jotka ovat murhanneet muita pelaajia,[20] sekä The League liittoutuma, jonka jäsenet auttavat muita pelaajia.[21]
Pelissä on myös monia muita verkkopeliominaisuuksia. Pelaaja voi muun muassa nähdä ympärillään olevista pelaajista vaeltelevia kummituksia.
Pelaajat voivat jättää maahan viestejä, joita muut pelaajat voivat lukea. Mikäli pelaaja kuolee, viestinviejät kuljettavat hänen kuolinpaikalleen hautakiven, jonka muut pelaajat voivat nähdä. Mikäli joku pelaaja koskettaa toisen pelaajan hautakiveä, hän näkee miten tämä pelaaja on kuollut.[22]
Tämän lisäksi pelaajat voivat jakaa keskenään kohtaamiaan maljaluolastoja.[23]
Vastaanotto
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Vastaanotto | |||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Yhteispisteet | |||||||||||
Kerääjä | Pisteet | ||||||||||
GameRankings | 92%[24] | ||||||||||
Metacritic | 93/100[25] | ||||||||||
Arvostelupisteet | |||||||||||
Julkaisu | Pisteet | ||||||||||
Destructoid | 9/10[26] | ||||||||||
Digital Spy | 5/5[27] | ||||||||||
Electronic Gaming Monthly | 9.5/10[28] | ||||||||||
Game Informer | 9.75/10[29] | ||||||||||
Game Revolution | 4/5[30] | ||||||||||
GameSpot | 9/10[31] | ||||||||||
GamesRadar | 4.5/5[32] | ||||||||||
GameTrailers | 9.6/10[33] | ||||||||||
IGN | 9.1/10[34] | ||||||||||
|
Useimmat kriitikot ja souls-sarjan fanit ovat kehuneet peliä miltei mestariteokseksi. Kehuja ovat etenkin saaneet pelin kekseliäs tasosuunnittelu, jännittävät pomotaistelut ja todella karmivat hirviöt.
Palkinnot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Game Design
- Best Original Game
- PlayStation Game of the Year
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- https://www.facebook.com/groups/1419829341618102/
- https://www.youtube.com/watch?v=_WsqQtqwP9E
- https://www.youtube.com/watch?v=Q9GDy0wTEFI&list=UUe0DNp0mKMqrYVaTundyr9w
- http://www.youtube.com/watch?v=G203e1HhixY#t=164
- http://www.youtube.com/watch?v=FtRnfhEa7jQ&list=UUEaY9y4_upF1aGqKR7tElSA
- http://www.youtube.com/watch?v=5KvZ3cB4UkY
Viitteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tämän artikkelin tai sen osan viitteitä on pyydetty muotoiltavaksi. Voit auttaa Wikipediaa muotoilemalla viitteet ohjeen mukaisiksi, esimerkiksi siirtämällä linkit viitemallineille. |
- ↑ a b Jim Sterling: Jim Sterlingin video jossa hän puhuu siitä, miten Bloodborne on kauhupeli. (mp4) YouTube: Jim Sterling. (englanniksi)
- ↑ Kollar, Philip: Bloodborne is not Dark Souls; here's how it should set itself apart Polygon. Viitattu 4.3.2017.
- ↑ LaeppaVika: HEPPATYTY LUDWIG (Bloodborne DLC #1) (mp4) (Videolla näkyy miten Laeppavika pelaa Bloodbornea suomen kielellä.) 27.3.2016. YouTube: LaeppaVika. Suomi
- ↑ Super Bunnyhop: Super Bunnyhop puhuu siitä miten Bloodborne on saanut vaikutteita Lovecraftistä (mp4) YouTube: Super Bunnyhop. (englanniksi)
- ↑ From Software: Bloodborne Debut Trailer | Face Your Fears | PlayStation 4 Action RPG (mp4) (Trailerissa näkyy minkälainen maailma Bloodborne on.) 10.6.2014. YouTube: Sony.
- ↑ VaatiVidya: VaatiVidya -The Shape of Bloodborne: Gameplay & Setting VaatiVidya.
- ↑ a b SourceSpy91: Bloodborne - FULL GAME WALKTHROUGH - No Commentary 9h47m22s (mp4) 9h47m22s. YouTube: SourceSpy91. (englanti)
- ↑ Hirun Cryer: Bloodborne Chalice Dungeons Guide - Complete Chalice Dungeons Explanation, How to Obtain New Chalices (html) USGamer: USGamer. Arkistoitu 22.7.2019. ”they’re randomly generated. This means that there’s ultimately no telling what kind of monsters or layouts you’ll find in each Chalice Dungeon,” (englanti)
- ↑ VaatiVidya: VaatVidya - Bloodborne: Multiplayer & Procedurally Generated Dungeons VaatiVidya.
- ↑ EricGraves: Bloodborne: Silent Playthrough (part 1: Joining the Hunt) (mp4) (Videossa näkyy kun pelaaja luo pelin alussa hahmon ja valitsee tälle hahmoluokan. Kun pelaaja kuolee, hän pääsee uneen jossa viestinviejät tuovat hänelle aseen.) 3.2.2017. YouTube: EricGraves. (englanti)
- ↑ GamerGuy: [Once you die, you loose your experience points which are called blood echoes. These points are used to live level up your character, upgrade your weapons, and buy items from the shop. The good thing is, once you die, you can still get them back. You just need to make your way back to where you died at and collect your points. Sometimes, an enemy will walk over your blood echoes and absorb them. You'll know because the enemy will have purple glowing eyes. At this point, you must defeat the enemy to get your points back. In the event that you do die before you can get your points back, say bye-bye to all of that. They're gone forever. Bestbuy kaupan käyttäjäarvostelu: "Unforgiving, but totally worth it."] (html) Bestbuy sivun arvostelukenttä: Bestbuy. ”Once you die, you loose your experience points which are called blood echoes. These points are used to live level up your character, upgrade your weapons, and buy items from the shop. The good thing is, once you die, you can still get them back. You just need to make your way back to where you died at and collect your points. Sometimes, an enemy will walk over your blood echoes and absorb them. You'll know because the enemy will have purple glowing eyes. At this point, you must defeat the enemy to get your points back. In the event that you do die before you can get your points back, say bye-bye to all of that. They're gone forever.” (englanti)
- ↑ gamepressure: Insight in Bloodborne (html) gamepressure: gamepressure. (englanti)
- ↑ Boss Fight Database: Bloodborne: Good Ending (1080p) (mp4) 29.3.2015. YouTube: Boss Fight Database. (englanti)
- ↑ Durandal: Bloodborne Hunter's Blunderbuss review/showcase (mp4) 27.10.2017. YouTube: Durandal. (englanti)
- ↑ PvPSkillz: Bloodborne: Threaded cane (Weapon Review) (mp4) 23.5.2015. YouTube: PvPSkillz. (englanti)
- ↑ From Software: Tietoa pelin kilpien käytöstä. IGN.
- ↑ Jurman Pyros: Bloodborne - How to parry Father Gascoigne (mp4) 11.4.2015. YouTube: Jurman Pyros. (englanti)
- ↑ SourceSpy91: Bloodborne - FULL GAME WALKTHROUGH - No Commentary 39m35s (mp4) (Tämä pelin pomovastus esittää hyvin sen, miten realistiset pelin vereen liittyvät fysiikat ovat.) YouTube: SourceSpy91. (englanti)
- ↑ Brenna Hillier: Bloodborne guide: how multiplayer works (html) 10.3.2015. vg247: vg247. ”Bloodborne will offer competitive (PvP) and cooperative (co-op) multiplayer” (englanti)
- ↑ Brenna Hillier: Bloodborne guide – covenants (html) 23.3.2015. vg247: vg247. ”Its avowed intent is to hunt down those Hunters who have become “blood-addled” – started turning on innocents. Members will sometimes be called into the worlds of other players who have committed foul deeds, and challenges with punishing them.” (englanti)
- ↑ Nicholas Bashore: How to Join 'Bloodborne's Newest Covenant: The League (html) 20.11.2015. Inverse: Inverse. ”This rune boosts your max health by 2% when equipped in co-op and allows you to earn vermin by successfully completing cooperative sessions with other players; each of which can be consumed to increase your rank on the League’s leaderboard.” (englanti)
- ↑ Brenna Hillier: Bloodborne guide: how multiplayer works (html) (Sivun alaosasta, ennen kommenttikenttää löytyy viittaukseen liittyvät kohdat.) 10.3.2015. vg247: vg247. (englanti)
- ↑ Brenna Hillier: Bloodborne guide: how multiplayer works (html) vg247: vg247. ”An active PlayStation Plus subscription is required for co-op, PvP, asynchronous network features, and uploading Chalice dungeon data. You do not need a subscription to download Chalice dungeon data, though.” (englanti)
- ↑ Bloodborne for PlayStation 4 GameRankings. Viitattu March 23, 2015.
- ↑ Bloodborne for PlayStation 4 Reviews Metacritic. Viitattu March 23, 2015.
- ↑ Carter, Chris: Review: Bloodborne March 23, 2015. Destructoid. Arkistoitu maaliskuu 24, 2015. Viitattu March 23, 2015.
- ↑ Martin, Liam: Bloodborne review (PS4): Captures what makes Dark Souls so incredible March 24, 2015. Digital Spy. Arkistoitu lokakuu 3, 2015. Viitattu March 24, 2015.
- ↑ Harmon, Josh: Bloodborne review March 23, 2015. Electronic Gaming Monthly. Viitattu March 23, 2015.
- ↑ Tack, Daniel: A Macabre Masterpiece - Bloodborne - PlayStation 4 March 23, 2015. Game Informer. Arkistoitu maaliskuu 24, 2015. Viitattu March 23, 2015.
- ↑ Tan, Nick: Bloodborne Review March 23, 2015. Game Revolution. Viitattu March 23, 2015.
- ↑ VanOrd, Kevin: Bloodborne Review March 23, 2015. GameSpot. Viitattu March 23, 2015.
- ↑ Griffin, Ben: Bloodborne Review March 23, 2015. GamesRadar. Viitattu March 23, 2015.
- ↑ Moore, Ben: Bloodborne Review March 24, 2015. GameTrailers. Viitattu March 24, 2015.
- ↑ Tyrrel, Brandin: Bloodborne Review March 27, 2015. IGN. Viitattu March 27, 2015.
- ↑ Best of 2011:Best RPG Games.cz. Tiscali.
- ↑ a b Splechta, Mike: GameZone's Game of the Year Awards Day 3: Genre Awards GameZone.
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Bloodborne MobyGamesissa (englanniksi)
- Bloodborne VGMdb-sivustolla (englanniksi)
- http://www.youtube.com/user/VaatiVidya