Bernd Freytag von Loringhoven

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bernd Freytag von Loringhoven
Henkilötiedot
Syntynyt 6. heinäkuuta 1914
Viron lippu Kuressaare, Viro
Kuollut 27. helmikuuta 2007 (92 vuotta)
Saksan lippu München, Saksa
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t) Natsi-Saksan lippu Natsi-Saksa
Saksan lippu Saksa
Palveluvuodet 1933–1945, 1956–1973
Taistelut ja sodat Toinen maailmansota
Sotilasarvo Majuri (Wehrmacht)
Kenraali (Bundeswehr)

Bernd Freytag von Loringhoven (6. helmikuuta 1914 Kuressaare, Viro27. helmikuuta 2007 München, Saksa) oli baltiansaksalainen upseeri natsi-Saksan armeijassa Wehrmachtissa ja myöhemmin Saksan liittotasavallan armeijan Bundeswehrin kenraali. Toisessa maailmansodassa hän palveli panssarijoukoissa ja kenraalien Heinz Guderianin ja Hans Krebsin adjutanttina heinäkuusta 1944 huhtikuuhun 1945.

Operaatio Barbarossaan hän lähti Guderianin 2. panssariarmeijan esikunnan jäsenenä. Myöhemmin hän komensi komppaniaa ja pataljoonaa. Hän otti osaa Stalingradin taisteluihin ja hänet siirrettiin motista pois lentokoneella sotamarsalkka Erich von Mansteinin armeijaryhmä Doniin avustamaan sen vapautusoperaatiossa.

Kun Adolf Hitleriä vastaan tehtiin murhayritys heinäkuussa 1944, Guderian nimitettiin armeijan esikuntapäälliköksi ja Freytag von Loringhoven hänen adjutantikseen. Tässä tehtävässään hän vieraili kaksi kertaa päivässä Hitlerin Itä-Preussin päämajassa ja myöhemmin Führerbunkerissa Berliinissä.

Kuollessaan vuonna 2007 hän oli yksi viimeisiä elossa olevia Führerbunkerista selvinneitä. Hän toimi asiantuntijana Perikato-elokuvaa tehtäessä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]