Bergstraße

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bergstraße [ˈbɛʁkʃtʁaːsə] on vanha tie, joka johtaa Saksassa Hessenin ja Baden-Württembergin osavaltioiden halki Darmstadtista Wieslochiin. Bergstraßen nimi merkitsee sananmukaisesti "vuoritietä", viitaten reitin kulkuun Odenwald-vuoriston länsireunaa pitkin. Myös tien varrella olevaa seutua kutsutaan Begrstraßeksi. Hessenin osavaltiossa on myös Kreis Bergstraße -niminen piirikunta ja viininviljeilyalue nimeltä Hessische Bergstraße.

Bergstraßen reitillä kulki jo roomalaisten aikana kauppiaiden ja sotaväen käyttämä tie. Nimi Bergstraße esiintyy ensi kertaa vuonna 1165. Reitin varrella on lukuisia keskiaikaisia linnoja sekä historiallisia vanhojakaupunkeja, minkä ansiosta Bergstraße on suosittu matkailutie.

Suojaisa sijainti Odenwaldin reunalla tekee Bergstraßen seudusta yhden Saksan lämpimimmistä alueista. Keisari Joosef II:n sanotaankin lausahtaneen vierailtuaan keväällä 1764 Bergstaßella: "Täällä Saksa alkaa olla Italiaa". Suopean ilmaston ansiosta seudulla kasvaa joitakin Keski-Euroopan oloihin eksoottisia kasveja kuten manteli-, persikka- ja aprikoosipuita. Myös viiniä viljeillään Bergstaßen varrella. Viininviljelyalueen kokonaispinta-ala on noin 840 hehtaaria ja se jakautuu Hessische Bergstraßen viininviljelyalueeseen ja Badenin viininviljelyalueeseen kuuluvaan Badische Bergstraßeen.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bergstraßen kartta

Bergstraßen reitti kulkee noin 67 kilometrin matkan pohjois-etelä-suuntaan Reinin laakson ja Odenwald-vuorijonon reunaa pitkin. Valtatie B 3 seuraa Bergstraßen kulkua. Darmstadtin jälkeen reitti jakautuu kahteen haaraan, niin sanottuun vanhaan ja uuteen Bergstraßeen, jotka yhtyvät taas Zwingenbergin kaupungissa. Bergstraßen varrella sijaitsevat kaupungit ja kunnat ovat:

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]