Belgica (alus)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Belgica ankkuroituna 1898

Belgica oli valaanpyyntialus, joka kuljetti belgialaisen Adrien de Gerlachen johtaman retkikunnan 1897 maailman ensimmäiselle tieteelliselle tutkimusmatkalle Antarktikselle. Alus juuttui jäihin ensimmäisen kerran 18. helmikuuta 1898, mutta se onnistuttiin irrottamaan heti seuraavana päivänä. Seuraavana päivänä se jäi kiinni uudestaan, mutta sen irrotus onnistui taaskin. 2. maaliskuuta retkikunta ylitti 71. leveysasteen rikkoen samalla voimassa olleen ennätyksen eteläisimmällä purjehduksella. 8. maaliskuuta jäät saartoivat Belgican taas syleilyynsä. Alusta yritettiin irrottaa muun muassa räjähteiden avulla - tuloksetta. Seuraavan kerran jää irrotti otteensa vasta 15. helmikuuta 1899. Alus jäätyi kiinni vielä muutaman kerran, mutta lopulta myrsky vapautti sen jäiden ikeestä ja Belgica pääsi palaamaan. Chilen Punta Arenasiin se saapui 28. maaliskuuta 1899.

Retkikunta palasi Antwerpeniin vuonna 1899 ja Belgicasta tehtiin muistomerkki. Ilman rahoitusta jäänyt alus alkoi kuitenkin pian rapistua. Varakkaan tukijan avustuksella de Gerlache pääsi tekemään sillä vielä kolme retkeä.

Kun ensimmäinen maailmansota syttyi, Belgica vietiin Norjaan, jossa uuden Isfjord -nimen saanut alus toimitti tarvikkeita Huippuvuorten kaivosyhtiöille. Vuonna 1930 sen köysistöt purettiin ja siitä tehtiin proomu.

Toisen maailmansodan sytyttyä britit kuljettivat sillä ammuksia, kunnes saksalainen pommi upotti aluksen Harstadin edustalle Pohjois-Norjaan, jossa se yhä makaa.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tieteen kuvalehti Historia 11/2013, s. 64-71