Bhairava

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bhairava (sanskritiksi "Kauhea, Hirmuinen")[1] Hindulainen jumala, jota joskus kutsutaan nimellä Kala Bhairava. Shivan kiivas ilmentyminen, joka yhdistetään tuhoon.[2][3] Hänen on usein kuvattu olevan otsa kurtussa, omaavan vihaiset silmät, terävät tiikerinhampaat ja liekehtivät hiukset. Hän esiintyy muuten alasti, paitsi hänellä on kaulassaan pääkalloista tehty seppele ja kaulan ympärille on kietoutunut käärme. Hänellä on neljä kättä ja hän kantaa mukanaan hirttosilmukkaa, atrainta, rumpua ja pääkalloa. Hän esiintyy yleensä mukanaan koira.[4] Bhairava on peräisin Hindujen legendoista[5][citation tarvitaan] ja hän on pyhä Hinduille, Buddhalaisille ja Jainalaisille [citation tarvitaan]. Häntä palvotaan ympäri Intiaa ja Nepalia.

Pyhimystaru[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kala Bhairava, Kathmandu, Nepali
Bhairava hänen puolisonsa kanssa, Bhairavi

Bhairavan alkuperä voidaan jäljittää Brahman ja Vishnun väliseen keskusteluun, josta kirjoitetaan Shiv Mahapuran teksteissä. Siinä Vishnu kysyi Brahmalta: "Kuka on universumin ylin luoja?". Brahma ylimielisesti suositteli Vishnua palvomaan häntä ylimpänä luojanaan. Yhtenä päivänä Brahma ajatteli: "Minulla on viisi päätä. Shivalla on myös viisi päätä. Voin tehdä kaikkea mitä Shiva tekee. Täten minä olen Shiva". Brahmasta tuli tämän seurauksena hieman egoistinen ja lisäksi hän alkoi muokkaamaan Shivan töitä ja puuttui siihen mitä Shivan kuului tehdä. Joten Mahadeva (Shiva) heitti pienen naulan sormestaan, josta muotoutui Kala Bhairavan hahmo. Tämä hahmo pystyi vapaasti leikkaamaan yhden Brahmanin päistä. Kala Bhairava pitää käsissään Brahmanin pääkallosta tehtyä maljaa; Brahma Kapalaa. Tämän vuoksi Brahmanin ego tuhoutui ja sen seurauksena hän koki valaistumisen. Siitä lähtien hänestä tuli hyödyllinen itselleen, maailmalle ja syvästi kiitollinen Shivalle. Shivan onkin sanottu vartioivan jokaista Shaktipeeth temppeliä Kala Bhairavan muodossa. Siksi kaikkia Shaktipeeth temppeleitä täydentää temppeli, joka on omistettu Bhairavalle.

Palvonta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shri Swarna Kala Bhairava siunattu Kaga Ashramissa, Thiruvannamalai, Intia

Temppeleitä tai pyhättöjä Bhairavan kunniaksi on esillä Jyotirlingan temppeleiden sisällä tai niiden läheisyydessä. Sieltä löytyy myös kaksitoista hengellistä pyhäkköä, jotka on omistettu Shivalle. Näitä löytyy ympäri Intiaa mukaan lukien Kashi Vishwanathin Temppeli, Varanasin ja Kal Bhairavin temppeli, Ujjain. Patal Bhairavin ja Vikrant Bhairavin pyhäköt sijaitsevat myös Ujjainissa .[6][7]

Kala Bhairavan temppeleitä löytyy myös ympäri Shakti Peethasioita. Sanotaan että, Shiva antoi jokaisen 52. Shakti Peethasin vartioinnin yhdelle Bhairavalle. Siellä sanotaankin olevan 52 Bhairavan hahmoa, joita pidetään Shivan itsensä ilmentyminä.

Perinteisesti, Kal Bhairav on Grama devata (suojeluspyhimys) Karnatakan, Maharashtran ja Tamil Nadun maalaiskylissä, joissa häntä nimitetään "Bhaivara/Annadhani" Vairavar. Karnatakassa, Herra Bhairava on yhteisön korkein Jumala ja häntä yleisesti kutsutaan nimellä "Gowdas". Gangadikara Gowdan kastilaisten piirissä hän on erityisesti holhooja ja rankaisija.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Apte, p. 727, left column
  2. For Bhairava form as associated with terror see: Kramrisch, p. 471.
  3. Gopal, Madan (1990). in K.S. Gautam: India through the ages. Publication Division, Ministry of Information and Broadcasting, Government of India, 76. 
  4. Bhairava: The Wrathful philhine.org.uk. Arkistoitu 13 helmikuu 2015. Viitattu 13 May 2015.
  5. Kala Bhairava Ashtakam - Hindupedia, the Hindu Encyclopedia hindupedia.com.
  6. Sunita Pant Bansal (2008). Hindu Pilgrimage: A Journey Through the Holy Places of Hindus All Over India. Pustak Mahal. ISBN 8122309976. 
  7. Diana L. Eck (1982). Banaras: City of Light. Taylor & Francis, 192–3. ISBN 0710202369. 

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]