Belgarath: Velhon tarina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Belgarath: Velhon tarina
Belgarath the Sorcerer
Alkuperäisteos
Kirjailija David ja Leigh Eddings
Kuvittaja Christine Levis, Shelly Shapiro, Larry Schwinger
Kansitaiteilija Laurence Schwinger
Kieli englanti
Genre fantasiakirjallisuus
Kustantaja Del Rey Books
Julkaistu 1995
ISBN 0-345-40395-9
Suomennos
Suomentaja Tarmo Haarala
Kuvittaja Christine Levis, Shelly Shapiro, Larry Schwinger
Kansitaiteilija Laurence Schwinger
Kustantaja Karisto
Julkaistu 1997
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 828
ISBN 951-23-4633-8
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Belgarath: Velhon tarina on David ja Leigh Eddingsin kirjoittama fantasiakirja. Kirja on jatkoa kirjasarjoille Belgarionin taru ja Mallorean taru. Belgarath: Velhon tarina on rinnakkaiskirja Polgara: Velhottaren tarina -teokselle, joka kertoo Belgarathin vanhimman tyttären Polgaran tarinan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja lähtee liikkeelle pian siitä, mihin Mallorean taru päättyi. Belgarion kiusaa Belgarathia kirjoittamaan omaelämäkerrallisen kuvauksen tapahtumista ennen Belgarionin tarua. Kirjan ydin on Belgarathin muistelmien muodossa alkaen siitä, kuinka hänestä tuli kylänsä hylkiö, Aldur-jumalan ensimmäinen opetuslapsi ja päättyen Belgarionin syntymään. Tämä kaikki tapahtuu noin 7000 vuoden aikana.

Belgarath selittää, miksi hän valitsi suden muuttumishahmokseen: kaikista eläimistä juuri susi oli hänen mukaansa sitkein, ovelin ja parhaiten selviytyvä, ja sutena hän pystyi selviämään pitkistä matkoista kaikkein parhaiten. Tosin seurauksena oli, että naarassusi Poledra kiinnostui hänestä.

Eräs erikoisimpia kohtia on se, jossa Belgarath oikaisee sitkeän legendan. Legendan mukaan silloin, kun hän suden hahmossa eteni hakemaan Aldurin Kiven yhdessä alornien kanssa, ankara pakkanen olisi hopeoinut suuren suden kaulurin ja turkin – ja sen jälkeen tiettävästi Belgarathin hiukset ja täysparta olivat hopeanharmaat. Belgarath oikaisee:

»Kyllä pääni oli harmaa jo ennen sitä – siitä oli Karhujumalan lasten paimentaminen pitänyt huolen!»

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.