Bell Aircraft Corporation

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bell Aircraft

Bellaircraftlogo.png

Lajityyppi Entinen lentokonevalmistaja
Perustettu 10. kesäkuuta 1930
Perustaja Lawrence Dale Bell
Lakkautettu 5. heinäkuuta 1960
Kotipaikka Yhdysvaltain lippu Buffalo (New York), Yhdysvallat
Tuotteet lentokoneet

Bell Aircraft Corporation oli yhdysvaltalainen lentokonevalmistaja. Yhtiö valmisti toisen maailmansodan aikana useita hävittäjälentokoneita, mutta eniten julkisuutta se sai ensimmäisen yliäänikoneen Bell X-1:n sekä siviili- ja sotilashelikopterien suunnittelijana ja valmistajana. Bell myös kehitti reaktionhallintajärjestelmän Mercury avaruusaluksiin, North American X-15:n ja Bellin rakettivyön. Textron osti yrityksen vuonna 1960, ja se on nykyisin nimeltään Bell Helicopter.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Larry Bell näki elämänsä ensimmäisen lentokoneen teini-ikäisenä lentonäytöksessä, mistä alkoi koko elämän kestänyt kiinnostus ilmailuun. Bell lopetti opiskelun vuonna 1912 seuratakseen veljeään nopeastikasvavaan Glenn L. Martin Companyn lentokonetehtaaseen, jossa hänestä tuli myymäläpäällikkö 1914. 1920-luvulla Bell toimi nyttemmin Clevelandiin siirretyn Martinin vara-puheenjohtajana. Hän uskoi ansaitsevansa omistajuusosuuden yrityksestä ja vaati osuutta Martinista loppuvuodesta 1924. Glenn Martin vastusti, joten Bell erosi.

Bell vietti usita vuosia lentokoneteollisuuden ulkopuolella, mutta vuonna 1928 majuri Reuben H. Fleet Consolidated Aircraftistä palkkasi hänet Buffalossa, New Yorkin osavaltioon jossa hänelle taattiin osuus yhtiöstä. Lopulta Bellistä tuli yhtiön päämanageri, yritystoiminta kukoisti, mutta hän silti halusi johtaa omaa yritystä. Hän tiesi kuitenkin, ettei voisi kilpailla Consolidatedin tai Curtiss-Wrightin kanssa ,jotka kumpikin olivat olivat suuria lentokonevalmistajia Buffalossa. Vuonna 1935 Consolidated siirrettiin San Diegoon, mutta Bell jäi Buffaloon perustaakseen Bell Aircraft Companyn. 10 July 1935 hän perusti yrityksen päämajan Consolidatedin entisiin tiloihin 2050 Elmwood Avenuelle in Buffaloon. Bell oli kolmas suuri näissä tiloissa toiminut lentokovalmistaja. Tehdashalli oli alkujaan rakennettu vuonna 1916 Curtiss Aeroplane & Motor Companylle[1] ja toisen maailmansodan aikana sitä pidettiin maailman suurimpana lentokonetehtaana.

Bellin ensimmäinen sotilaskontrasti oli YFM-1 Airacuda, epätavallinen työntömoottori pommikoneentuhoaja Allison:in moottoreilla. Koneessa oli tuohonaikaan ennennäkemätöntä teknologiaa mutta se osoittautui epäonnistuneeksi loputtomien vikojensa vuoksi. USAAC valmisti 13 Airacudaa ja käytti niitä osittain operatiivisesti vuosina 1938-1940. Koneet romutettiin 1942.

Bell Aircraft Corporationin tehdas Wheatfieldissä, New Yorkissa 1940-luvulla. Tämä linja tuotti Bell P-39 Airacobraa.

Seuraavana vuonna Bell onnistui hyvin yksipaikkaisen p-39 hävittäjän suunnittelussa, ja konetyyppiä tuotettiin 9,588 kappaletta. Käyttämällä hyväkseen kokemustaan Allison-moottoreista Bell sijoitta P-39 moottorin keskelle konetta ohjaamon taakse. Moottori pyöritti kolmilapaista potkuria pitkän lisäakselin välityksellä. Koska moottori ei vienyt tilaa konetyypin eturunkosta oli säästynyt tila voitu käyttää kolmipyörälaskutelineen ja voimakkaan 37 mm potkurinnavan läpi ampuvan konetykin asentamiseen. Ongelmat turboahtimen kanssa johtivat yksinopeuksisen mekaanisen ahtimen käyttöön, mikä oli vakio kaikissa muissa Allison-moottoria käyttävissä koneissa, lukuun ottamatta P-38:a.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. John Percy, "Aviation History on the Niagara Frontier" pub. in Summer 2000 edition of "Western New York Heritage" magazine.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Bell Aircraft
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.