Beninin kuningaskunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kuningaskuntaa, joka oli nykyisen Nigerian alueella. Sanan muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Beninin kuningaskunta
1000-luku–1897


Beninin kuningaskunta vuonna 1635

Valtiomuoto monarkia
Pääkaupunki Benin City
Kieli Bini
Seuraaja Etelä-Nigerian protektoraatin lippu Etelä-Nigerian protektoraatti
Kahta soturia kuvaava beniniläinen pronssilaatta 1500–1700-luvulta. Nykyään Louvren kokoelmissa.
Beninin kuningaskunnan pääkaupunki oli Benin City. Brittiläisen upseerin piirros vuodelta 1897.

Beninin kuningaskunta oli suuri ennen kolonialismia ollut valtio Afrikassa nykyisen Nigerian alueella. Beninin kuningaskunnan perustivat edot vuoden 1000 jälkeen Nigerjoen suiston länsipuolelle. Beninin kuningaskunta sijaitsi noin 300 kilometriä nykyisen Beninin ja Nigerian rajasta itään.

Beninin kuningasta kutsuttiin obaksi. Kuninkaan valta oli muista päälliköistä riippuvaista 1400-luvulle saakka, jolloin Ewuare Suuri sai absoluuttisen vallan ja perusti perinnöllisen kuninkuuden. Hänen poikansa Ozolua Valloittaja tapasi ilmeisesti ensimmäisenä obana portugalilaisia vuoden 1500 tienoilla.

Beninistä tuli 1500-luvulla tehokkaasti hallittu valtio ja se oli tunnettu pronssi- ja norsunluukäsitöistään. Muiden muassa eurooppalaisten kanssa käyty kauppa perustui norsunluuhun, mausteisiin ja orjiin. 1500-luvun jälkeen Benin alkoi rappeutua samalla kun naapurimaa, jorubavaltio Oyo, voimistui. Benin säilyi kuitenkin kutistuneena aina vuoteen 1897, jolloin Britannia valloitti sen.

Nykyisellä Beninin tasavallalla ei ole varsinaisesti mitään tekemistä Beninin kuningaskunnan kanssa, vaikka se otti tämän nimen vuonna 1975.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Risto Kari: Historian ABC – Kaikkien aikojen valtiot. Osa 1. Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2001.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]